Kürdistan Parlamentosu yeni başkanlık divanı seçimi için toplandı

18-02-2019
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Parlamentosu KDP KYB
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu beşinci dönem birinci yasama yılı ikinci oturumu bugün gerçekleştirilecek. Oturumda Parlamento Başkanı ve yardımcılarının seçilmesi bekleniyor.

 

Kürdistan Parlamentosu bugün yeni başkanlık divanını seçmek üzere toplanacak. Toplantının saat 11.00 itibariyle başlaması bekleniyordu ancak KYB'nin talebi üzerine oturum ertelendi.

 

En yaşlı üye sıfatıyla Kürdistan Parlamentosu’nun geçici başkanı olan Reving Hirori, geçtiğimiz hafta parlamentoda grubu bulunan tüm partilerle görüşerek parlamentoda bugün gerçekleştirilecek oturuma çağırmıştı.   

 

Taraflar arasında varılan anlaşmaya göre Kürdistan Parlamento Başkanlığı görevi Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB), yardımcılarından biri Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) diğeri ise Türkmenlere verilecek.

 

Ancak, hükümete katılmayacağını açıklayan ve Parlamentoda 8 sandalyesi bulunan Yeni Nesil Hareketi de Parlamento Başkanlığı için aday gösterecek.

 

Henüz başkanlık adayını belirlemeyen KYB’nin bugünkü oturuma katılması beklenmiyor.

 

Rûdaw’a konuşan KDP vekili Hevidar Ahmed, “KYB katılmazsa bile Parlamento bugün belirlenen saatte toplanacak. KYB dışında diğer tüm partiler katılacaklarını açıklamıştı” dedi.

 

Adaylar

 

KYB’nin Parlamento Başkanı adayları arasında partinin Politbüro üyeleri Begerd Talabani ve Rewaz Fayeq’in ismi geçiyor. KDP’nin Başkan Yardımcısı adayı Liste Başkanı Hemin Hewrami.

 

Türkmenlerde ise Türkmen Reform Partisi Liste Başkanı Muna Kahveci ve Türkmen Kalkınma Partisi Başkanı Muhammed İlhamlı adaylıklarını açıkladı.

 

Rûdaw’a konuşan Türkmen Kalkınma Partisi Başkanı Muhammed İlhamlı, kendi aralarında gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda dönüşümlü olarak bu görevi üstlenme konusunda anlaştıklarını söyledi.

 

İlhanlı, “İlk 2 yıllık dönemde Muna Kahveci, ikinci 2 yıllık dönemde ise ben Parlamento Başkanlık görevini üstleneceğiz” diye konuştu.

 

İlhanlı, bu kararı Kürdistan halkının çıkarlarını göz önünde bulundurarak aldıklarını ifade etti.

 

Oturumları en yaşlı ve en genç üyeler yönetecek

 

Bugünkü oturumda başkanlık divanı seçimlerinden önce parlamentoya seçilen üç yeni vekil de yemin edecek. Ardından çeşitli yasalarda düzenlemeler için komisyonlar oluşturulacak.

 

KDP’den Şaban Ali, KYB’den Kubad Talabani ve Yeni Nesil Hareketi’nden Şaswar Abdulwahit parlamenter olmama kararı almış ve ilk oturumda yemin etmemişlerdi. Bu isimlerin yerine KKDP’den Zedan Bradosti, KYB’den Sirwan Baban ve Yeni Nesil’den Rahi Rehber vekil olacak.

 

Oturumu parlamentonun en yaşlı üyesi yürütürken yardımcılığını en genç iki üye yapacak.

 

KDP’li Hoşnav: Başkan ve yardımcılarının seçileceğine inanıyoruz

 

Rûdaw’a konuşan KDP Grup Başkanı Ümit Hoşnav, “Parlamentonun toplanmaması için hiç bir neden yok. Bu ana kadar KYB ile görüşmelere devam ediyoruz. Parlamento oturumuna kendi parlamento başkan adaylarıyla katılmalarını umuyoruz. Bugün parlamento başkanı ve yardımcılarının seçileceğine inanıyoruz. KDP olarak bizim için en iyi seçenek KYB’nin kendi adayıyla oturuma katılması. Katılmazlarsa diğer seçeneklerimizi uygulamaya koyacağız” dedi.

 

Hoşnav ayrıca, “İslami Toplum Partisiyle görüşmelerimiz var. Goran ile anlaşmaya vardık, bugün resmi olarak imzalar atılacak” diye konuştu.

 

Oturum ertelendi

 

Kürdistan Parlamentosu’ndaki oturumun bugün saat 11.00’de gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Ancak oturum saat 15.00’e ertelendi.

 

Konu hakkında basın açıklaması yapan Parlamentonun geçici Başkanı Reving Hirori, “KYB oturumun 24 saat ertelenmesini önermişti. Ancak Parlamentoda grubu bulunan diğer partilerin de ortak kararıyla oturum öğleden sonra saat 15.00’e ertelendi” dedi.  

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli