Ezidi Miri: Bu seçim Ezidiler için çok önemli

18-12-2023
Etiketler Mir Hazım Tahsin Beg Ezidi Kürtler İl Meclis Seçimleri
A+ A-

Duhok (Rûdaw) - Kürdistan ve dünyadaki tüm Ezidi Kürtlerin miri, Mir Hazım Tahsin Beg, Ezidilerin yüzde 80'inin Ninova vilayetinde yaşadığını belirterek, “Bu nedenle hepimiz sandık başına giderek temsilcilerimizi seçelim” dedi.

Irak’ın yanı sıra Musul, Kerkük ve Xaneqin gibi Kürt kentlerinde bugün halk il meclis seçimleri için sandık başına gidiyor.

Musul’a bağlı Şeyhan ilçesinde bir okulda oy kullanan Kürdistan ve dünyadaki tüm Ezidi Kürtlerin miri, Mir Hazım Tahsin Beg, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hazım Beg, “Ezidilere şunu söylüyorum; bugün çok önemli bir gün, sandık başına gidin ve temsilcilerinize oy verin” dedi.

Ezidilerin yüzde 80'inin Ninova vilayetinde yaşadığını belirten Hazım Beg, “Kürdistan’ı ve bölgenizi savunun. Ninova ovası, Şengal ve Şeyhan’daki seçmenler sandığa gitsin. Bu seçim biz Ezidiler için çok önemli” şeklinde konuştu.

IŞİD'in 2014’te Şengal ve çevresine düzenlediği saldırının ardından 360 bine yakın Ezidi Kürt yerinden edildi.

Bunların 100 bini hala Duhok'taki kamplarda yaşıyor. Yaklaşık 100 binden fazla Ezidi Kürt de Kürdistan Bölgesi'nin farklı kentlerindeki kamplarda barınıyor.

Binlerce Ezidi Kürdün katledildiği ve binlercesinin de rehin alındığı saldırının ardından 120 binden fazla Ezidi Kürdün yurt dışına çıktığı tahmin ediliyor.

Irak ve Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürdistani bölgeleri kapsayan 15 ilde halk bugün il meclis seçimleri için sabah saat 07:00’de sandık başına gitti.

Bugünkü il genel meclisi seçimlerinde 15 milyon 108 bin 135 kişi oy kullanma hakkına sahip.

Seçimlerde 70 bağımsız aday da dahil, 38 koalisyon ve 28 partiden toplam 5 bin 904 aday 285 koltuk için yarışıyor.

Toplam 285 sandalyeden 75'i ise kadın kotasına, 10'u ise Hristiyan, Şebek, Ezidi ve Fayli Kürtler ve Sabai Mendailere ayrılmış.

Irak yasalarına göre vilayet meclisi seçimlerinin her 4 yılda bir yapılması gerekiyor ancak 2014’te IŞİD’in saldırıları ve ardından yaşanan güvenlik ve siyasal istikrarsızlık nedeniyle seçimler ertelenmişti. Vilayet meclisleri 2019'da yaşanan protestoların ardından feshedilmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli