Başkan Neçirvan Barzani'den Dünya Anadil Günü mesajı

21-02-2024
Rûdaw
Etiketler Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Dünya Ana Dil Günü Kürtçe
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Dünya Anadil Günü münasebetiyle yayımladığı mesajda, Kürt dilinin ve Kürdistan’daki diğer bileşenlerin anadilinin korunması ve geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Neçirvan Barzani 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü münasebetiyle bir mesaj paylaştı.

Dünyada herkesin anadiliyle konuşma özgürlüğüne sahip olması gerektiğinin altını çizen Başkan Neçirvan Barzani mesajında şunlara yer verdi:

“Kürdistan'da dil ve kültürel çeşitliliğin güçlendirilmesini, eğitim, öğrenim ve okuma hakkı ile dünyanın her yerinde anadil özgürlüğünün önemini vurguluyoruz.”

Başkan Barzani, mesajının devamında, "Bu vesileyle, Kürdistan'da Kürt diline ve tüm bileşenlerin ana diline hizmet eden herkesi onurla anıyoruz" dedi. 

Her yıl 21 Şubat Dünya Anadil Günü olarak kutlanıyor. Amerikan Dilbilim Derneği'ne göre dünya genelinde 6 bin 900 dil bulunuyor. Ancak bunlardan sadece 106'sı resmi dil olarak kabul ediliyor.

Rûdaw’ın araştırmalarına göre Kürtçe dili, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da gelişirken Türkiye çok kötü durumda. Öte yandan Rojhılat’ta da yeni nesil arasında Kürtçe konuşma giderek zayıflıyor.

Neçirvan Barzani ayrıca, "Ulusal ve kültürel kimliğin korunmasının temeli olan anadil için bu kutsal hizmeti sürdürenleri buradan bir kez daha kutluyor ve teşekkür ediyoruz” dedi.

21 Şubat Dünya Anadil Günü

Dünya Anadil Günü olarak 21 Şubat'ın seçilmesi 68 yıl önce Pakistan'ın resmi dili olarak Urduca'yı dayattığı Bangladeş halkının protestolarına dayanıyor. 1952'de Pakistan’ın ‘tek dil’ dayatmasına karşı 'Bengal Dil Hareketi'nin 21 Şubat 1952'de yaptığı yürüyüşe güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sonucu çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1999 yılında aldığı kararla 21 Şubat gününü, “Uluslararası Anadil Günü” olarak kabul etti.

Bangladeş halkı bugünü hem “Uluslararası Anadil Günü” hem de “Şehitler Günü” olarak anıyor.

"21 Şubat Dünya Anadili Günü” ilk kez 2000 yılında, dünya çapında çok dilli yaşamı ve kültürel çeşitliliği desteklemek amacıyla kutlanmaya başlandı.

UNESCO verilerine göre, dünyada 5 bini yerli dili olmak üzere 7 binden fazla dil konuşulmakta. Bu dillerin sadece 106’sı resmi dil statüsünde.

Anadille ilgili BM’nin paylaştığı verilere göre dünyada 7 binden fazla dil konuşulsa da her 2 haftada bir dil yok oluyor. Yok olan dille beraber dilin ait olduğu kültür ve toplumsal hafıza da yitip gidiyor.

UNESCO’nun "Tehlike Altındaki Dünya Dilleri Atlası"na göre Türkiye’de 18 dil veya lehçe yer alıyor, 15 dil ise yok olma tehlikesi altında. Tehlike altında olan diller arasında Kürtçe'nin Kırmancki (Zazaca) lehçesi de bulunuyor. Genel anlamda tüm yasaklamalara ve baskılara rağmen yok olmasa dahi anadilde seçmeli ders dışında eğitimin yapılamaması ve resmi statüsünün olmaması nedeniyle Kürtçenin risk altında olduğu dilbilimciler tarafından sık sık dile getiriliyor.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli