Irak Seçim Komisyonu, Kürdistan Parlamentosu seçimleri için yeni bir öneride bulundu

19-07-2023
Etiketler Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Kürdistan Parlamentosu Seçim
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın talebine cevaben Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 18 Şubat 2024'te veya sonraki bir tarihte yapılmasını önerdi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın 10 Temmuz 2023 tarihli mektubuna cevaben yayımlanan resmi yazıda,  "Komisyonun 18-07-2023 tarihli Olağan 24. Tutanağında, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 18-02-2024 tarihinde veya bu tarihten sonraki bir tarihte yapılmasını öneren 9 No'lu Kararını size bildirmek isteriz” ifadelerine yer verildi.

Komisyonun, Irak il genel meclisi seçimleri ile Kürdistan Parlamentosu seçimlerini aynı anda organize edemeyeceğine vurgu yapılan yazıda, seçim için yapılması gereken teknik hazırlıklara dikkat çekildi.

Yazıda ayrıca, komisyonun kararının, seçimin güvenliğini, bütünlüğünü ve kalitesini garanti altına almak için uluslararası standartlara uygun, her bakımdan "başarılı" bir seçim yapmak istediği ve gerekli tarihi belirlemek için bölgesel bir kararname gerektirdiği vurgulandı.

Seçim takviminin 01-08-2023 tarihinde başlaması talep edilen yazıda bölgesel kararnamedeki herhangi bir gecikme durumunda Komisyon tarafından seçimler için yeni bir tarih belirlenebileceği kaydedildi.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Basın Ekibi Başkanı İmad Cemil, "Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın mektubuna yanıt verdik ve il meclisi ile parlamento seçimlerini aynı zamanda yapamayacağımızı bildirdik” dedi.

İmad Cemil, Kürdistan Bölgesi'ndeki seçimler için şimdiden çalışmalara başladıklarını ve seçmen verilerini kaydetmek için masa kurduklarını söyledi.

Seçimler için Kürdistan’daki yasası da dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları temel materyal ve verileri talep ettiklerini aktaran Cemil,  "Henüz bunları almadık. Bunlar seçimler için en önemli detaylar ayrıca personel seçim mekanizmasını, gerekli bütçeyi ve seçimlerle ilgili her şeyi talep ettik” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı 10 Temmuz'da Irak Seçim Komisyonu'na bir mektup göndermiş ve Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin 18 Aralık 2023’te yapılacak Irak il meclisi seçimleriyle birlikte yapılmasını talep etmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.