Başkan Mesud Barzani’den Cema Bayramı mesajı

06-10-2023
Rûdaw
Etiketler Başkan Mesud Barzan Cema Bayramı Ezidi Kürtler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani, Ezidi Kürtlerin Cema Bayramı'nı kutladı ve Şengal'deki Ezidi Kürtlerin hiçbir baskıya maruz kalmadan kendi kaderlerini belirlemeleri gerektiğini söyledi. 

Başkan Barzani, Ezidi Kürtlerin Cema Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayarak, “Kürdistan ve dünya Ezidilerini selamlıyorum” dedi.

Başkan Barzani mesajında, "Özellikle Şengal bölgesindeki Ezidi kardeşlerimizin her türlü baskı ve engellemeden uzak, özgürce yaralarını sarabilmeleri ve kaderlerine özgürce karar verebilmeleri gerektiğini savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Barzani, Kürdistan'daki tüm dini ve etnik topluluklar arasında bir arada yaşama kültürünün güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Umarım Ezidi kardeşlerimiz bayramlarını huzur ve mutluluk içinde geçirirler” dedi.

Başbakan Mesud Barzani de mesaj yayınladı

Başbakan Mesud Barzani de Cema Bayramı nedeniye mesaj yayınladı. Başbakan mesajında, “Kürdistan Bölgesi Yönetimi'nin Ezidi kardeşlerimizin hak ve taleplerini desteklemeye devam edeceğini yineliyoruz” ifadelerini kullandı.

Cema Bayramı nedir?

Ezidi inancına göre hac mevsimi olarak kabul edilen ve 6-12 Ekim tarihlerinde kutlanan Cema (Toplanma) Bayramı yedi gün sürüyor. Yedi gün boyunca mumlar yakılıyor ve birçok etkinlik gerçekleştiriliyor.

Törenler yedi güne bölünüyor; ilk gün akşam dini ayin yapılıyor.

İkinci gün Laleş tapınağının tüm türbeleri tavaf ediliyor. Bu ritüeller üçüncü ve dördüncü günlerde tekrarlanıyor.

Beşinci gün “yedi peri” töreni yapılıyor. Bu günde yedi genç kız, cennetin yedi meleğine gönderme yaparak yedi peri olarak gibi beyaza bürünüyor.

Altıncı gün ise "qebax" töreni yapılıyor. Bu törende bir öküz kesiliyor. Öküzün etinden "simat" adı verilen kutsal bir yemek hazırlanıyor.

Yedinci gün “bersiwarkirdin” töreni yapılır ve bu da bayramın sona erdiği anlamına gelir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli