‘Behdinan Dosyası’ndan tutuklu son kişi de serbest bırakıldı

18-02-2024
Etiketler Gohdar Muhammed Emin Abdulmecid (Zebari) Behdinan Dosyası Tutuklu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kamuoyunda “Behdinan Dosyası” olarak bilinen davadan tutuklu bulunan son kişi olan Gohdar Muhammed Emin Abdulmecid (Zebari) dün tahliye edildi. Avukatı Zebari’nin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın çıkardığı af çerçevesinde serbest kaldığını açıkladı.

Duhok’ta Ekim 2020’de “Kürdistan Bölgesi’nin ulusal güvenliğini tehdit etmek” suçu ile tutuklanan5 kişiden biri olan Gohdar Muhammed Emin Abdulmecid Zebari, dün öğleden sonra salıverildi.

Avukat Beşdar Hasan, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Zebari’nin “ulusal güvenliğe tehdit” suçlamasıyla 6 yıl 7 ay, “ateşli silah bulundurmak” 6 ay ve “sahte plaka” kullanmak suçlamasıyla da 5 ay hapis cezası aldığını ve bu yüzden diğerlerinden daha fazla hapis yattığını anımsattı.

Zebari ve diğer arkadaşlarının Ekim 2020'de tutuklandığını ve Irak Ceza Kanunu'nun 156. Maddesi uyarınca altı yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin 2022’de çıkardığı af kapsamında cezalarının büyük bölümünün düşürüldüğünü hatırlatan Beşdar Hasan, “Bu af olmasa Gohdar Zeberi 3 yıl daha hapis yatacaktı” dedi.

İtiraf etmişlerdi

Duhok’ta “ulusal güvenliğe tehdit” suçlamasıyla gözaltına alınan Şerwan Emin Nao (Şerwan Şerwani), Hariwan İsa Muhammed, Gohdar Muhammed Emin Abdulmecid Zebari, Eyaz Kerem Reşid ve Şivan Said Omer, Erbil Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 Şubat 2021 tarihinde 6’şar yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı, 5 Mart 2021’de, cezaları kesinleştikten sonra her beş mahkumunun itiraflarını kamuoyu ile paylaşmıştı.

Kürdistan Bölgesi’nde “güvenliği çökertmeye yönelik faaliyetlerini” itiraf eden şahıslar, PKK ve bazı taraflara, Kürdistan güvenlik güçleri ve idari yetkilikler hakkında istihbari bilgi sağladıklarını, ayrıca eylem planladıklarını anlatmıştı.

Şebeke üyeleri, Kürdistan Bölgesi’nin Güvenlik güçlerine ait bina ve karargâhlarının görüntülerini, Peşmerge birliklerinin hareketlerini ve ayrıca IŞİD karşıtı koalisyona ait bilgileri PKK ve çalıştıkları diğer taraflarda aktardıklarını belirtmişti.

Şebeke üyelerinin PKK"lilerle yaptıkları yazılı ve sözlü görüşmeler de belgelerle paylaşıldı.

Kürdistan Güvenlik Ajansı açıklamasında, "Şahısların çalışmalarının hiçbir şekilde gazetecilik ve sivil aktivistlikle bir alakasının olmadığı tespit edilmiştir. Aksine sözde gazetecilik ve sivil aktivistlik adı altında farklı planları güttükleri ortaya çıkmıştır" denilmişti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Şubat 2022’de tutukluların cezalarının yüzde 60’ının affedilmesi yönünde talimat vermişti.

Tutuklulardan Şerwan Emin Nao (Şerwan Şerwani) cezası diğerlerinden az olduğunu için 2022 yılında, Eyaz Kerem Reşid, Hariwan İsa Muhammed ve Şivan Şaid Omer de Mart 2023’te serbest kalmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.