Mesrur Barzani: Irak'ta son dönemde yaşanan gelişmeler endişe verici

20-11-2023
Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani
Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani
Etiketler Mesrur Barzani Kürdistan Bölgesi Irak
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, “Irak'ta son dönemde yaşanan gelişmeler de endişe verici. Irak’ta devam eden anayasa ihlalleri ve mevcut hükümetin kurulmasına yol açan anlaşmaya uyulmaması, istikrarsızlık ve temel topluluklar arasında mezhepçiliğin ve bölünmenin yeniden canlanması riskini taşıyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Duhok’ta Kürdistan Amerikan Üniversitesi’nde düzenlenen forumun açılışında konuştu.

Bu yılki forumun gündeminde herkesi ilgilendiren iklim değişikliği, kitlesel göç, aşırıcılığı doğuran nedenler, doğal kaynakların ve yönetim sistemlerinin sürdürülebilirliği gibi konuların bulunduğunu belirten Mesrur Barzani, forumda dünyadan ve bölgeden isimlerin de yer almasından mutluluk duyduğunu söyledi.

Küresel sıcaklıkların hızla artışın bölge ve dünya için çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını, gıda güvenliği, su kıtlığı ve kitlesel göçü hızlandıracağını vurgulayan Başbakan Barzani, “Bu geciktirilecek bir sorun değil. Örneğin sıcakların artması ve sellerin artması nedeniyle su elde etmek için artık daha derin kuyular kazmak zorunda kalıyoruz. Karbon emisyonlarını azaltmak için daha iyi işbirliği yapmamız gerekiyor. Bunu yapmak için her türlü nedenimiz var” dedi.

Mesrur Barzani, “Ortak insani değerlerimiz, tıpkı geçtiğimiz on yıllarda yaşanan savaş ve işsizlikte gördüğümüz gibi, küresel ısınmayla yüzleşmemizi gerektiriyor” diye konuştu.

“Savaşı ve şiddeti yalnızca kınamak olmaz”

 “Masum sivillerin, çocukların ve yaşlıların savaşın kurbanı olduğu trajik sahneleri hepimiz gördük” diyen Barzani, “Bu görüntüler bizi uyandırmalı. Şiddetin hiçbir zaman çözüm olmadığını ve barış getirmediğini, aksine yıkımların ve felaketlerin devamına yol açtığını gördük” ifadelerini kullandı.

Başbakan Mesrur Barzani, “Savaşı ve şiddeti yalnızca kınamamalı, aynı zamanda askeri çatışmaya dönüşmeden önce çözüm bekleyen sorunlara ve çelişkilere çözüm bulmalıyız. Sorunlar çözümü için beklememeli, kontrolden çıkmadan önce çözebilmeliyiz. Birbirimizi dışlamak için bahaneler aramak yerine, farklılıklarımızı kabul etmeli ve birbirimize saygıyla yaşamayı öğrenmeliyiz” dedi.

“Ortadoğu'da şiddetin yeniden başlaması hepimizi şok etti”

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara değinen Başbakan Barzani, şöyle devam etti:

“Çözülmemiş onlarca yıllık bir çatışmadır ve onu şekillendirmek de aynı derecede sorunludur. Örneğin 30 yıldır iki devletli çözüm Filistinliler ve İsrailliler için bir zorunluluk ve model olarak görülüyor. Kürtlerde aynı şekilde haklarını talep etti ancak bizim davamız hala görmezden geliniyor. Bir kişinin davasına bu kadar destek olup, başkalarının davası karşısında nasıl sessiz kalabiliyorsunuz? Şimdi daha iyisini yapma zamanı. Çözülmemiş sorunların cesur yanıtlara ihtiyacı var. Şu anda dünya Filistin davası için köklü bir çözüm peşinde koşuyor, ben de biz Kürdistanlıların komşularımızla nasıl bir arada yaşayabileceğimizi görmek için yeni bir yol çağrısında bulunuyorum.”

Mesrur Barzani, “Irak'ta son dönemde yaşanan gelişmeler de endişe verici. Irak’ta devam eden anayasa ihlalleri ve mevcut hükümetin kurulmasına yol açan anlaşmaya uyulmaması, istikrarsızlık ve temel topluluklar arasında mezhepçiliğin ve bölünmenin yeniden canlanması riskini taşıyor” uyarısında bulundu.

Tek taraflı kararların ve devlet kurumlarının tek bir kesim tarafından kontrol edilmesinin adaletsizlik duygusunu derinleştireceğine dikkati çeken Barzani, “Bu faktörlerin ürünü yolsuzluk, adaletsizlik ve yoksulluktur, bu koşullarda istikrarsızlık ve aşırıcılığın yeniden ortaya çıkmasına neden olur” ifadesini kullandı.

Mesrur Barzani, “Irak’ta yaşanan son gelişmeler de endişe verici, Irak anayasasının devam eden ihlalleri ve mevcut hükümetin kurulmasına yol açan anlaşmaya uyulmaması, istikrarsızlık ve ana topluluklar arasında mezhepçiliğin ve bölünmenin yeniden canlanması riskini taşıyor. Irak'ın yönetilmesi ve bölgenin yarım kalan işlerinin hayata geçirilmesi konusunda kapsamlı bir yaklaşıma acil ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli