Tanrıkulu, Adalet Bakanı’na sordu: 14 kadının cezaları 9 ila 15 ay uzatıldı mı?

13-10-2023
Rûdaw
Etiketler CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Cezaevi Tutuklu İnfaz 30 yıllık
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, kendilerine verilen ceza süreleri dolduğu halde tahliye edilmeyen hükümlüleri sordu.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği Ankara Şubesinin, Sincan Kapalı Cezaevinde tahliye hakkı kazandığı halde tahliye edilmeyen hükümlülerle ilgili raporuna dikkat çeken Sezgin Tanrıkulu, 14 kadın tutuklunun cezalarının 9 ile 15 ay arasında uzatıldığını söyledi.

Şimdiye kadar Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu'nun olumsuz raporlar nedeniyle kaç tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmediğini soran Tanrıkulu, önergesinde şöyle dedi:

Sincan’dan 2021’den beri hiç tahliye olmadı

“Özgürlükçü Hukukçular Derneği Ankara Şubesinin Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde bulunan ve tahliye hakkı kazanmış olmasına rağmen tahliye edilmeyen hükümlülerle ilgili yayımladığı rapora dair haberler basına yansımıştır.

“Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi Özelinde Şartlı Tahliye Hakları Elinden Alınan Kadın Mahpuslar” başlıklı raporda Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde 2021'den bu yana hiçbir siyasi hükümlünün şartlı tahliye hakkından yararlanmadığı ve toplam 14 kadının cezaevlerinde kaldıkları sürenin 9 ila 15 ay arasında uzatıldığı ve bunun keyfi gerekçelerle yapıldığı yine basına yansıyan haberler arasındadır.

Bu bağlamda;

1. Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde 2021'den bu yana hiçbir siyasi hükümlünün şartlı tahliye hakkından yararlanmadığı ve toplam 14 kadının cezaevlerinde kaldıkları sürenin 9 ila 15 ay arasında uzatıldığı iddiaları doğru mudur?

2. Covid 19 Pandemisi gerekçe gösterilerek 2020 yılında infaz mevzuatında yapılan düzenlemelerle adli hükümlülerin infaz süresinde indirim yapılırken siyasi hükümlüler bakımından hiçbir değişiklik yapılmadığı iddiaları göz önüne alındığında, bu ayrımcı ve Anayasa ile uluslararası sözleşmelere aykırı olan düzenlemeler ile ilgili olarak ne tür işlemler yapılacaktır?

3. Türkiye genelinde illere göre bahse konu dönemden günümüze kadar toplam kaç tutuklu ve hükümlü “İdare ve Gözlem Kurulu”nun olumsuz raporları sebebiyle tahliye olamamıştır? Olumsuz raporlama yapılırken hangi kriterler gözetilmiştir?

4. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu'nun yetki alanı sadece iyi hal değerlendirmesi olmasına rağmen değerlendirmeyi şartlı salıvermeye ilişkin karar almak üzere yaptığı belirtilen raporda bu kararların Hakimlikler ve Mahkemeler tarafından objektif olarak incelenmediği iddiaları doğru mudur?

5. Anılan iddialar ile ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli