Eğitim Sen: Kürtçe eğitimin önünde büyük engeller var

18-09-2018
Rûdaw
Aysun Oral
Aysun Oral
Etiketler Kürtçe dersi Türkiye Kürt illeri seçmeli Kürtçe Kürtçe eğitim
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Türkiye ve Kürt illerinde 18 milyon öğrenci dün eğitim öğretime başladı ancak Kürtçe eğitim önündeki engeller devam ediyor.

 

Türkiye ve Kürt illerindeki okullarda seçmeli Kürtçe dersi önündeki engellerden dolayı milyonlarca Kürt öğrenci anadillerinde eğitim alamıyor.

 

Rûdaw’a konuşan Eğitim Sen Genel Sekreteri Aysun Oral, “Türkiye’de hala anadil eğitimi  önünde büyük bir engel söz konusu. Sadece 85 bine varan Kürt çocuklarının talebi değil Laz ve Arap çocukların da talepleri maalesef karşılanmamakta. Bu hakları engelleniyor” dedi.

 

Oral, anadilde eğitim hakkının yok sayıldığını belirtti.

 

Bazı aileler, Kürtçe eğitim alabilmesi için çocuklarını Diyarbakır’da Kürtçe eğitim veren özel bir okula gönderiyor.

 

Öğrenci velisi Muhammed Erol, “Devletin resmi okullarında Kürtçe seçmeli ders olduğunu söylüyorlar ama ders verecek öğretmen yok. Ayrıca Kürtçeyi seçen öğrenci de yok. Bundan dolayı da devlet okullarında Kürtçe dersi yok” ifade etti.

 

Diyarbakır’da Olağanüstü Hal’in (OHAL) ardından Kürtçe eğitim veren iki okul kapatılmıştı. Şu anda sadece Dicle Fırat Koleji Kürtçe seçmeli ders veriyor.

 

Dicle Fırat Koleji sahibi Sebahattin Korkmaz, “Yalnız olduğumuz için mutlu değiliz. Üzülüyoruz. Kürtçe eğitime önem veren okullara bir ilgi olmalıydı. Bu diğer özel kolejlere de örnek olurdu ve onlar da Kürtçe eğitim vermeye başlardı” diye konuştu.

 

Sendika ve eğitimciler de Kürtçe eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli