Agil Alesger: Neçirvan Barzani’nin ziyareti ikili ilişkiler açısından ciddi bir aşamadır

18-07-2023
Etiketler Agil Alesger Azerbaycan Kürdistan Bölgesi Neçirvan Barzani İlham Aliyev
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Azerbaycanlı araştırmacı yazar Agil Alesger, “Sayın Neçirvan Barzani’nin ziyareti ikili ilişkiler açısından ciddi bir aşamadır. Bugüne kadar iki taraf arasındaki ilişkiler iş dünyası arasındaydı. İlk defa devlet yetkilileri düzeyinde bir ilişki gelişiyor ve ciddi devlet projeleri var” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in resmi daveti üzerine Bakü’de bulunuyor.

Rûdaw TV bültenine katılan Azerbaycan Basın Konseyi YK üyesi ve Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger, Kürdistan-Azerbaycan ilişkileri ve Barzani’nin ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Neçirvan Barzani ile İlham Aliyev’in 18 Şubat’ta Münih Güvenlik Konferansı’nda ve daha sonra 4 Haziran’da Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderlere verdiği yemekte bir araya geldiğini hatırlatan Alesger, “Bu ziyaretin temelleri için bir takım adımlar önceden atılmıştı. Önceki görüşmelerde çok hoş fotoğraflar ortaya çıkmıştı. Böyle bir görüşmenin gerçekleşmesi bekleniyordu” dedi.

Alesger, “Irak Kürdistanı ile Azerbaycan arasında her zaman bağ olmuştur. Bunun tarihi bir geçmişi de vardır. Nitekim Azerbaycan’ın kurucu cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Molla Mustafa Barzani ve diğer Kürt liderleri ile ilişkileri Sovyetler döneminde de vardı. Bu ilişkiler son 20 yılda bazı yan etkenlerden dolayı biraz sekteye uğramıştı ama yeniden bu ilişkilerin kurulması her iki ülke için de çok ciddi önem taşıyor” dedi.

Kürdistan’ın önemli bileşenlerinden Türkmenlerin Azerilerle aynı sondan geldiğini, Azerbaycan’da da Kürtlerin yaşadığını ve dolayısıyla aralarında toplumsal bir bağ bulunduğunu vurgulayan Agil Alesger, “Halklar arasındaki gönül bağı devletler arasında da kurulduğu için çok önemli” diye ekledi.

Alesger, Neçirvan Barzani’nin ziyaretinin de bu bağlamda ekonomi başta olmak üzere bir çok alanda önemli sonuçları olacağını söyledi.

Azerbaycan ve Irak’ın doğal kaynaklar bakımından zengin ülkeler olduğunu belirten Agil Alesger, “Irak Kürdistanı ile Azerbaycan ortak bir çok projeye imza atabilir. Bunun başında petrol ve doğalgaz geliyor. Bu ziyaretin ardından bu sektörlerde ilişkilerin artacağı öngürülebilir. Çünkü şu anda Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesi var, yine Avrupa’ya açılan ve yıllardır yürütülen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) var. Bu ilişkilere Kürdistan’ın da Sayın Neçirvan Barzani’nin başkanlığında bir şekilde katılması, bu konularda ortak hareket etmeleri sadece Azerbaycan ve Irak Kürdistanı’nın değil, bölgenin faydasına olacaktır. Hem Türkiye, hem Irak ve hem de Azerbaycan ciddi katılım sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki basın mensupları ile ilişkileri olduğunu belirten Alesger, Kürdistan’dan gazetecilerin Azerbaycan’ı ziyaret edebileceklerini, benzer şekilde Azeri gazetecilerin de Kürdistan’a gidebileceğini, ortak seminer ve konferanslar düzenlenebileceğini söyledi.

Azerbaycanlı araştırmacı yazar Agil Alesger, “Sayın Neçirvan Barzani’nin ziyareti ikili ilişkiler açısından ciddi bir aşamadır. Bugüne kadar iki taraf arasındaki ilişkiler iş dünyası arasındaydı. İlk defa devlet yetkilileri düzeyinde bir ilişki gelişiyor ve ciddi devlet projeleri var. Bundan her iki taraf da fayda görecektir. Bunun bu düzeyde kalmaması için hem medyanın hem de sivil toplum kuruluşlarının da destek vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Liderlerin iki taraf arasındaki ilişkileri ileriye taşıma konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Alesger, “Bu ilişkilerin gelişmesinde kazanan Kürdistan halkı, Azerbaycan halkı olacaktır” dedi.

Azerbaycan’a hem İran, hem Rusya ve hem de Avrupa’dan baskılar olduğunu ancak İlham Aliyev’in kendi kararlarında ısrarcı bir lider olduğunu vurgulayan Agil Alesger, Aliyev’in Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerinde de hiç bir etki altında kalmayacağını dile getirdi.

Protokolde Irak ve Kürdistan bayrağı bulunduğunu hatırlatan Alesger, “Bir ülkeye bir lider geliyorsa o liderin halkı da bayrağı da bizim için önemlidir. Bu Sayı Neçirvan Barzani’ye Azerbaycan devletinin bir jestidir. Aynı şekilde protokol gereği Irak Kürdistan Bölgesi’nin lideri Azerbaycan’a geliyorsa Irak bayrağının yanında Kürdistan bayrağı da dalgalanıyor. Bu artık bir protokol meselesidir, böyle olması da gerekiyordu” şeklinde konuştu.

Agil Alesger, Azerbaycan’da Türk, Kürt, Talış, Lezgi diye fark gözetilmediğini  ve hepsinin de bu ülkenin vatandaşları olduğunu söyledi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli