Bakü'deki Irak Diplomatik Heyeti Başkanı: Neçirvan Barzani tüm Irak'ı temsil ediyor

18-07-2023
Etiketler Meki Resan Azerbaycan Kürdistan Bölgesi Neçirvan Barzani İlham Aliyev Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Azerbaycan'daki Irak Diplomatik Heyeti Başkanı Meki Resan, Başkan Neçirvan Barzani’nin Bakü ziyaretini "önemli" diye nitelendirerek, "Azerbaycan ziyarete büyük önem veriyor ve önemli sonuçları olacak" dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in resmi daveti üzerine bugün Bakü’ye gitti. Barzani, Aliyev ve devlet yetkilileri ile bir dizi görüşme gerçekleştirecek.

Rûdaw TV’den Nwêner Fatih’e konuşan Azerbaycan'daki Irak Diplomatik Heyeti Başkanı Meki Resan, Bağdat-Bakü ilişkileri ve Barzani’nin ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Irak ile Azerbaycan arasında uzun yıllara dayanan köklü ilişkiler bulunduğunu belirten Resan, “Irak'ın ülkede 1974'te Sovyetler Birliği döneminde açılan bir temsilciliği var. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle Irak bu ülkenin egemenliğini dünyada tanıyan ilk 10 ülkeden biri oldu ve diplomatik temsilini büyükelçiliğe yükseltti. 2003 yılından sonra Irak-Azerbaycan ilişkileri adım adım gelişti. 2010 yılında, bir çok alanda karşılıklı bir Mutabakat Zaptı imzalandı ve ilişkilerimizde büyük bir dönüşüm yaşandı. 2015 yılında ise iki ülke arasında havayolu ulaşımı açıldı” dedi.

Irak’ta enerji, inşaat ve diğer alanlarda faaliyet gösteren Azerbaycan şirketleri bulunduğunu belirten Meki Resan, “Tabii ki ticaret ve yatırım en önemli öncelikler. Burada Azerbaycanlı işadamlarını ülkemizde yatırıma davet etmek, Iraklı ve Azerbaycanlı yatırımcıların karşılıklı ziyaretlerini teşvik etmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Irak ile Azerbaycan arasındaki 2014 ve 2015 yıllarında yaklaşık 250 milyon dolara ulaşan ticaret hacminin koronavirüs pandemisinin ardından 30 milyon dolara düştüğünü kaydeden Resan, “Bu beklenenden sayı çok az ama umarız bu yıl yetkililerin düzenli ziyaretleri ve Azerbaycan hükümetinin Irak ile hava seferlerini yeniden düzenleme kararları, vize ve yatırım teşvik çağrıları sonrasında bu önümüzdeki dönemde farklı olur” ifadelerini kullandı.

Meki Resan, Başkan Neçirvan Barzani’nin Bakü ziyaretini ise şu sözlerle değerlendirdi:

“Ziyaret önemli ve Iraklı yetkililerin ziyaretini tamamlayacak nitelikte olacak. Şunu da belirtmek isterim ki, koronavirüs pandemisi sonrasında Irak parlamentosundan bir heyet ziyaret ederek ortak bir komite toplantısı gerçekleştirdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın Mart ayında Azerbaycan'a ziyarette bulundu. Son olarak 10 gün önce Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu Bakanlar Toplantısı kapsamında Bakü’ye geldi. Sayın Neçirvan Barzani'nin ziyareti çok önemlidir ve büyük bir etki yaratacaktır. Bu ziyaret Azerbaycan için de büyük önem taşıyor. Ayrıca Iraklı yetkililerin rolünü tamamlıyor ve Irak için yeni ufuklar açacağını umuyoruz. Kendisi yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde ağırlığı olan bir Iraklı yetkilidir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin en üst makamı Sayın İlham Aliyev tarafından davet edilmesi de bu nedenledir. Ziyaretin karşılıklı ilişkiler için yeni ufuklar açacağını umuyoruz. Ziyaretinin karşılıklı ilişkilerin her iki ülke ve dost halklarının çıkarlarına hizmet edecek olması önemlidir.”

Irak ve Azerbaycan’ın enerji ihraç eden ülkeler arasında yer aldığını belirten Iraklı yetkili, “Bu nedenle enerji konusu ilişkilerimizde önceliklidir. Ancak Irak'ın artık turizm ve diğer pek çok alanda kaynaklarını çeşitlendirmesi gerekiyor. Azerbaycan'ın bu konuda kapasitesi ve çalışan şirketleri var. Örneğin firmalardan biri Irak Merkez Bankası binasını yapıyor. Ayrıca Socat ile de enerji koordinasyonu var ve kuyular açıyorlar” dedi.

Azerbaycan'da önemli oranda bir Kürt toplumu bulunduğunu belirten Resan, “Parlamento Başkan Yardımcısı Sayın Şaxewan Abdullah ziyareti sırasında Kürt toplumu ile görüşmeler yaptı. Büyükelçiliğimiz Türkmen ve Kürt milleti arasındaki ilişkinin bir parçası olan bu toplumlarla birçok konuda iletişim kurmaya hazır” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.