KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ- Komisyondan seçime katılım oranı ile ilgili açıklama

18-10-2024
Etiketler Kürdistan Seçimleri 2024 Erbil Kürdistan Parlamentosu Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Halepçe
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Bölgesi genelinde öğlen saatlerine kadar seçime katılım oranının yüzde 70’e ulaştığını söyledi.

20 Ekim günü yapılacak Kürdistan Parlamentosu seçimleri öncesinde, 215 bin 960 güvenlik gücü bugün sabah 07:00’den itibaren sandık başına gitti. Seçmenler akşam saat 18.00’a kadar seçim merkezlerinde oylarını kullanmaya devam edecek.

Kürdistan Parlamentosu 6’ıncı dönem seçimleri, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetleniyor.

Komisyonun Kürdistan Bölgesi’nden sorumlu başkanı Neberd Ömer, Kürdistan Bölgesi genelinde öğlen saat 12:00’ye kadar seçime katılım oranının yüzde 70 olduğunu söyledi.

Ömer, Erbil’de seçime katılım oranının yüzde 70, Duhok’ta yüzde 77, Süleymaniye’de 67 ve Halepçe’de ise yüzde 64 olduğunu aktardı. 

Ancak Duhok ve Zaho’daki komisyon yetkilileri, her iki merkezde bu oranın yüzde 90’ı aştığını duyurdu.

Öte yandan Kürdistan illerine oranla Irak’taki seçim merkezlerinde seçime katılım oranının daha düşük olduğu görünüyor.

Seçmenler, Erbil, Süleymaniye, Dohuk ve Halepçe’nin yanı sıra Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kerkük ile Musul’da ve Bağdat, Selahaddin ile Vast illerinde kurulan 165 seçim merkezinde oy kullanıyor.

Komisyondan uyarı

Komisyon sözcüsü Cumane Gulayi, oy kullanılan tüm merkezlerin kameralarca gözetlendiğini belirterek, “İhlale neden olanlar hakkında yasal yaptırım yapılacak” dedi.

Gulayi, “Seçim süreci normal bir şekilde devam ediyor. 165 merkezi ve 749 noktada oy kullanılıyor. Tüm merkezlerde sürecin denetlenmesi için partilern gözlem heyetleri bulunuyor” dedi.

Gözlemci heyetlerin ihlallere yönelik rapor sunabileceklerini hatırlatan Gulayi, “Komisyon daha sonra bu raporları değerlendirecek ve ihlalde bulunanlar hakkında yasal işlem başlatılması için şikayette bulunacaktır” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli