Hollanda'da Kürt aday: Partimiz halkla iktidar arasında köprü olmak istiyor

18-11-2023
Hemin Abdullah
Etiketler Ezidi Kürt Vahap Hasso New Social Contract
A+ A-

Ezidi Kürt Vahap Hasso New Social Contract partisinden aday olarak Hollanda meclisine girmeye çalışıyor.

Ezidilerin 2014 yılında büyük acılar çektiğini ifade eden Vahap Hasso, siyaset bilimini okuyarak milletine ses olmaya karar verdiğini söyledi.

Partisinin halkla iktidar arasında köprü olmak istediğini belirten Hasso, “Daha önce halk bu partiye oy vermişti ancak daha sonra halktan uzaklaşmaya başladılar. Bu nedenle yeni bir parti olarak biz bunu düzeltmeye çalışıyoruz” dedi.

Eğitim alanında önemli gündemleri olduğunun altını çizen Hasso, “Hollanda dışından ziyade Hollanda içindeki sorunlara daha çok odaklanıyor diyebiliriz. Vatandaşlarımız Hollanda'ya geldiğinde genel olarak zor bir hayatla karşı karşıya kaldılar, bu nedenle partimiz bütün sorunları çözmeyi hedefliyor” diye konuştu.

Rûdaw Tv’de yayınlanan ve Hemin Abdullah’ın sunduğu Diaspora programına katılan Hollanda New Social Contract partisi üyesi Ezidi Kürt Vahap Hasso sorunları yayımladı.

Rûdaw: Sayın Hasso, 11 yıl önce göçmen olarak Hollanda'ya taşındınız. Şu anda bu röportajı Hollanda parlamentosunda binasında yapıyoruz. Oturduğumuz sandalyeler milletvekillerine ait değil ancak önümüzdeki hafta bu sandalyelerden birinde sizi görebiliriz. Hollanda Parlamentosu'na aday olmak sizin için neden önemliydi?

Vahap Hasso: Açıkçası ailem ile birlikte Irak'ta çok acı çektik. Buraya geldikten ve 2014'te Ezidi fermanından sonra üzerimde büyük etkisi olmuştu, bu olaylardan dolayı eğitimimi bırakmak zorunda kalmıştım. Burada tekrar okuma fırsatım oldu ve siyaset bölümünde eğitim almaya başladım. Bir gün halkımın sesi olacağıma karar verdim. Şimdi Peter Omtzicht'in liderliğindeki New Social Contract partisinden adaylığımı koydum.

Rûdaw: New Social Contract nedir?

Vahap Hasso: Yeni bir parti, Peter Omzicht daha önce Hıristiyan Demokrat Parti'de (CDA) yer alıyordu, daha sonra ayrılarak New Social Contract adında yeni bir parti kurdu. Uzaklaşan halk ile hükümeti birbirine yakınlaştırmayı hedefliyor. Daha önce halk bu partiye oy vermişti ancak daha sonra halktan uzaklaşmaya başladılar. Bu nedenle yeni bir parti olarak biz bunu düzeltmeye çalışıyoruz ve halkla iktidar arasında köprü olmak istiyoruz.

Rûdaw: Partinizde daha çok gençler mi yer alıyor yoksa her yaştan insanlar yer alıyor mu?

Vahap Hasso: Her yaştan insanlar var, ama yarıdan fazlası 43 ila 44 yaş arasında. Ben ve benden bir yaş küçük diğer üyemiz partinin en genç üyeleriyiz. Aralarında 45 yaştan daha büyük olanlar da var bu alanda oldukça tecrübeye sahipler.  

Rûdaw: Yüksek lisans derecenizi yeni aldınız, tezinizin konusu neydi?

Vahap Hasso: Yüksek lisans tezim terörle mücadele ve uluslararası güvenlikle ilgili olan siyaset bilimi alanındaydı.

Rûdaw: Parlamentoya girerseniz orada kalacak mısın yoksa başka planlarınız var mı?

Vahap Hasso: Açıkçası aklımda başka şeyler var ve bir gün çağrılacaklarını hiç düşünmüyordum, her ne kadar ben başvurumu yapmıştım ama çağıracaklarını ve benimle konuşacaklarını düşünmüyordum. Daha sonra beni aday olarak kabul ettiler. Aslında ben diplomatik bir görevde bulunmak istiyorum, çünkü bu alanda bildiklerim diplomasiye daha fazla yarar sağlayacağını düşünüyorum. Bu alandaki uzmanlığımın yanında ben Kürtçe, Arapça, İngilizce ve Hollandacayı ileri düzeyde biliyorum. Onlar bunu görünce kabul ettiler ve beni aday gösterdiler.

Rûdaw: Partinizin programında Hollanda'da yaşayan Kürt seçmenler için önemli olan bir şeyler var mı, neden size oy versinler?

Vahap Hasso: Burada yaşayan Kürtlerin ve tüm Hollandalıların partimize oy vermesi çok önemli çünkü partimiz maaş konusunu iyileştirmek istiyor ve malumunuz çoğu şeyin fiyatı arttı ve biz de bu fiyatları düşürmek istiyoruz. Aynı zamanda yerleşim sıkıntısı gibi diğer bazı sorunlar var, öğrenciler burada okumak istiyor, dolayısıyla partinin tüm dikkatini bunlar üzerinde yani Hollanda dışından ziyade Hollanda içindeki sorunlara daha çok odaklanıyor diyebiliriz. Vatandaşlarımız Hollanda'ya geldiğinde genel olarak zor bir hayatla karşı karşıya kaldılar, bu nedenle partimiz bütün sorunları çözmeyi hedefliyor.

Rûdaw: Bunlar sadece kampanya ve seçim vaatleri mi yoksa hayata geçirecekleri somut vaatler mi?

Vahap Hasso: Hayır, vaatlerimizi yerine getireceğiz çünkü partiye liderlik eden şahıs partimiz tek başına kurdu yapılan anket çalışmalarında şu anda Hollanda'nın en büyük partisi konumunda. Hollandalıların bu büyük teveccühü olmasaydı biz şimdi 44 temsilcimiz olmazdı. Bizler diğer partiler gibi söz ve vaat vermiyoruz,  yapabileceğimiz ve gerçekleştirebileceğimiz şeylerin sözünü veriyoruz. Daha sonra da bunları hayata geçiriyoruz.

Rûdaw: Bundan sonra birçok Kürt aday olduğunuzu biliyor ve herkes sizi ölüm tehditleri aldığınızı biliyor. Bu konuda daha önce yaptığımız programlarda konuşmuştuk. Acaba onlar (Kürtler) size oy verecek mi?

Vahap Hasso: Evet, Hollanda diasporasından çok sayıda Kürt iki haftadır beni arayıp desteklediklerini ve bana oy vereceklerini hatta maddi olarak destekleyeceklerini söylüyor. Kendilerine buradan çok teşekkür ederim. Hollandalılar bile beni destekliyor. Geçtiğimiz günlerde Hollandalı bir şahıs beni aradı ve “eğer gelmek isterseniz evimizin kapısı size açık, sizin için kalacak bir odamız var” dedi. Bu tür yaklaşımlar gurur verici.

Rûdaw: Sorani Kürtler sizinle iletişime geçiyor mu?

Vahap Hasso: Süleymaniyeli çok sayıda Sorani arkadaşım var, Rojhılatlı arkadaşlarım da var evet Kürtçe konuşuyoruz, Rojhılatlı vatandaşlarımız daha rahat Kurmanci anlıyorlar. Açıkçası Süleymaniye lehçesi çok ağır, her ne kadar bende yüzde yüz onları anlamıyorum, ancak yine de iyi anlaşıyoruz ve birbirimizi anlıyoruz.

Rûdaw: Sorani konuşabiliyor musunuz?

Vahap Hasso: Hayır, Sorani konuşamıyorum Keke.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli