PAKURD 21 Aralık'ta kongreye gidiyor, İbrahim Halil Baran aday olacak mı?

19-12-2023
Serif Ozberk
Serif Ozberk
Etiketler PAKURD Kongre İbrahim Halil Baran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistani Parti (PAKURD) kongresini 21 Aralık'ta yapacak. Genel başkanlık için 2 kişi adaylığını açıkladı.

Kürdistan'ın ilk dijital partisi olan PAKURD, ikinci olağan kongresini Yelda Gecesi olan 21 Aralık'ta saat 21.00'de gerçekleştirecek.

Kongre Hazırlık Kurulu Başkanı Simon Süleymani, kongre hazırlıkları hakkında Rûdaw’a konuştu.

Simon Suleymani, Gewran Goyi ve PAKURD'un kurucu üyesi Sidar Gergeri'nin PAKURD genel başkanlığına aday olduğunu belirtti.

Simon Süleymani, kongrenin program ve organizasyonu ile özel davetlilerin belirlendiğini söyledi.

İbrahim Halil Baran aday olmadı

PAKURD’un ikinci olağan kongresini, 2019’da gerçekleştirmesi gerekiyordu. Ancak kongre yapılamadı. Simon Suleymani, kongrenin neden zamanında gerçekleştirilmediğine dair, "Genel Başkanımız sürgündeydi, ben ve birçok parti üyesi cezaevindeydik. Bu nedenle durum normalleşinceye ve arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar kongre yapılmamasına karar verdik. Kurucu Başkan İbrahim Halil Baran, başka adaylara fırsat verilmesi ve demokrasinin gereği olarak bu kongrede aday olamayacağını söyledi” dedi.

Mevcut Genel Başkanı İbrahim Halil Baran birkaç dönem başkanlık görevini yürüttü.

“121 PAKURD delegesi oy kullanacak"

Kongre Hazırlık Kurulu Başkanı Simon Süleymani, kongrede 121 delegenin online olarak oy kullanacağını belirterek, "Tüm etkinliklerimiz gibi kongremiz de online olacak. Delegelerin, özel konukların ve Kürt medyasının katılımıyla Google Meet üzerinden toplantıyı gerçekleştireceğiz.

Kongrede tüzük oylanacak. 10. yılımıza giriyoruz, durum ve sistem değişti, aramıza yeni üyeler ve yöneticiler katıldı; ayrıca bazı arkadaşlar cezaevinden çıktıktan sonra ara verdi, bazıları da uzaktan çalışıyor. Yeni bir durum ortaya çıktı, biz de yeni bir tüzük hazırladık ve onu oylayacağız. Kürt basınına, Kürdistan'ın 4 parçasındaki partilere, Kürt kurumlarına ve yüzden fazla özel misafire, Kürt toplumunun ileri gelenlerine davetiyeler hazırlayıp gönderdik” dedi.

Simon Süleymani, kongrenin Yelda Gecesi'nde düzenlenmesinin önemini de şöyle ifade etti:

"Yelda gecesi Kürt tarihi, kültürü ve mitolojisine göre özel bir gecedir ve aydınlığı simgelemektedir. Biz de bir düşünce hareketiyiz, aydınlanmaya ve ışığa çok önem veriyoruz, bu yüzden Divan olarak kongremizi tarihi bir gecede yapmaya karar verdik ve Yelda Gecesini seçtik.”

PAKURD, dünyada ikinci, Kürdistan'da ise ilk dijital parti olup, tüm çalışma ve faaliyetlerini sosyal ağlar ve internet üzerinden Kürdistan devletinin inşası amacıyla yürütmektedir.

2017 yılında Türkiye güvenlik güçleri PAKURD'a yönelik geniş bir operasyon düzenlemiş ve lideri İbrahim Halil Baran ile birlikte çok sayıda üyesi tutuklanmıştı.

PAKURD Genel Başkanı İbrahim Halil Baran gözaltına alınması ve tutuklanması sırasında işkenceye maruz kalmıştı. Bu nedenlerle açılan dava 2021'de Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış, mahkeme, kötü muamele nedeniyle tazminata hükmmetmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli