Kerkük’te Kürtler coşkuyla sandığa gidiyor: 'Akşam zaferi davul-zurnayla kutlayacağız’

18-12-2023
Etiketler Kerkük İl Meclisi Seçimleri Irak
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) – Kerkük’te 18 yıl aradan sonra yapılan il meclisi seçimlerine Kürtler yoğun katılım gösteriyor. Rûdaw’a konuşan Kerküklüler, 16 Ekim 2017'den bu yana kentte Kürtlere karşı yürütülen politikaların bu seçimlerle sona erdirileceğini belirtiyor.

Irak vilayetlerinin yanı sıra Kerkük, Musul ve Xaneqin gibi Kürdistani bölgelerde il meclisi seçimleri için bugün halk sandık başına gitti.

Kerkük ve ilçelerinde sabah saat 07:00’de oy verme işlemişlerinin başlamasıyla Kürt seçmenler oy sandıklarının kurulduğu merkezlere gelmeye başladı.

Kentte Kürtler 2005’te yapılan il meclisi seçimlerine, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) öncülüğünü yaptığı “Kardeşlik Listesi” ile katılmış, Kerkük İl Meclisindeki 41 sandalyenin 26'sını kazanarak valiyi belirlemişti.

Kürt partiler bu seçimlere farklı ittifak ve listelerle katılıyor ancak seçmen bugünkü seçimlerle birlikte Kerkük’te Kürtlerin idari yapı içerisinde yeniden güçlü hale geleceğine inanıyor. Zira Kürtler, 16 Ekim 2017'den bu yana kentte yürütülen “Araplaştırma” ve “Kürtlere baskı” politikasının bu seçimlerle sona erdirileceğini belirtiyor.

Kürt milli kıyafetleriyle oy vermeye giden vatandaşlardan biri, bu günü bayram gibi gördüğünü söyledi.

Rûdaw muhabirleri Herdi Muhammed ve Bahtiyar Kadir, Kerkük merkezin yanı sıra Pirde (Altınköprü) ilçesinde seçmenlere mikrofon uzattı.

"Şehitlerimizin hakkını istiyoruz"

Kerkük'teki bir sandıkta oy verdikten sonra Rûdaw’a konuşan 60'lı yaşlarda kadın seçmen, "Bugün tüm Kürtler için mutlu bir gün. Kürtler çok acılar çekti, çok şehitler verdi. Kerkük, varlığını şehitlerin kanına borçludur. Bu yüzden bugün şehitlerimizin hakkını istiyoruz, ve bu hakkı alıyoruz” dedi.

“Bu sabah dua ettim ve öyle geldim” diyen başka bir seçmen de, “Kimse evde kalmamalı ve herkes oyunu kullanmalı, çünkü bu bizim geleceğimiz için önemli bir seçim" diye konuştu.

Diğer bir seçmen ise, “Akşam zaferi davul-zurnayla kutlayacağız. Bugün altı yıldır süren baskıların sona ereceği ve Kürt listelerinin kazanıp kenti yeniden idare edeceği bir gündür” dedi.

Pirde’de oy kullanan Muhammed İsa isimli genç de duygularını “Biz Kerkük’e aşığız. Bugün Kürt bir valimiz olsun diye seçime katılıyoruz” sözleri ile dile getirdi.

“Bugün tarihi bir gün” diyen diğer bir seçmen de “Artık Araplaştırmadan, militarizmden kurtulmak istiyoruz; 16 Ekim'den sonra çok baskılara maruz kaldık. Bugün cesaret günüdür ve halkımızdan sandık başına gelip oy vermelerini rica ediyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli