Rûdaw muhabiri, Türk-Rus ortak devriyesini havadan izledi

21-04-2020
Rûdaw
Kamışlo
Kamışlo
Etiketler Kamışlo Türkiye Rusya Ortak Devriye
A+ A-

Kamışlo (Rûdaw) – 54’üncü Rus-Türk askeri devriyesi Kamışlo’nun doğusunda icra edildi. Rûdaw muhabiri Rengin Şero da devriyenin güzergahını Rus Mi-8 savaş helikopterinden görüntüledi.

Rojava’nın Kamışlo kentinin doğusunda Rus ve Türk askeri kuvvetleri arasında ortak devriye gerçekleştirildi.

Kamışlo ile Derik kentleri arasındaki, Deyruna Ağa, Tel Sayid, Tel Hatun güzergahında gerçekleştirilen devriyeyi Rûdaw muhabiri de havadan izledi.

Rûdaw muhabiri Rengin Şero, Kamışlo askeri havalimanında devriyeye hevadan eşlik eden Rus askeri polisine ait Mi-8 savaş helikopterine binerek devriyenin güzergahını ve Rojava’yı görüntüledi.

ABD ile Rusya arasında koordinasyon var

Devriyenin gerçekleştiği güzergahta Rojava’nın petrol bölgelerinden Girke Lege de bulunuyor.

Rûdaw muhabiri, ABD güçlerinin kontrolü altında bulunan bu petrol sahasında gerçekleşen devriyenin Rusya ile ABD arasındaki koordinasyon neticesinde gerçekleştiğini aktardı.

Yaklaşık bir buçuk saat süren devriyenin ardından Türk askerler geldikleri bölgeye, Rus askerleri de Kamışlo havalimanına geri döndü.

Rusya’nın Rojava’daki varlığı

Rusya, Suriye'deki operasyonlarına IŞİD ile mücadele kapsamında 30 Eylül 2015’te başlamıştı. Rus askeri polisi, Türkiye’nin 9 Ekim 2019’da Rojava’ya yönelik Barış Pınarı operasyonundan sonra, Demokratik Suriye Güçleri, Suriye hükümeti ve Rusya arasında gerçekleşen anlaşmanın neticesinde Rojava’ya yerleşti.

Mevcut durumda stratejik Kamışlo havalimanının yanı sıra, Til Temir ve Amude’de de Rus askeri üssleri bulunuyor.  

Soçi mutabakatı ve ortak devriye

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun Rojava’ya yönelik operasyonunun ardından Türkiye ile Rusya arasında 22 Ekim 2019’da Fırat'ın doğusuna ilişkin Soçi'de mutabakat muhtırası imzalandı.

Mutabakatta, Sere Kaniye ve Gire Spi ilçelerinin batısı ve doğusunda 10 kilometrelik derinlikte Kamışlo şehri hariç, ortak devriye başlatılması kararlaştırıldı.

İlkk devriye 1 Kasım 2019’da gerçekleştirildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli