Erbil (Rûdaw) - Uluslararası Anadili Günü'nde Kürtçenin ve Kürdistan'daki tüm toplulukların dillerinin tanıtılmasına vurgu yapan Başkan Neçirvan Barzani, “Dil, ulusal ve kültürel kimliğimizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Onu her şekilde korumalı ve gelişimine gereken önemi ve değeri vermeliyiz” dedi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü vesilesiyle sosyal medya hesabı X’ten Kürtçenin Kurmanci ve Sorani bir mesaj yayımladı.
Barzani “Dilimiz varlığımızdır” başlıkllı mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Uluslararası Anadili Günü'nde tatlı dilimiz Kürtçenin ve Kürdistan'ın tüm bileşenlerinin dillerinin tanıtılmasının önemini vurguluyorum.
Dil, ulusal ve kültürel kimliğimizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Onu her şekilde korumalı ve gelişimine gereken önemi ve değeri vermeliyiz.”
Zimanê me hebûna me ye.
— Nechirvan Barzani (@IKRPresident) February 21, 2025
Di Roja Cîhanî ya Zimanê Dayikê de, giringiya pêşvebirina zimanê şêrînê Kurdî û zimanên hemû pêkhateyên Kurdistanê tekez dikim. Ziman bingehek sereke ya nasnameya neteweyî, niştimanî û çandî ya me ye, divê em bi her awayî biparêzin û girîngî û bihayê…
Uluslararası Anadili Günü
Bugün 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü. Günün, dil farkındalığını artırmak ve dillerin yaşatılmasını sağlamayı amaçlıyor.
Dünya genelinde halen önemli bir sorun olarak devam eden dil sorunu, özellikle azınlık dilleri için kritik bir öneme sahip.
İstatistikler, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ının kendi ana dilinde eğitim alamadığını gösteriyor.
Şu anda dünyada 8.324 farklı dil kaydedilmiş durumda, ancak uzmanlar bu yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 1.500 dilin yok olacağını öngörüyor.
Kürt dili özelinde bakıldığında, İsveç Ulusal Ansiklopedisi'nin verilerine göre Kürtçe en çok kişi tarafından konuşulan dünya dillerinde 59’uncu sırada yer alıyor. Ansikolpediye göre Kürtçe 21 milyon kişi tarafından aktif bir şekilde konuşuluyor. Bu rakam dünya nüfusunun yüzde 0,31'ine karşılık geliyor.
Kürt dilinin beş ana lehçesi bulunuyor. Kurmanci (Kuzey Kürtçesi), Sorani (Orta Kürtçe), Zazaki, Gorani (Güney Kürtçesi), ve Lori.
Sosyal medyanın yaygınlaşması ve gençlerin farklı dilleri karıştırarak konuşması da dil üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.
Dünya Ana Dil Günü vesilesiyle bazı çarpıcı bilgiler:
Dünyada yaklaşık 7 bin ana dil var
3 milyar insan kendi ana dilinde okuyamıyor
Ana dil, yıllar geçse de unutulmuyor
Beyin ana dilde düşünüyor ve rüya görüyor
Bebekler anne karnında dili tanımaya başlıyor
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın