Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani başkanlığında yapılan özel bir toplantıda, Erbil ve Duhok şehirlerindeki artan hava kirliliği sorununa çözüm için önemli kararlar alındı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, çevre kirliliğiyle mücadelede yasal ve çevresel standartlara uymayan tesislere yönelik sert önlemler alınacağı duyuruldu.
Kürdistan Hükümeti Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, şehirlerin havasını temizlemek amacıyla yönetmelik dışında faaliyet gösteren rafineri ve fabrikalara karşı yasal işlem başlatılacak. Ayrıca jeneratör sahiplerinin, ses ve çevre kirliliğini önlemek için filtre kullanması zorunlu hale getirildi.
Açıklamada, Başbakan Barzani’nin şu ifadelerine yer verildi:
“Çevrenin korunması, Kürdistan Bölgesi Hükümeti programının önemli bir parçasıdır. Kürdistan'ın güzel doğasını temiz ve sağlıklı tutmak hepimizin sorumluluğudur. Çevre kirliliğiyle mücadele, yalnızca hükümetin değil, tüm toplumun ortak görevi olmalıdır.”
Barzani, hava kirliliğinin çözümünün büyük önem taşıdığını belirterek, ilgili taraflara çevre kirliliğine neden olan faktörleri engellemeleri ve kurallara uymayanları cezalandırmaları için talimat verdi.
Mesrur Barzani’nin başkanlık ettiği toplantıda alınan kararlar şöyle:
1: Bugünden itibaren, yönetmelik ve kuralların dışında çalışan ve çevre kirliliğine neden olan her rafineri veya fabrikaya karşı yasal işlem başlatılacak.
2: Kirli araç yakıtı üreten veya kaçak olarak getiren ve sağlığa zararlı olan her rafineri veya kişi ve tarafa engel olunacak. Ayrıca, petrol sahalarındaki atık gazın yakılmasına sınır getirilecek.
3: Elektrik jeneratörü sahiplerinin hükümet yönetmeliklerine uyması, ses ve çevre kirliliği için filtre kullanması gerekecek, ihlal edenler hakkında yasal işlem başlatılacak.
4: Sebze ve sulama için kullanılan kirli su ve kanalizasyon sularının kullanımı engellenecek.
Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre, Erbil’de hava kirliliği bakımından yıllık ortalama PM10 kılavuz değer olan 15 mikrogram/metre küp aşıldı. Başkentte bu oran dünya standardının üç katından fazla, yani 50 mikrogram/metre küp seviyesinde.
Kürdistan Bölgesi’nde hava kirliliği giderek daha korkunç bir hal alıyor. Fabrikalar, petrol rafinerleri, arabalar ve en tehlikelisi mahalle aralarındaki jeneratörlerden çıkan karbondioksit gibi gazlar doğrudan insanların sağlığını hedef alıyor. Çevre uzmanları Erbil’in hava kirliliği konusunda uyarıda bulunuyor.
Kürdistan Bölgesi’nin diğer kentlere oranla daha fazla hava kirliliğine maruz kalan başkent Erbil’de insanlar neredeyse mavi gökyüzüne hasret kaldı.
Sanayileşmenin yanı sıra aktif çalışan bir milyon otomobil ve birçok jenetörlerin Erbil semalarına saldığı karbondioksit başta insanları olmak üzere bütün canlıları etkiliyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın