CANLI BLOG: Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu sonuçları açıkladı

Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimleri düzenleniyor.

20-10-2024

20:10

Başkan Neçirvan Barzani: Kazanan Kürdistan halkıdır

Foto: Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani

Seçim sonuçlarının açıklanması üzerine bir mesaj yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, “Seçim sonuçların onaylanmasının ardından siyasi partilere düşen derhal hükümet kurmalarıdır. İstikrarı teşvik eden, ekonomiyi güçlendiren ve hakları ilerleten bir hükümet, mevcut zorlukları ele almak ve ortak geleceğimizi inşa etmek için çok önemlidir. Bu çaba, tüm siyasi gruplar ve topluluklar arasında birlik, dayanışma ve iş birliği gerektirir” dedi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Bölgesi’nde 6’ıncı dönem milletvekili seçimlerinin ilk sonuçlarını açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, ön sonuçların açıklanmasının ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Seçim sürecinin başarısı nedeniyle Kürdistan halkını ve tüm toplulukları tebrik eden Barzani, “Bu seçimler ve oy verme süreci, Kürdistan halkının demokratik yolculuğunun güvence altına alınması konusunda önemli bir adımdı. Sürecin başarısı ve sorunsuz yürütülmesi için tüm tarafların işbirliği içinde olması gurur ve takdir konusudur. Sonuç olarak bu başarıda gerçek kazanan Kürdistan halkıdır” dedi.

Neçirvan Barzani mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Seçimler, Kürdistan Bölgesi’ndeki kurumların meşruiyetini yeniden teyit etmeyi, vatandaşların görüşlerini ifade etmelerini ve parlamentodaki temsilcilerini seçerken özgürce oy kullanmalarını amaçlıyordu. Barışçıl rekabet atmosferi ve halkın hem seçim kampanyasına hem de oylama sürecine kapsamlı katılımı, Kürdistan halkının demokratik değerlere ve kendi geleceğini belirleme hakkına olan bağlılığını yansıtmaktadır. Bu katılım, Kürdistan halkının canlılığı ve demokratik kültürlerini geliştirdiklerinin bir kanıtıdır.”

Srüecin başarısında rol oynayan güvenlik güçlerine, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'na, Irak hükümetine ve ilgili tüm taraflara şükranlarımı ileten Barzani, “Barışçıl ve medeni seçimler, küresel olarak tanınan önemli bir başarıyı ifade ediyor. Ancak, Kürdistan halkının heyecanla beklediği gerçek başarı, sonuçların onaylanmasının ardından siyasi partiler tarafından yeni bir hükümetin derhal kurulmasında yatıyor. İstikrarı teşvik eden, ekonomiyi güçlendiren ve hakları ilerleten bir hükümet, mevcut zorlukları ele almak ve ortak geleceğimizi inşa etmek için çok önemlidir. Bu çaba, tüm siyasi gruplar ve topluluklar arasında birlik, dayanışma ve iş birliği gerektirir” sözlerine yer verdi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, dün gerçekleşen Kürdistan Parlamentosu 6’ıncı dönem milletvekili seçimlerine dari ilk sonuçları açıkladı.

Buna göre, 2 milyon 899 bin 578 seçmenin oy kullanma hakkının bulunduğu seçimlerde 2 milyon 87 bin 972 kişi oy kullanırken, katılım oranının yüzde 72’ye ulaştı.

KDP birinci olurken KYB ikinci sırada yer aldı. Yeni Nesil Hareketi üçüncü sırada yer alırken önceki dönem üçüncü parti konumundaki Değişimi Hareketi (Goran) ciddi oy kaybı yaşadı.

Komisyondan yapılan açıklamaya göre, 100 sandalyeli Kürdistan Parlamentosu’nda KDP 39, KYB 23, Yeni Nesil Hareketi 15, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) 7, Kürdistan Adalet Toplumu Partisi (Komel) 3, Helwest Hareketi 4, Halk Cephesi 2 ve Goran 1 ve Kürdistan İttifakı 1 sandalye aldı.

 

Devamını gör

19:47

KYB lideri Talabani: Sonuçta yenilenme ve adalet iradesi başarıya ulaştı

Foto: KYB lideri Bafıl Talabani

KYB lideri Bafıl Talabani, vatandaşların seçim sürecine gösterdikleri ilgiden memnun olduklarını belirterek, “İradesini dayatma dönemi sona erdi, yönetimde yeni bir aşama başlıyor. Sonuçta yenilenme ve adalet iradesi başarıya ulaştı” dedi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından Kürdistan Parlamentosu seçimlerine ilişkin ön sonuçların açıklanmasının ardından Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani’den de açıklama geldi.

Seçim sürecine coşkulu katılım ve demokratik süreci teşvik ettiği için tüm seçmenlere ve siyasi partilere teşekkür eden Talabani, “Kürdistan'a kazandırdığınız parlak ve demokratik imaj için minnettarız” dedi.

“Gelecekteki çabalarımızın ve hizmetlerimizin sadakatiniz ve yükselttiğiniz sese uygun bir ödül olacağını umuyorum” diyen Talabani, vatandaşların seçim sürecine aktif katılımından büyük bir mutluluk duyduklarını kaydetti.

Talabani, “Yönetimin yenilenmesi, adil ve hizmet odaklı bir hükümetin kurulması aşamasında yanımızda duran Kürdistan halkına teşekkür ediyoruz. Yanlış giden yönetimin yolunu düzeltme konusunda adımlarımızı yoğunlaştıracağımıza, Allah'ın ve sizlerin desteğiyle bu refah ve hizmet yürüyüşünün amacına ulaşacağına sizi temin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

KYB’nin bu seçimde büyük bir zafer elde ederek oylarını artırdığını vurgulayan Talabani, bu vesile ile tüm taraftarlarına teşekkür etti.

Bafıl Talabani, “KYB'yi daha da geliştirmek ve bölgemizi yönetmek için ülkemizin sıcakkanlı ve yenilikçi gençliğini öne çıkarmaya devam edeceğimizin garantisini veriyoruz” dedi.

“Bizi mutlu eden şey, Süleymaniye ve Halepçe seçim bölgelerinde KYB'nin tüm partilerin özgürce kampanya yürütebilmesi ve demokratik sürecin başarısının önemli bir parçası olabilmesi için uygun bir ortam sunmasıdır” diyen Talabani mesajının devamında şunları kaydetti:

“İradesini dayatma dönemi bitti, yönetimde yeni bir aşama başlıyor. Sonuçta yenilenme ve adalet iradesi başarıya ulaştı. Önemli görevlerimiz bugünden itibaren başlıyor ki o da Kürdistan Bölgesi'ne hizmet sağlamak, vatandaşların maaşlarını garanti altına almak ve adalet kurumlarını güçlendirmektir. KYB'nin oylarınızın sorumluluğunu taşıyacağını ve size verdiği sözü gururla tutacağına dair söz veriyoruz.

Kürdistan Parlamentosu 6’ıncı dönem seçimlerinin başarısında önemli rol oynayan Irak Seçim Komisyonu ve çalışanlarına, yabancı ülke temsilcilerine, gözlemcilere ve iç güvenlik güçlerine teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.”

Devamını gör

18:02

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu seçim sonuçlarını açıkladı

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu dün yapılan Kürdistan Parlamento seçimlerinin sonuçlarını yayımladı.

Bugün Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen basın toplantısında sonuçları açıklayan komisyon yetkilileri seçim verilerini paylaştı.

Komisyonun verilerine göre, seçime katılım oranı yüzde 72 olarak kayıtlara geçti.

Başkent  Erbil'de 1 milyon 23 bin 606 seçmenin 762 bin 929'u oy kullandı. Süleymaniye'de 1 milyon 87 bin 192 seçmenin 715 bin 499'u kullanıldı. Halepçe'de 60 bin 252 seçmenin 41 bin 671'i kullanıldı. Duhok’ta ise 722 bin 397 seçmenin 564 bin 494'ü kullanıldı.

Ön sonuçlara göre sandıklara atılan oyların yüzde 99,63'ü sayıldı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun resmi sonuçlarına göre, Erbil’de partilerin oy dağlımı şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP): 345822

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): 110353

Yeni Nesil (Newey Nwe): 103684

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû): 24065

Halwest Koalisyonu: 16736

Adalet Topluluğu (Komel): 20191

Halkın Cephesi; 9735

 

 Süleymaniye’de partilerin oy dağlımı şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP): 57832

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): 256813

Yeni Nesil (Newey Nwe): 136131

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû): 42622

Halwest Koalisyonu: 29346

Adalet Topluluğu (Komel): 36627

Halkın Cephesi; 20300   

Değişim Hareketi: 9721

 Duhok’ta partilerin oy dağlımı şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP): 400.603

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): 28.445

Yeni Nesil (Newey Nwe): 46.444

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû): 42.447

Halwest Koalisyonu: 8.410

Adalet Topluluğu (Komel): 3.677

Halkın Cephesi; 2.605   

Değişim Hareketi: 248

Halepçe'de partilerin oy dağılımı şöyle:

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): 12 bin 530

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP): 4 bin 940

Yeni Nesil (Newey Nwe): 4 bin 732

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû): 7 bin 847

Halwest Koalisyonu: 1283

Adalet Topluluğu (Komel): 4 bin 382

İslami Hareketi: 1596

Halkın Cephesi; 725

 Siyasi partilerin aldığı toplam oy sayısı şu şekilde:

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP): 809,197

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): 408,141

Yeni Nesil (Newey Nwe): 290,991

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû): 116,981

Halwest Koalisyonu: 55.775

Adalet Topluluğu (Komel): 64.710

Halkın Cephesi; 33.365   

Değişim Hareketi: 11.621

Türkmen ve Hristiyanların kazananı belli oldu

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde Erbil’de bileşenlere ayrılan 2 kotanın hangi adayların kazandığı belli oldu.  

Kürdistan Parlamentosu 6’ncı dönem seçimleri için yo verme işlemi dün gerçekleşti. Seçimde 368'i kadın 1.191 aday yarıştı. Dün saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi saat 18.00’de sona erdi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonun açıkladığı verilere göre, Erbil’de bileşenlere ayrılan 2 kotanın Türkmen aday Muna Kahveci ve Hristiyan aday Rami Nuri kazandı.

Hristiyan aday Rami Nuri, 6 bin 752 oy alarak, Türkmen aday Muna Kahveci ise 3 bin 664 oyla Erbil’de kota sistemiyle Parlamentoya girmeyi başardılar.

Öte yandan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun açıkladığı resmi verilere göre, Kürdistan Parlamento seçimlerinde en çok oy alan adaylar şöyle:

Halepçe

Kürdistan İslami Birlik adayı Kawa Ali: 5 bin 249

Süleymaniye

Yeni Nesil Adayı Muhammed Süleyman: 20 bin 759

Erbil

KYB adayı Şalaw Kosrat Rasul: 24 bin 417

Duhok

KDP Adayı Behcet Ali: 23 bin 603

 

Devamını gör

17:55

Kürdistan’da yeni hükümet için olası senaryolar

Uzmanlara göre Kürdistan Bölgesi’nde yeni hükümetin kurulması için uzlaşma süreci uzayabilir. Ayrıca uzmanlar, KDP ve KYB’nin içinde yer almayacağı bir hükümetin, Kürdistan Bölgesi’nin statüsünün de tehlikeye girmesi anlamına gelebileceğini düşünüyor.

Kürdistan Bölgesi’nde milletvekili seçimleri için 18 Ekim’deki özel oylamanın ardından 20 Ekim’de genel oylama gerçekleştirildi. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu katılım oranının yüzde 72’ye ulaştığını açıkladı.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, birinci gelen Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 40 sandalye, ikinci sırada yer alan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de 22 sandalye ile parlamentodaki yerini korudu. 16 sandalye elde etmesi beklenen Yeni Nesil Hareketi ise üçüncü sırada yer aldı.

Kürdistan İslami Birlik Partisi'nin (Yekgirtu) 7 sandalye alması bekleniyor. Kürdistan Adalet Toplumu Partisi’nin (Komel) de 3 sandalye alacağı öngörülüyor.

Bu sonuçların ardından Kürdistan Bölgesi’nde yeni hükümetin nasıl kurulacağı ve hangi tarafların hükümette yer alacağı tartışılıyor.

Uzmanlar, Rûdaw TV’de yeni kabine için olası senaryoları ele aldı. Peyi Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Serwer Abdulrahman, akdemisyen Prof. Dr. İbrahim Aziz, Goran Hareketi adına eski Kürdistan Parlamentosu milletvekili Evar İbrahim, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Seçim İşleri Dairesi eski başkanı Hasro Goran ve Kürdistan İslam Birlik Seçim İşleri Dairesi Başkanı Hemin İskender, Kürdistan Bölgesi’nde 10'uncu kabinesi için olası senaryoları değerlendirdi.

 KDP ve KYB’den biri tek başına hükümet kurabilir mi?

Prof. Dr. İbrahim Aziz, yeni hükümet için beş olası senaryo bulunduğunu belirterek, söz konusu senaryoları şöyle sıraladı:

“Birincisi KDP’nin KYB olmadan diğer taraflarla hükümet kurması. İkinci senaryo KDP ve KYB’nin yeniden hükümet kurması. Üçüncü senaryo ise KYB’nin diğer taraflarla KDP olmadan hükümet kurması.”

 Yeni parlamentoda 15 sandalyeye sahip olması öngörülen Yeni Nesil’in KDP ve KYB için de belirleyici olabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Aziz, “Dördüncü ve beşinci senaryolar ise Yeni Nesil’in KDP veya KYB ile hükümet ortağı olması” dedi.

Prof. Dr. İbrahim Aziz, KYB, PDK ve diğer bazı siyasi partiler arasında bir hükümet kurulmasının daha güçlü bir senaryo olduğuna inandığını belirtti.

Aziz, "Çünkü KDP aralarında güven olmadan KYB ile tek başına hükümet kurma işine girişmez. İki partiden birinin çekilmesi durumunda hükümetin yıkılmaması için KDP ile KYB’nin hükümette birlikte yer alması gerekliliktir” yorumunu yaptı.

KYB’siz hükümette KDP için engeller çıkar mı?

Kürdistan Parlamentosu, 5’i Türkmen, Hristiyan ve Ermeniler için kota olmak üzere 100 sandalyeden oluşuyor. Hükümet kurulabilmesi için 50+1 sayısına ihtiyaç var. Mevcut sonuçlara göre hiç bir parti tek başına bu sayıya ulaşamıyor.

Eski milletvekili Evar İbrahim, taraflar arasındaki uzlaşmazlıklar nedeniyle yeni hükümetin bir an önce kurulmasının zor olduğuna vurgu yaptı.

İbrahim, KDP ve KYB’nin birlikte hükümet kurma olasılığının daha yüksek olduğuna dikkati çekerek, “Çünkü KDP, KYB dışında diğer partilerle hükümet kurmaya çalışırsa başarılı olamaz” görüşünü savundu.

Evar İbrahim, KDP veKYB dışında 30 sandalyeye sahip olan diğer partilerin muhalefet olarak kalması gerektiğini savundu.

Ancak KDP’li Hesro Goran, KDP’nin KYB olmadan da hükümet kurabileceğini ve bu konuda sıkıntı yaşamayacağını belirtti.

Goran, “KDP 40 sandalye kazanır. Kotalardan 3 milletvekilinin desteği, iki İslami parti Yekgirtu ve Komel ile birlikte yeni hükümeti kurabilir” dedi.

Hesro Goran da yeni kabine için uzlaşma sürecinin uzayabileceği konusunda diğer konukların görüşüne katıldığını söyledi.

En güçlü senaryo KDP ile KYB hükümeti

Komel’den Hemin İskender, geniş tabanlı bir hükümet kurulabilmesi için en az 80 sandalye gerektiğini hatırlattı.

Geniş tabanlı hükümetin görev süresi boyunca daha rahat çalışabileceğini, parlamentodan gerekli desteği rahat alabileceğine dikkati çeken İskender, “KYB yeni hükümette KDP ile yer almak istediği yönünde niyet beyanında bulunuyor” dedi.

Hemin İskender, “Bu nedenle yeni hükümetin Mam (KYB) ve Kuzen (KDP) arasında kurulması olasılığı diğer tüm senaryolardan daha çok öne çıkıyor. Seçimlerden önceki propaganda sürecinde birbirlerine karşı sert dil kullandılar ama bu konuda daha önce kendi aralarında anlaşmışlardı” yorumunu yaptı.

Yeni Nesil yeni hükümette yer alır mı?

Yeni Nesil Hareketi lideri Şaswar Abdulwahit, seçimlerden önce 50+1’i veya çoğunluğu almadan hükümette yer almayacaklarını açıklamıştı.

Hemin İskender, bu nedenle Yeni Nesil’in önümüzdeki dönemde de hükümette yer almak yerine muhalefette kalmayı tercih edeceğini söyledi.

KDP-KYB’siz hükümetin zorlukları

Peyi Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Serwer Abdulrahman, KDP veya KYB’nin içinde yer almayacağı olası bir senaryoun zorluklarına ve olası olumsuz sonuçlarına değindi.

Abdulrahman, “Kürdistan Bölgesi’nin statüsünün korunması amaçlanıyorsa tek bir senaryo geçerlidir. O da KDP ve KYB’nin birlikte hükümet kurmaları. Aksine Kürdistan Bölgesi’nin statüsü de tehlikeye girer. Kürdistan Bölgesi iki başlı bir idareye dönüşür. Bu yüzden KDP ve KYB’den hiç biri bir diğeri olmadan hükümet kuramaz” değerlendirmesinde bulundu.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu seçim sonuçlarını önümüzdeki saatlerde açıklanacağını duyurdu.

Önceki dönemde 111 sandalyenin yer aldığı Kürdistan Parlamentosu’nda etnik gruplara 11 sandalye verilmişti. Ancak Irak Federal Mahkemesi tarafından etnik gruplara ayrılan sandalye 5’e düşürüldü ve toplam sandalye sayısı ise 100’e indirildş.

2018’deki seçimlerde KDP 45 sandalye elde ederken KYB 21 sandalye kazanmıştı.

Önceki dönemlerde KDP ve KYB'den sonra en çok oyu alan parti Değişim Hareketi (Goran) olmuştu. Goran 2018 yılında aldığı 12 sandalyeyi koruyamayarak büyük bir yenilgi aldı. Önceki hükümetin ortaklarından Goran’ın sandalye sayısı 1’e düştü.

2018'deki seçimlerde Yekgirtu 5 sandalye almıştı. Yekgirtu’nun bu seçimlerde 7 sandalye alması bekleniyor.

2018’de 7 sandalye alan Komel’in ise 3 sandalye alacağı öngörülüyor.

Öte yandan yeni kurulan Helwest Hareketi'nin de 3, KYB’den ayrılan Lahur Şeyh Cengi’nin kurduğu Halk Cephesi’nin de 1 sandalye alacağı öngörülüyor.

 

Devamını gör

17:13

Kürdistan'da Parlamento seçimleri: Hangi parti kaç sandalye aldı?

Kürdistan'da Parlamento seçimleri: Hangi parti kaç sandalye aldı?

Resmi olmayan seçimlere göre, Kürdistan Parlamentosu 6. dönem seçimlerinde siyasi partilerin muhtemelen alacağız sandalye sayısı şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP): 40 sandalye

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): 24 sandalye

Yeni Nesil (Newey Nwe): 15 sandalye

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû): 7 sandalye

Halwest Koalisyonu: 4 sandalye

Adalet Topluluğu (Komel): 3 sandalye

Halkın Cephesi; 1 sandalye

Goran Hareketi; 1 sandalye

Irak Bağımsız Seçim Komisyonu gün içerisinde resmi seçim sonuçlarını yayımlaması bekleniyor.

Devamını gör

16:53

KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ - Seçimde hangi parti oyunu arttırdı?

Foto: Rûdaw

Kürdistan Bölgesi’nde vatandaşlar dün parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Yeni Nesil Hareketi oylarını artırırken, Adalet Topluluğu ve Goran (Değişim) Hareketi oy kaybına uğradı.

KDP'nin oy artışı dikkat çekti

KDP, hem 2021 Irak seçimlerinde hem de bu yılki Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde en fazla oy alan parti oldu.

2021'de dört bölgede 577.952 oy toplayan KDP, bu yılki seçimlerde oylarını 208.235 artırarak 786.187 oya ulaştı. Özellikle Duhok ilinde 121.459 fazla oy alarak büyük bir sıçrama gerçekleştirdi.

KYB ve Yeni Nesil'de benzer başarı

KYB, 2021 seçimlerinde 218 bin 810 oy almıştı; bu yıl ise oylarını 180 bin 438 artırarak 399 bin 248 oya ulaştı. KYB, en fazla oy artışını Süleymaniye ve Halepçe illerinde elde etti, bu iki ilde üç yıl öncesine göre 139 bin 788 fazla oy aldı.

Yeni Nesil Hareketi de 2021’deki 204 bin 367 oyuna ek olarak 76 bin 064 oy artırarak bu yıl 280 bin 431 oy topladı. Bu partinin oyları, Süleymaniye ve Halepçe'de önemli ölçüde artarken, Duhok'ta da 24.binden fazla oy kazandı.

Adalet Topluluğu ve Goran Hareketi oy kaybetti

Adalet Topluluğu, 2021 seçimlerinde 64 bib 25 oy almıştı, ancak dün yapılan seçimde 62 bin 870 oy alarak 1.155 oy kaybetti.

Goran Hareketi ise 2021’deki 13 bin 341 oyuna kıyasla bu seçimde 11 bin 863 oy alarak 1.478 oy kaybı yaşadı.

Kürdistan İslami Birliği Partisi ne durumda?

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû), 2021 seçimlerinde Kürdistan Sosyalist Partisi ile birlikte kurdukları Reform İttifakı çatısı altında 108 bin 063 oy almıştı. Bu yıl ise bağımsız olarak katıldığı seçimlerde 112 bin 26 oy toplayarak oylarını 3 bin 963 artırdı.

Seçim sonuçları, Kürdistan Bölgesi'nde parti dengelerinde önemli değişimlere işaret ediyor.

 

Devamını gör

16:43

Komisyon: İki milyondan fazla kişi Kürdistan Parlamento seçimlerine katıldı

Foto: Rûdaw

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, iki milyondan fazla kişinin Kürdistan Parlamento seçimlerinde oy kullandığını açıkladı. Genel seçmenlerin yüzde 39’unun erkek, yüzde 33’ünün kadın olduğu belirtildi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Parlamento seçimlerine ilişkin resmi verilerini yayımladı. Buna göre, toplam oy kullanma hakkına sahip olan 2 milyon 899 bin 578 seçmenden, 2 milyon 87 bin 972 kişi oy kullandı. Bu da katılım oranının %72 olduğunu gösteriyor. 

Komisyonun verilerine göre, seçimlerin yapıldığı dört bölgede toplam 7 bin 70 sandık kuruldu. Bu sandıklardan 7 bin 65'inin sonuçları alınırken, sadece beş sandığın sonuçları henüz Komisyona ulaşmadı.

Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Parlamento seçimlerinde oy kullanan 1 milyon 133 bin 244 kişinin erkek olduğunu ve bu sayının oy kullanma hakkına sahip olanların yüzde 39’unu oluşturduğunu açıkladı. Kadın seçmen sayısının ise 954 bin 728 olduğunu belirten Komisyon, oy kullanan kadınların oranının yüzde 33 olduğunu duyurdu.

Seçim sürecini gözetlemek için, özel ve genel seçim günlerinde, 33 bin 758 siyasi parti temsilcisinin yanı sıra, 17 bin 15 iç ve uluslararası gözlemcinin görev yaptığını bildirdi.

18 ve 20 Ekim tarihlerinde, Kürdistan Parlamentosu’nun altıncı dönem özel ve genel seçimleri gerçekleşti. Seçim sonuçlarının bugün Komisyon tarafından açıklanması bekleniyor.  

Rûdaw Medya Grubu'nun elde ettiği sonuçlara göre, Parlamento seçimlerinde birinci sırada Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), ikinci sırada Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), üçüncü sırada ise Yeni Nesil Hareketi yer almaktadır.

 

Devamını gör

16:13

KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ - Gözlemci örgütler: 327 ihlal kaydedildi

Foto: Rûdaw

Kürdistan Parlamentosu seçimlerini izleyen gözlemci örgütler, seçim süreci boyunca siyasi partilerden 124 şikayet geldiğini ve toplam 327 ihlal kaydedildiğini bildirdi.

Kürdistan Bölgesi’nde dün gerçekleştirilen 6’ıncı dönem milletvekili seçimlerine gözxlemci olarak katılan örgütlerin temsilcileri izlemelerinin sonuçlarına ilişkin başkent Erbil’de bir basın toplantısı düzenledi.

Şems İzmele Ağır Başkanı Hogir Çeto, oy verme sürecinde bir çok merkezde ihlal kaydedildiğini söyledi.

Seçimleri bin 600 gözlemcinin izlediğini belirten Çeto, kaydedilen ihlalleri ise şöyle sıraladı:

“Oy verme sırasında telefon kullanıldı, resimler çekildi. Bazı oy verme istasyonları geç açıldı. Bazı yerlerde siyasi parti temsilcileri ve gözlemciler uzaklaştırıldı. Komisyon görevlileri ile gözlemci heyetler, parti temsilcileri ve seçmenler arasında kimi yerde kargaşa yaşandı. Bazı yerlerde de parmak izleri okunamadı.”

Hogir Çeto, "Siyasi partilerden seçim süreciyle ilgili 124 şikayet geldi” bilgisini paylaştı.

Aynı toplantıda konuşan Ayn İzleme Ağı Başkanı Said Betat, “Komisyonun seçimlere ilişkin talimatları uygulanmadı. Seçim günü sandıkların yakınında yüksek sesle ve açık bir şekilde kampanya yürütüldü. Toplamda 327 ihlal kaydedildi” diye konuştu.

Kürdistan Parlamentosu 6’ıncı dönem seçimleri için vatandaşlar 18 ve 20 Ekim günü sandığa gitti.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu seçim sonuçlarını 24 saat içinde ilk sonuçların açıklanacağını duyurdu.

Seçimlerine katılım oranı yüzde 72 olarak açıklandı.

Resmi olmayan ilk sonuçlarına göre Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) birinci sırada yer alırken Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ikinci sırada yer aldı. Yeni Nesil Hareketi üçüncü geldi.

Kürdistan Parlamentosu 5’i Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere ayrılan kota olmak üzere 100 sandalyeye sahip.

 

Devamını gör

12:38

Komisyon açıklama yapacak

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun bugün saat 17.00’den sonra seçim sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Devamını gör

02:15

KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ – Hangi parti hangi ilde ne kadar oy aldı?

Foto: Bilind T. Abdullah/Rûdaw

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre KDP birinci parti, KYB ikinci ve Yeni Nesil ise üçüncü parti oldu. Dört seçim bölgesine bölünen Kürdistan Bölgesi’nde partilerin illerde aldıkları oy sayısı da belli oldu.

Kürdistan Bölgesi’nde 6’ıncı dönem milletvekili seçimleri için oy kullanma işlemi saat 18.00'de sona erdi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenen seçimlerde seçmenler 5’i kotal olmak üzere 100 milletvekilini seçmek için oy kullandı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi genelinde seçimlere katılım oranının yüzde 72 olduğu açıklandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin aldığı oylar şöyle:

ERBİL: Sandıkların yüzde 99’u açıldı

Kürdistan Demokrat Partisi: 302.000

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 96.719

Yeni nesil: 96.395

Kürdistan İslami Birlik: 22.722

Helwest Hareketi: 15.527

Halk Cephesi: 8.792

Değişim Hareketi: 3.577

SÜLEYMANİYE:

Sandıkların yüzde 97’si açıldı

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 215.644

Yeni Nesil: 126.345

Kürdistan Demokrat Partisi: 52.223

Kürdistan İslami Birlik: 40.373

Kürdistan Adalet Topluluğu: 34.256

Halwest Hareketi: 26.783

Halk Cephesi: 18.303

Değişim Hareketi: 9.444

DUHOK:

Sandıkların yüzde 94’ü açıldı

Kürdistan Demokrat Partisi: 344.500

Kürdistan İslami Birlik: 38.677

Yeni Nesil: 42.45

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 25.111

Helwest Hareketi: 7.447

Adalet Topluluğu: 3.345

Halk Cephesi: 2.368

 

HALEPÇE:

Sandıkların yüzde 98.5’i açıldı

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 10.429

Kürdistan İslami Birlik: 7.369

Kürdistan Demokrat Partisi: 4.416

Yeni Nesil: 4.439

Adalet Topluluğu: 3.964

İslami Hareket: 1388

Helwest: 1186

Halk Cephesi: 604

Değişim Hareketi: 179

18 Ekim Cuma günü güvenlik güçlerinin katılımı ile gerçekleşen özel oylamadan çıkan sonuçlar bu sonuçlara dahil değil.

 

Devamını gör

00:47

KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ - İşte partilerin aldığı oy ve tahmini sandalye sayısı

KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ - İşte partilerin aldığı oy ve tahmini sandalye sayısı

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinden çıkan ilk sonuçlara göre KDP 40 sandalye ile birinci parti olurken KYB ve Yeni Nesil Hareketi ise ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

Kürdistan Bölgesi’nde bugün vatandaşlar 6’ıncı dönem milletvekili seçimleri için sandık başına gitti.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenen seçimlerde vatandaşlar 5’i bileşenlere ayrılan kota olmak üzere 100 sandalye için oy kullandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre şu ana kadar oyların yüzde 99’u sayıldı. Cuma günü güvenlik güçlerinin katıldığı özel oylama ile birlikte partilerin aldığı ortalama oy ile sandalye sayıları şu şekilde oldu:

Kürdistan Demorkat Partisi (KDP) 850 bin oy ile 40 sandalye kazandı. KDP, Erbil’de 17, Süleymaniye’de 4 ve Duhok’ta 19 sandalye elde etti.

Kürdistan Yurtseverler Biriği (KYB) Kürdistan Bölgesi genelinde 399 bin oy aldı ve 25 sandalye kazandı. 

KYB Süleymaniye’de 17, Erbil’de 5, Halepçe’de 2 ve Duhok’ta 1 sandalye sahibi oldu.

Seçimi üçüncü tamamlayan Yeni Nesil Hareketi ise 300 binden fazla oy ile 16 sandalye elde etti.    

Yeni Nesil Süleymaniye’de 8, Erbil’de 6 ve Duhok’ta 2 sandalye kazandı.

Bu seçimlerde tüm illerden sandalye kazanan bir diğer parti de İslami Birlik (Yekgirtu) Partisi oldu. 90 binden fazla oy alan Yekgirtu 6 sandalyeyi garantiledi.

Yekgirtu Erbil’de 1, Süleymaniye ve Duhok’ta 2 ve Halepçe’de 1 sandalye kazandı.

Adalet Toluluğu (Komel) de 70 binden fazla oy ile 3 sandalye almayı garantiledi. Komel Süleymaniye’de 2, Erbil’de ise 1 sandalye elde etmeyi başardı.

Bu seçime yeni giren Helwest İttifakı Süleymaniye ve Erbil’de birer olmak üzere 2 sandalye, Halk Cephesi’de aynı şekilde 2 sandalye kazandı.

Önceki yıllarda muhalefetin en güçlü ismi olarak öne çıkan Değişim Hareketi (Goran) ise Süleymaniye’de 1 saldalye alabildi.

Kürdistan Parlamentosu’nda yeni döenmde Erbil 34, Süleymaniye 38, Duhok 25 ve Halepçe ise 3 sandalye ile temsil edilecek.  

Devamını gör

23:56

Kürdistan Parlamento seçimleri: Sandıkların yüzde 95'inden fazlası açıldı

Kürdistan Parlamento seçimleri: Sandıkların yüzde 95'inden fazlası açıldı

Kürdistan Bölgesi’nde parlamentosu seçimleri sonlandı. Oy sayım işlemleri başlatıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin aldığı oyla şöyle:  

Duhok’ta sandıkların %93’ü açıldı, partilerin aldığı oy sayısı şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi: 338 bin 997

Kürdistan İslam Birlik Partisi: 38 bin 266

Yeni nesil: 41 bin 518

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 24 bin 883

Halwest Hareketi: 7 bin 284

Adalet Topluluğu: 3 bin 272

Halk Cephesi: 2 bin 345

Goran Hareketi: 209               

Erbil’de sandıkların %99'u açıldı, partilerin aldığı oy sayısı şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi: 302 bin

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 96 bin 719

Yeni nesil: 96 bin 395

Halk Cephesi: 8 bin 792

Kürdistan İslami Birlik: 22 bin 722

Halwest Hareketi: 15 bin 572

Kürdistan Adalet Topluluğu: 18 bin 914

Goran Hareketi: Bin 331

Süleymaniye'de oyların %96’sı sayıldı, partilerin aldığı oy sayısı şöyle:

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 212 bin 239

Yeni nesil: 124 bin 410

Kürdistan Demokrat Partisi: 51bin 346

Kürdistan İslam Birliği: 39 bin 673

Kürdistan Adalet Topluluğu: 33 bin 846

Halwest Hareketi: 26 bin 321

Halk Cephesi: 17 bin 961

Değişim Hareketi: 9 bin 273

Halepçe’de sandıkların %98’i açıldı

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 10 bin 422

Kürdistan İslam Birliği: 7 bin 369

Kürdistan Demokrat Partisi: 4 bin 416

Yeni Nesil: 4 bin 439

Adalet Topluluğu: 4.382

İslami Hareket: 1374

Halwest: 1186

Halk Cephesi: 661

Devamını gör

23:46

Komisyon Kürdistan’da seçime katılım oranını açıkladı

Foto: Rûdaw

Seçim Komisyonu, Kürdistan Bölgesi genelinde parlamento seçimlerine katılımın oranının yüzde 72 olduğunu açıkladı. Seçime en yüksek katılımın olduğu il yine Duhok oldu.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Kürdistan Bölgesi Başkanı Neberd Ömer, seçim sonuçları ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Seçim sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlandığını dile getiren Ömer, oy verme sürecinde yaşanan küçük tekniki sorunlara anında müdahale edildiğini söyledi.

Sürecin başarısı için destek sunan Kürdistan Bölgesi hükümetine teşekkür eden Neberd Ömer, sandıkların komisyonun Bağdat’taki merkezine gönderileceğini belirtti.

Neberd Ömer, sandıkların yüzde 98’inin seçim komisyonuna ulaştığını aktardı.

Komisyonun açıklamasına göre Kürdistan Bölgesi genelinde seçime katılım oranı yüzde 72 oldu.

Seçime katılımın en yüksek olduğu il ise yüzde 78 ile Duhok oldu.

Erbil’de katılım oranı yüzde 74 olurken Süleymaniye’de yüzde 65, Halepçe’de ise 69 oldu.

Neberd Ömer ayrıca yarın öğlene kadar taraflardan gelecek itirazların kabul edileceğini bildirdi.

Kürdistan Bölgesi’nde yaklaşık 2 senedir ertelenen 6’ıncı dönem milletvekili seçimleri için bugün halk sandık başına gitti.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenen seçimlerde 368'i kadın olmak üzere 1191 aday yarıştı.

Kürdistan Parlamentosu’nda 5’i Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere ayrılan kota olmak üzere 100 sandalye bulunuyor.

Cuma günü yapılan 215 bin 960 güvenlik gücünün katıldığı özel oylama sürecinde yüzde 97'ye ulaşan bir katılım sağlanmıştı.

 

Devamını gör

22:59

Kürdistan Parlamento seçimleri: Hangi parti kaç oy aldı?

Kürdistan Parlamento seçimleri: Hangi parti kaç oy aldı?

Kürdistan Bölgesi’nde parlamentosu seçimleri sonlandı. Oy sayım işlemleri başlatıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin aldığı oyla şöyle:  

Duhok’ta sandıkların %90’ı açıldı, partilerin aldığı oy sayısı şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi: 330 bin 6

Kürdistan İslam Birlik Partisi: 36 bin 763

Yeni nesil: 40 bin 429

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 24 bin 122

Halwest Hareketi: 7 bin 17

Adalet Topluluğu: 3 bin 161

Halk Cephesi: 2 bin 772

Goran Hareketi: 199         

 

Erbil’de sandıkların %97'isi açıldı, partilerin aldığı oy sayısı şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi: 296 bin 500

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 94 bin 267

Yeni nesil: 93 bin 829

Halk Cephesi: 8 bin 537

Kürdistan İslam Birlik Partisi: 22 bin 256

Halwest Hareketi: 15 bin 173

Kürdistan Adalet Topluluğu: 18 bin 271

Goran Hareketi: 1288

Süleymaniye'de oyların %91 sayıldı , partilerin aldığı oy sayısı şöyle:

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 201 bin 95

Yeni nesil: 117 bin 556

Kürdistan Demokrat Partisi: 48.731

Kürdistan İslam Birliği: 36 bin 167

Kürdistan Adalet Topluluğu: 32 bin 446

Halwest Hareketi: 24 bin 913

Halk Cephesi: 16 bin 832

Değişim Hareketi: 8 bin 636

 Halepçe’de sandıkların %96’sı açıldı

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 10 bin 305

Kürdistan İslam Birliği: 7 bin 308

Kürdistan Demokrat Partisi: 4 bin 367

Yeni Nesil: 4 bin 383

Adalet Topluluğu: 4.382

İslami Hareket: 1344

Halwest: 1061

Halk Cephesi: 604

Değişim Hareketi: 179

Devamını gör

22:41

Erbil’de sandıkların %97'isi açıldı: Hangi parti kaç oy aldı?

Foto: Rûdaw

Kürdistan Demokrat Partisi: 296 bin 500

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 94 bin 267

Yeni nesil: 93 bin 829

Halk Cephesi: 8 bin 537

Kürdistan İslam Birlik Partisi: 22 bin 256

Halwest Hareketi: 15 bin 173

Kürdistan Adalet Topluluğu: 18 bin 271

Goran Hareketi: 1288


Devamını gör

21:34

Mesrur Barzani'den seçimlerden sonra ilk açıklama

Başbakan Mesrur Barzani, “Kürdistan Parlamentosu altıncı dönem seçimlerindeki başarı, Kürdistan Bölgesi'nin bir başka demokrasi sınavındaki zaferiydi.” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Kürdistan Parlamento seçimleri için oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından X hesabından bir mesaj yayımladı.

“Kürdistan Parlamentosu altıncı dönem seçimlerindeki başarı, Kürdistan Bölgesi'nin bir başka demokrasi sınavındaki zaferiydi” diyen Barzani, bu vesile ile Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm vatandaşlara teşekkür etti.

Seçimin güvenliği için emek veren güvenlik güçlerine de teşekkür eden Mesrur Barzani, seçime katılan taraflara da sürecin başarısı için sergiledikleri işbirliği için şükranlarını sundu.

Başbakan Mesrur Barzani, “Vefalı vatandaşlarımızın desteğiyle Kürdistan Bölgesi'nin barış, refah, birlik ve kalkınması için Kürdistan Bölgesi 10’uncu kabinesinin en kısa sürede hizmete başlamasını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nde 2 milyondan fazla seçmenin oy kullanma hakkının bulunduğu 6’ıncı dönem parlamento seçimleri için oy kullanma işlemi saat 18.00'de sona erdi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenen seçimlerde 368'i kadın olmak üzere 1191 aday yarıştı.

Kürdistan Parlamentosu’nda toplamda 5’i Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere ayrılan kota olmak üzere 100 sandalye bulunuyor.

Devamını gör

21:15

KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ - An itibarıyla partilerin aldığı oylar şöyle

Foto: Rûdaw

Kürdistan Bölgesi’nde parlamentosu seçimleri saat 18:00 itibariyle sonlandı. Oy sayım işlemleri başlatıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin aldığı oyla şöyle:

Duhok’ta sandıkların %65 açıldı, partilerin aldığı oy sayısı şöyle:  

Kürdistan Demokrat Partisi: 225 bin 266

Kürdistan İslam Birlik Partisi: 24 bin 549

Yeni nesil: 27 bin 989

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 16 bin 352

Halwest Hareketi: 4 bin 716

Adalet Topluluğu: 1.899

Halk Cephesi: 1.195

James Hazdo: 1346

Erbil’de sandıkların %83'ü açıldı, partilerin aldığı oy sayısı şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi: 253 bin 821

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 79 bin 599

Yeni nesil: 80 bin 267

Halk Cephesi: 7 bin 314

Kürdistan İslam Birlik Partisi: 19 bin 159

Halwest Hareketi: 12 bin 881

Değişim Hareketi: 1128

Süleymaniye’de sandıkların %67'si açıldı, partilerin aldığı oy sayısı şöyle:

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 171 bin 551

Yeni nesil: 100 bin 300

Kürdistan Demokrat Partisi: 42.008

Kürdistan İslam Birliği: 29 bin 247

Kürdistan Adalet Topluluğu: 27 bin 914

Halwest Hareketi: 19 bin 131

Halk Cephesi: 14 bin 438

Değişim Hareketi: 6 bin 536

Kürdistan Bölgesi İttifakı: 5 bin 559

 

Halepçe’de sandıkların %83’si açıldı, partilerin aldığı oy sayısı şöyle:

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 8 bin 906

Kürdistan İslam Birliği: 6 bin 322

Kürdistan Demokrat Partisi: 3 bin 898

Yeni Nesil: 3 bin 735

Adalet Topluluğu: 3.347

İslami Hareket: 1.148

Halwest: 1032

Halk Cephesi: 547

Değişim Hareketi: 175

 

Devamını gör

20:53

İlk sonuçlara göre parlamentoda sandalye dağılımı şöyle

İlk sonuçlara göre parlamentoda sandalye dağılımı şöyle

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde sandıklardan çıkan ilk sonuçlara göre KDP 40 sandalye, KYB ise 22 sandalye alıyor. Seçimde sürprizi ise 16 sandalyeyi garantileyen Yeni Nesil yapıyor.

Kürdistan Bölgesi’nde vatandaşlar bugün 6’ıncı dönem milletvekili seçimleri için sandık başına gitti.

Saat 18:00’da sandıkların kapanmasının ardından şu saatler itibariyle ilk sonuçlar gelmeye başladı.

Sandıkların büyük bölümünün açıldığı seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre partilerin aldığı sandalye sayıları şöyle:              

1.  KDP: 40

2.  KYB: 22

3.  Yeni Nesil (Newey Nwê):16

4.  İslami Birlik (Yekgirtu): 6

5.  Adalet Topluluğu (Komel): 4

6.  Helwest İttifakı: 3

7.  Halk Cephesi: 1

Erbil ve Süleymaniye’de ikişer ve Duhok’ta da 1 olmak üzere 5 sandalye ise kotalara geçecek. Kotalardan ikisi Türkmenler, üçü ise Hristiyanların olacak.

Devamını gör

20:32

Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin aldığı oylar

Kürdistan Bölgesi’nde parlamentosu seçimleri saat 18:00 itibariyle sonlandı. Oy sayım işlemleri başlatıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin aldığı oyla şöyle:

Erbil’de partilerin aldığı oylar

1.         KDP: 181.000

2.         Yeni Nesil: 54.334

3.           KYB: 52.590

3.         İslami Birlik: 12.889

4.         Helwest Hareketi: 8.574

5.           Halk Cephesi: 4.762

6.         Rami Nuri (Bağımsız): 1.869

7.         Adalet Topluluğu: 10.640

Süleymaniye’de partilerin adlığı oylar

1.         KYB: 110.340

2.         Yeni Nesil: 63.854

3.         KDP: 26.900

4.         Yekgirtu: 20.749

5.         Helwest: 13.850

6.         Halk Cephesi: 9.665

7.         Goran: 4.780

 

Duhok’ta partilerin aldığı oylar

1.         KDP: 161.000

2.         Yeni Nesil: 19.155

3.         Yekgirtu: 16.577

4.         KYB: 10 bin 992

5.         Helwest: 3.209

6.         Komel: 1.282

7.          Halk Cephesi: 1.195

 

Helepçe’de partilerin aldığı oylar

1.         KYB: 8.113

2.         Yekgirtu: 5.594

3.         Yeni Nesil: 3.350

4.         KDP: 3.689

5.         Komel: 3.038

6.         Bizutnewe: 1.080

Devamını gör

20:13

Duhok’taki bazı sandık sonuçları açıklandı

Duhok’taki bazı sandık sonuçları açıklandı

Duhok’taki bazı sandık sonuçları açıklandı          

Kürdistan Demokrat Partisi: 113 bin 768

Yeni Nesil: 13 bin 369

Kürdistan İslami Birliği: 11.000

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 7 bin 750

Halk Cephesi: 786

Helwest Hareketi: 206

James Hasdo (Bağımsız aday): 694

Kürdistan Adalet Topluluğu: 866

Devamını gör

19:57

Erbil’deki bazı sandık sonuçları açıklandı

Erbil’deki bazı sandık sonuçları açıklandı

Erbil’deki bazı sandık sonuçları söyle

Kürdistan Demokrat Partisi: 88 bin 996

Kürdistan Yurtseverler Birliği 23 bin 700

Yeni Nesil 23 bin 783

Helwest Hareketi 3 bin 795

Halk Cephesi 2 bin 47

Kürdistan Bölgesi İttifakı 748

Kürdistan İslami Birliği 5 bin 703

Devamını gör

19:30

Süleymaniye’de sandıkların yüzde 30’u açıldı: Sonuçlar şöyle

Süleymaniye’de sandıkların yüzde 30’u açıldı: Sonuçlar şöyle

Süleymaniye’de sandıkların yüzde 30’u açıldı  

Kürdistan Demokrat Partisi: 8 bin 26

Kürdistan Yurtseverler Birliği 34 bin 536

Yeni Nesil 20 bin 38

Kürdistan İslami Birliği 6 bin 355

Kürdistan Adalet Topluluğu: 5 bin 500

Halwest: 4 bin 364

Halk Cephesi: 3 bin 5

Goran Hareketi: Bin 453   

Devamını gör

19:04

Erbil Asayiş’inden uyarı: Kutlama amaçlı havaya ateş açmak yasak

Foto: Rûdaw

Erbil Asayiş Müdürlüğü, seçim sonuçlandıktan sonra kutlama amaçlı ateşli silahlarla ateş açılmasını yasakladı. Asayiş, karara uymayanlar hakkında yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Kürdistan Bölgesi genelinde bugün vatandaşlar parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Sabah saat 07.00 itibariyle başlayan oy verme süreci 18:00’da sona erdi.

Erbil Asayiş Müdürlüğü, sandıklar kapandıktan sonra yapılacak kutlamalar konusunda vatandaşları uyardı.

Erbil Asayiş’inden yapılan açıklamada, “Erbil ve çevresinde oy verme işlemi bittikten kutlama amacıyla yapılacak gösterilerin huzur içinde ve her türlü sorundan uzak olması için ateş açılması yasaktır” denildi.

Açıklamada, bu uyarılara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağı kaydedildi.

Devamını gör

18:02

Komisyon: Biyometrik kartlar olmadan kimse oy kullanamaz

Rûdaw

Seçim Komisyonu Kürdistan Bölgesi Başkanı Neberd Ömer, her sandıkta seçmenlerin ancak yüzde 5'inin parmak izi olmadan oy kullandıklarını, bu kişilerin de biyometrik kart sahibi olduğunu söyledi.

Erbil’de basın toplantısı düzenleyen Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Kürdistan Bölgesi Başkanı Neberd Ömer, seçmenlerin parmak izi alınmadan oy kullandıkları yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Ömer, “Her sandıkta seçmenlerin en fazla yüzde 5’i parmak izi okutma sorunu ile karşılaşıyor. Oy verme süreci ile ilgili belirlenen kurallarda herhangi bir değişim olmayacak. Hiç kimse biyometrik kartları olmadan oy kullanamaz” dedi.

Parmak izi alınamayan seçmenlerin ya bir sağlık sorunu yaşadıklarını veya parmak izinde bir sorun olduğunu belirten Ömer, bu kişilerin de seçmen kaydı ve biyometrik kart sahibi olduğunu söyledi.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumana Gelayi, “Yüzde 5’lij bir kısım dışında parmak izi okunamayan seçmen yok. Parmak izi okunamayan seçmenlerimizi daha önce ofislerimizi ziyaret etmeleri konusunda zaten uyarmıştık” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde bugün vatandaşlar 100 sandalyeli parlamentoda yeni temsilcilerini seçmen için sandık başına gitti.

Sabah 07:00’da başlayan oy verme süreci saat 18:00’de sona erecek.

Devamını gör

17:58

Kürdistan Parlamento seçimleri sona erdi

Kürdistan Parlamento seçimleri sona erdi

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde oy verme işlemi sona erdi. Bugün saat 07:00’de başlayan oy verme işlemi, saat 18:00’de tamamlandı.

Bugünkü oylamada 2 milyon 683 bin 618 seçmenin 100 milletvekillinin seçilmesi için oy kullanma hakkı bulunuyor.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'ndan cuma günü yapılan açıklamada, tüm seçim sonuçlarının Bağdat’taki merkeze gönderileceği ve genel seçimlerin tamamlanmasından 24 saat sonra ilk sonuçların açıklanacağı duyurulmuştu.

Seçim sürecini, 16 konsolosluk ve yabancı kuruluştan bin 830 kişinin yanı sıra 22 yabancı ve uluslararası medya kuruluşundan 109 gazeteci izledi.

Ayrıca, siyasi parti ve yerel sivil kuruluşların gözlemcileri dahil, isimleri doğrulanmış 9 bin 610 yerli gözlemci de seçimleri takip etti.   

 

Devamını gör

17:21

Sayılarla Kürdistan Parlamentosu’nun 6’ıncı dönem seçimleri

Kürdistan Parlamentosu’nun 6’ıncı dönem seçimleri için vatandaşlar bugün sandık başına gitti. Önceki dönem seçimlere kıyasla öne çıkan farklı hususları derledik. Çoklu seçim bölgesi ve bileşenlere ayrılan kota sandalyelerinin azaltılması bu seçimlerin en belirgin farkları arasında yer alıyor.

Irak Parlamento seçimlerinin aksine, oyların dağılımı Sant-Lague sistemi ile değil, Kürdistan Parlamento seçimleri Hare sistemi ile yapılacak.

Bu sisteme göre seçim bölgelerindeki geçerli oylar toplanarak, bölgenin sandalye sayısına bölünüyor. Çıkan sayı, o bölgedeki bir sandalyenin değerine tekabül ediyor.

Kürdistan Parlamentosu’nun 6. dönem seçimleri, ilk kez dört bölgeli ve elektronik bir sistemle gerçekleştiriliyor.

Irak’ın Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından denetlenecek olan seçimlerde, komisyon verilerine göre 3 milyon 789 bin 360 kişi oy kullanma hakkına sahip Bu sayıdan 2 milyon 900 bin 865 seçmen, daha önce komisyonun belirlediği merkezlere giderek oy kartını teslim aldı. 

Aday sayısı

Kürdistan Parlamentosu’nun 6’ıncı dönem seçimlerinde listeler, siyasi partiler ve bağımsız adaylar olmak üzere toplam 1.191 aday meclise girmek için yarışıyor.

Adayların Partilere dağılış şekli şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi: 190 aday

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 172 aday

Halk Cephesi: 123 aday

Yeni Nesil: 92 aday

Kürdistan Bölgesi İttifakı: 84 aday

Helwest Hareketi: 72 aday

Değişim Hareketi (Goran): 64 aday

Kürdistan İslami Birliği: 63 aday

Kürdistan Adalet Topluluğu: 59 aday

Ulusal İttifak: 59 aday

Serdem Listesi: 41 aday

Kürdistan İslami Hareketi: 35 aday

Kürdistan İslami İlişkiler Hareketi: 15 aday

Irak Türkmen Cephesi: 11 aday

Dört Bölgeli Sistem

Erbil: 34 sandalye - 2 kota sandalyesi

Süleymaniye: 38 sandalye - 2 kota sandalyesi

Duhok: 25 sandalye - 1 kota sandalyesi

Halepçe: 3 sandalye

Seçim bölgelerine göre adayların dağılımı şu şekilde:

Erbil Bölgesi:

Kürdistan Demokrat Partisi: 64 aday

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 64 aday

Halk Cephesi: 40 aday

Yeni Nesil: 27 aday

Serdem Listesi: 22 aday

Ulusal İttifak: 20 aday

Kürdistan Bölgesi İttifakı: 19 aday

Kürdistan Adalet Topluluğu: 16 aday

Helwest Hareketi: 16 aday

Değişim Hareketi (Goran): 13 aday

Kürdistan İslami Hareketi: 17 aday

Kürdistan İslami Birliği: 13 aday

Irak Türkmen Cephesi: 11 aday

Kürdistan İslami İlişkiler Hareketi: 6 aday

Süleymaniye Bölgesi

Kürdistan Demokrat Partisi: 72 aday

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 72 aday

Halk Cephesi: 44 aday

Yeni Nesil: 48 aday

Serdem Listesi: 10 aday

Ulusal İttifak: 27 aday

Kürdistan Bölgesi İttifakı: 45 aday

Kürdistan Adalet Cemaati: 32 aday

Helwest Hareketi: 43 aday

Değişim Hareketi (Goran): 45 aday

Kürdistan İslami Hareketi: 15 aday

Kürdistan İslami Birliği: 22 aday

Kürdistan İslami İlişkiler Hareketi: 6 aday

Duhok Bölgesi

Kürdistan Demokrat Partisi: 48 aday

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 30 aday

Halk Cephesi: 35 aday

Yeni Nesil: 13 aday

Serdem Listesi: 6 aday

Ulusal İttifak: 10 aday

Kürdistan Bölgesi İttifakı: 14 aday

Kürdistan Adalet Cemaati: 6 aday

Helwest Hareketi: 10 aday

Değişim Hareketi (Goran): 3 aday

Kürdistan İslami Birliği: 22 aday

Halepçe Bölgesi

Kürdistan Demokrat Partisi: 6 aday

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 6 aday

Halk Cephesi: 3 aday

Yeni Nesil: 4 aday

Serdem Listesi: 3 aday

Ulusal İttifak: 2 aday

Kürdistan Bölgesi İttifakı: 6 aday

Kürdistan Adalet Cemaati: 5 aday

Helwest Hareketi: 3 aday

Değişim Hareketi (Goran): 3 aday

Kürdistan İslami Hareketi: 3 aday

Kürdistan İslami Birliği: 6 aday

Kürdistan İslami İlişkiler Hareketi: 3 aday

Seçim Merkezleri Sayısı ise şöyle:

Kürdistan Bölgesi genelinde, genel ve özel seçimler için bin 437 seçim merkezinde 7 bin 607 oy kullanma cihazı seçim günü oy kullanma işleminde hizmet verecek. Bunların bin 266'sı genel seçim, 165'i ise özel seçim için tahsis edildi.

Seçim merkezleri bölgelere ve illere göre şu şekilde dağıtılmış:

Erbil

Genel seçim merkezleri: 498

Özel seçim merkezleri: 62

Süleymaniye İli

Genel seçim merkezleri: 477

Özel seçim merkezleri: 57

Duhok

Genel seçim merkezleri: 264

Özel seçim merkezleri: 33

Halepçe

Genel seçim merkezleri: 27

Özel seçim merkezleri: 1

Ayrıca özel seçimleri için bazı kentlerde kurulacak merkezler şu şekilde:

Musul: 4 merkez

Bağdat: 3 merkez

Kerkük: 1 merkez

Enbar: 1 merkez

Selahaddin: 1 merkez

Diyala: 1 merkez

Wasit: 1 merkez

Kadın ve Erkek Oranı:

Önceki seçimlerde, kadın oranı %30 olarak belirlenmişti. Toplamda bin 191 adaydan 368’i kadın, 823’ü erkekti.

Dört seçim bölgesine dağıtılmış olan bu oran, Kürdistan Parlamentosu’ndaki 100 sandalye için kadınların en az 30 sandalye almasını garanti altına alıyor.

Bağımsız Adaylar:

20 Ekimde yapılacak seçimlerde 84 bağımsız aday var.

Erbil Bölgesi: 29 bağımsız aday

Süleymaniye Bölgesi: 32 bağımsız aday

Duhok Bölgesi: 22 bağımsız aday

Halepçe Bölgesi: 1 bağımsız aday

Kota Sandalyeleri:

Türkmen ve Hristiyan bileşenlerine ayrılan 5 kota sandalyesi için 38 aday yarışıyor. Bu 38 adayın 20’si Türkmen, 18’i Hristiyan.

Kota dayların dağılımı şu şekilde:

Erbil Bölgesi: 21 aday – 14 Türkmen, 7 Hristiyan

Süleymaniye Bölgesi: 9 aday – 6 Türkmen, 3 Hristiyan

Duhok Bölgesi: 8 Hristiyan aday

Kürdistan Parlamento seçim sistemi gereğince, en fazla oy alan aday meclise girmeye hak kazanıyor. Örneğin, Süleymaniye veya Erbil’de Türkmen kotasından bir sandalye kazanmak için en fazla oyu alan aday meclise girmeye hak kazanıyor. Aynı durum Süleymaniye ve Duhok için de geçerlidir.

Devamını gör

17:15

Şems Seçim Gözlem Ağı: Seçimde ikinci bir oy kullanma olasılığı yok

Şems Seçim Gözlem Ağı’nın Halepçe sorumlusu Arselan Abid, bazı seçim merkezlerinde ihlallerinin yaşandığını belirterek, "Belirli bir kesim vatandaşların oy kullanmasının önünde engel teşkil ediyor" dedi.

Rûdaw’a konuşan Şems Seçim Gözlem Ağı’nın Halepçe sorumlusu Arselan Abid Halepçe’de oy kullanma işlemleri hakkında bilgi verdi.

Arselan Abid, genel oy kullanma sürecinde yaşanan ihlallerin özel oy kullanma sürecine kıyasla daha az olduğunu ifade ederek, “Bugün yapılan oy kullanma sırasında telefon kullanma eylem sık sık tekrarlandı. Aslında bu tür eylem ve davranışları oy kullanma merkezlerindeki komisyon üyelerinin engellemesi gerekiyor, çünkü bu durum doğrudan seçim sürecinin gizlilik ilkesini ihlal ediyor” dedi.

Oy kullanma merkezilerinde çok sayıda güvenlik güçlerinin bulundurulması vatandaşların baskı altında oy kullanmasına sebep olduğunu öne süren Arselan Abid, “Bazı kesimlerin adayları ve onların güvenlik güçleri oy kullanma merkezleri önünde seçmenlerin üzerinde etki kurmaya çalışıyorlar. Bu durum doğrudan hem içişlerinin hem de komisyonun açık ihlallerinden sayılıyor” ifadelerini kullandı.

Abid, "Belirli bir kesim vatandaşların oy kullanmasının önünde engel teşkil ediyor" dedi.

Seçimdeki ihlallerin önceki seçimlere kıyasla çok daha az olduğunu ifade eden Şems Abid, kimsenin ikinci bir oy kullanmasına olanak kalmadığını söyledi.

Kürdistan Parlamentosu 6.’ıncı dönem seçimleri

Kürdistan Parlamentosu'nun altıncı dönem seçimleri için 14 parti ve koalisyon yarışıyor. Kürdistan Parlamentosu’nun 6. dönem seçimlerinde listeler, siyasi partiler ve bağımsız adaylar olmak üzere toplam 1.191 aday meclise girmek için yarışıyor. Adayların 368’i kadın.

Adayların partilere dağılımı ise şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi: 190 aday

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 172 aday

Halk Cephesi: 123 aday

Yeni Nesil: 92 aday

Kürdistan Bölgesi İttifakı: 84 aday

Helwest Hareketi: 72 aday

Değişim Hareketi (Goran): 64 aday

Kürdistan İslami Birliği: 63 aday

Kürdistan Adalet Topluluğu: 59 aday

Ulusal İttifak: 59 aday

Serdem Listesi: 41 aday

Kürdistan İslami Hareketi: 35 aday

Kürdistan İslami İlişkiler Hareketi: 15 aday

Irak Türkmen Cephesi: 11 aday

Dört Bölgeli Sistem

Bugün yapılacak seçimlerde Kürdistan Bölgesi genelinde dört seçim bölgesi bulunuyor:

Erbil: 34 sandalye - 2 kota sandalyesi

Süleymaniye: 38 sandalye - 2 kota sandalyesi

Duhok: 25 sandalye - 1 kota sandalyesi

Halepçe: 3 sandalye

 

Devamını gör

16:55

Ano Cevher: Seçimlere katılmak, demokrasinin temellerini güçlendirir

Kürdistan Bölgesi Ulaştırma ve İletişim Bakanı Ano Cevher

Kürdistan Bölgesi Ulaştırma ve İletişim Bakanı Ano Cevher, seçimlere katılmanın Kürdistan Bölgesi'nde demokrasiyi ve özgürlüğü güçlendirdiğini belirtti. Cevher, halkı, Bölge'nin sınırlarını ve haklarını koruyacak parti ve adaylara oy vermeye davet etti.      

Erbil'de oy kullandıktan sonra Rûdaw’a konuşan Ano Cevher, "Seçimlere katılmak, Kürdistan Bölgesi'nde demokrasinin ve özgürlüğün temellerini güçlendirmek anlamına gelir. Her Kürdistan vatandaşının, kendi sorumluluğunu yerine getirerek oy vermesi çok önemlidir" dedi.

Cevher, "Beş dakikadan kısa sürede, özgür bir ortamda oyumuzu kullandık. Bu, kahraman Peşmergelerimizin döktüğü kanın bir sonucudur. Bu, Başkan Barzani'nin 1991 yılında Kürdistan Bölgesi halkına verdiği sözdü: Kürdistan Bölgesi, devrimci bir yapıdan demokratik bir yapıya doğru yol almalı" şeklinde konuştu.

Kürdistan Parlamento seçimlerine katılmaları için halka çağrıda bulunan Ano Cevher, "Kürdistan vatandaşlarının haklarını ve Bölge'nin sınırlarını koruyan, Bölge'yi daha ileriye taşıyacak parti ve kişilere oy verin" ifadelerini kullandı.

Kürdistan Parlamentosu altıncı dönem seçimlerine ilişkin kısa bilgiler

Kürdistan Parlamentosu'nun altıncı oturumunda sandalyeler için 14 parti ve koalisyon yarışıyor. Kürdistan Parlamentosu’nun 6. dönem seçimlerinde listeler, siyasi partiler ve bağımsız adaylar olmak üzere toplam 1.191 aday meclise girmek için yarışıyor. Adayların 368’i kadın.

Adayların partilere dağılımı ise şöyle:

Kürdistan Demokrat Partisi: 190 aday

Kürdistan Yurtseverler Birliği: 172 aday

Halk Cephesi: 123 aday

Yeni Nesil: 92 aday

Kürdistan Bölgesi İttifakı: 84 aday

Helwest Hareketi: 72 aday

Değişim Hareketi (Goran): 64 aday

Kürdistan İslami Birliği: 63 aday

Kürdistan Adalet Topluluğu: 59 aday

Ulusal İttifak: 59 aday

Serdem Listesi: 41 aday

Kürdistan İslami Hareketi: 35 aday

Kürdistan İslami İlişkiler Hareketi: 15 aday

Irak Türkmen Cephesi: 11 aday

Dört Bölgeli Sistem

Bugün yapılan seçimlerde Kürdistan Bölgesi genelinde dört seçim bölgesi bulunuyor:

Erbil: 34 sandalye - 2 kota sandalyesi

Süleymaniye: 38 sandalye - 2 kota sandalyesi

Duhok: 25 sandalye - 1 kota sandalyesi

Halepçe: 3 sandalye

Devamını gör

16:42

Vali Teter: Duhok’ta seçime katılımın yüksek olmasını bekliyoruz

Foto: Rûdaw

Duhok Valisi Ali Teter, kentte oy verme sürecinin olağan akışında devam ettiğini belirterek, “Umarım halkımız kaderini belirlemek için seçime katılır. Bu bizim için ulusal bir görev” dedi.

Duhok Valisi Ali Teter, kent merkezindeki bir seçim istasyonunda oy kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kent genelinde oy verme sürecinin olağan akışında devam ettiğini dile getiren Teter, bazı seçim merkezlerindeki elektronik cihazların arızalandığını ancak Komisyon yetkililerinin duruma müdahale ederek düzelttiğini söyledi.

Teter, şu ana kadar herhangi bir şikayet olmadığını belirterek, “Seçimlerin uygar ve adil bir şekilde sonuçlanmasını ümit ediyoruz. Umarım halkımız kaderini belirlemek için seçime katılır. Bu bizim için ulusal bir görev. Bu yüzden hepimiz seçime katılalım ve oyumuzu kullanalım” dedi.

Ali Teter, “Geçen seçimlerde Duhok seçime katılımın en yüksek olduğu kent olmuştu. Bu seçimlerde de  böyle bir sonuç bekliyoruz. Bazı vatandaşların sedyeler üzerinde geldiğini, bastonlarla yürüyerek oy kullanmaya geldiğini görüyoruz. Bunu takdir ediyoruz. Bu halkımızın bilincinin simgesidir" diye konuştu.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Irak Şubesi Başkanı Halid Abbas ise seçime katılımın 2009 ile 2021’deki seçimlere oranla daha düşük olduğunu söyledi.

Halid Abbas, “Umarım öğleden sonra oy kullanmayan vatandaşlar gelip oy kullanır. Çünkü Duhok seçime katılım oranının en yüksek olmasını beklediğimiz ilimiz” ifadesini kullandı.

 Duhok genelinde 682 bin 791 seçmen bulunuyor.

Teknik sorunlara müdahale ettiklerini aktaran Abbas, “Seçim merkezlerindeki 1.600 cihazdan sadece 3’ğ çalışmıyordu, ancak teknik ekipler hemen müdahale etti” dedi.

 

Devamını gör

16:25

Halepçe Kaymakamı: Oy kullanma süreci sorunsuz ilerliyor

Foto: Halepçe Kaymakamı Nuxşe Nasih

Halepçe Kaymakamı Nuxşe Nasih, 6’ıncı dönem Kürdistan Parlamento seçimleri için genel oy kullanma sürecinin Halepçe’de başarılı bir şekilde ilerlediğini söyledi.

Kürdistan Parlamento seçimleri için Halepçe’deki bir seçim merkezinde oy kullanan Halepçe Kaymakamı Nuxşe Nasih, Rûdaw muhabiri Sazgar Salah’ın sorularını yanıtladı.

Oy kullanma işlemlerine ilişkin konuşan Nasih, "Halepçe ilinde genel oy kullanma süreci başarılı bir şekilde ilerliyor. Süreç çok iyi gidiyor. Sadece bazı vatandaşlarımızın parmak okuma işlemi sırasında sorun yaşadı. Ancak bazı merkezlerde bu sorunu çözmek için teknik çalışmalar yapıldı ve sorun çözüldü. Umarız kimse bir sorun yaşamaz ve herkes oyunu verebilir, süreç sorunsuz ilerler” dedi.

Nuxşe Nasih, Halepçe’de sürecin başarılı bir şekilde ilerlediğini saat 6’ya kadar her şeyin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını umduğunu söyledi.

Vatandaşlara oy kullanma çağrısında bulunan Nuxşe Nasih, “Oy kullanmak bireysel bir haktır, bu yüzden vatandaşların gelip güven duydukları kişiye oy vererek kendi varlıklarını bu yolla ispat etmeleri çok önemlidir”

Devamını gör

16:22

UNAMI: Bu Kürdistan için tarihi bir gün

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi ve Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Dr. Muhammed Hasan, parlamento seçimlerini Kürdistan için "tarihi bir gün" olarak nitelendirdi.  

Dr. Muhammed Hasan, Kürdistan Parlamentosu seçimlerini takip etmek için bugün başkent Erbil ve Duhok’taki bazı seçim merkezlerini ziyaret etti.     

UNAMİ’nin X hesabından yapılan açıklamaya göre, Dr. Hasan Erbil’de gazetecilere açıklamalarda bulundu.

“Bu, Kürdistan'da tarihi bir gün” diyen Hasan, “Sevgili bölge halkını bu demokrasi şöleninden ötürü tebrik ediyoruz. Her şeyin güven içinde içinde devam etmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı. 

UMANI Başkanı, "Kürdistan halkı en iyisini hak ediyor, güvenliği ve barışı hak ediyor. Bugün yaşananlar Kürdistan ve Irak'ın parlak geleceğinin kanıtıdır. Başarılar diliyorum” diye ekledi.    

Devamını gör

15:25

Irak Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü: Seçmen emin olsun, oyları korunuyor

IHEC Sözcüsü Cumana Gelayi

Kürdistan Parlamentosu seçimleri için genel oylama, 18 2024 Cuma günü yapılan özel oylamanın ardından bu sabah saat 07.00 itibariyle başladı.

Oy verme işlemi saat 18:00’de sona erecek.

2 milyon 683 bin 618 genel seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu (IHEC) Sözcüsü Cumana Gelayi, Rûdaw muhabiri Ziad İsmail'in süreçle ilgili yaptığı açıklamada, "Irak Kürdistan Bölgesi'nde bir seçim kutlaması olduğu açıkça görülüyor. Çok büyük bir katılım var. Bugün Seçim Komisyonu, Kürdistan Bölgesi'nde 4 seçim bölgesinde 1.266 sandık açtı" dedi.

Oy verme merkezlerinde herhangi bir teknik sorunun yaşanıp yaşanmadığı konusundaki soruyu yanıtlayan Gelayi "Bildiğim kadarıyla teknik bir sorun yok. Tüm istasyonlarda her türlü sorunu çözebilecek yedek ekipman ve komisyon personeli ve uzmanlar var. O halde seçmen emin olsun, oyları korunuyor" şeklinde cevap verdi.

Ayrıca, seçimler ile ilgili herhangi bir şikâyetin kendilerine ulaşmadığını, şikayeti olan herkesin şikayet dilekçesini kutuya koyacağını ve sürecin bitiminden sonra komiserler konseyinin şikayetleri inceleyip karara bağlayacağını belirtti.

Devamını gör

14:22

Komisyon, saat 12:00 itibariyle seçime katılım oranını açıkladı

Komisyon, saat 12:00 itibariyle seçime katılım oranını açıkladı

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu saat 12 itibariyle Kürdistan Bölgesi genelinde seçimlere katılım oranın yüzde 31 olduğunu açıkladı.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri oy verme işlemi saat 07.00 itibariyle başladı. Oy verme işlemi saat 18:00’de sona erecek. 2 milyon 683 bin 618 genel seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü saat 12 itibariyle Kürdistan Bölgesi genelinde seçimlere katılım oranın yüzde 31 olduğunu duyurdu.

Sözcü;

  • Erbil’de yüzde 31,
  • Duhok’ta yüzde 34,
  • Süleymaniye’de yüzde 29,
  • Halepçe’de yüzde 33 oranında sandığa gidildiğini söyledi.
Devamını gör

14:15

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı: Yeni kabine 2025 Newrozu’na kadar kurulabilir

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı: Yeni kabine 2025 Newrozu’na kadar kurulabilir

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Hariri, yeni parlamenterlerin seçilmesiyle birlikte Kürdistan Bölgesi Parlamentosunun gelecek yılın başlarında toplanabileceğini söyledi. Fewzi Hariri ayrıca yeni kabinenin de 2025 Newrozu’na kadar kurulabileceğini kaydetti.

Fewzi Hariri, Erbil'de oy verdikten sonra Rûdaw muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugünün barış ve birlik içinde bitmesini umuyorum” dedi.

Hariri, “Her seçim kampanyasında sadece Kürdistan Bölgesi'nde değil her yerde rekabet oluyor. ABD'ye ve diğer ülkelere bakın. Bu, partilerin taraftarlarını sandığa götürmesini teşvik eden sisteminin bir parçası. Ama daha sonra siyasi partiler oturup Kürdistan halkının geleceğini değerlendirmelidir” diye konuştu.

“Süreç ocak ayında başlayacak”

Fewzi Hariri, parlamentonun aralık ayı başında toplanmasının beklendiğini belirterek, “Benim tahminlerime göre yeni kabinenin oluşması uzun sürmeyecek. Sonuçların onaylanması bir ay sürecek. Bu da demek oluyor ki kasım ayı sonuna kadar uzayacak. Süreç ocak ayında başlayacak ve umarım tamamlayacağız. Newroz'dan önce de hükümet kurulacak” değerlendirmesinde bulundu.

Rûdaw muhabiri Rence Cemal, Fewzi Hariri'ye bir Hıristiyan olarak Hıristiyanlara mesajının ne olduğunu sordu. Fewzi Hariri'nin cevabı şöyle oldu:

“Kendimi her zaman Kürdistan Bölgesi vatandaşı olarak gördüm; her zaman ana partilere oy verdim.”

Devamını gör

12:57

Talabani: Sandıklara giderek kendinize oy verin

Talabani: Sandıklara giderek kendinize oy verin

KYB Politbüro üyesi ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani  Süleymaniye’de oy kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi halkını sandıklara giderek, oy verme sürecine katılmaya çağırdı.

Bugün Kürdistan Parlamentosu seçim süreci için oy verme işlemi saat 07.00’de başladı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani  Süleymaniye’de oy kullandı ve ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Seçimlerin Kürdistan Bölgesi halkına hayırlı olmasını dileyen Talabani, "Oy verme sürecine katılın, Kürdistan Bölgesi’ne en iyi hizmeti yapacak olanlara ve kendinize oy verin.  Kürdistan’ın yüzlerce sorunu var ve bu sorunların çözümü için 129’a (KYB’nin seçim rakamı) ihtiyaç var” dedi. 

Kubad Talabani sözlerini şöyle sürdürdü:

"Umarım bu süreçte Kürt halkı kazanır. Parlamento seçimleri Kürt halkına hizmet içindir. Halkın ve partimin kazanacağından eminim."

Devamını gör

12:02

Muhammed Hacı Mahmud: Bu seçim 1992'dekinden daha önemli

Muhammed Hacı Mahmud: Bu seçim 1992'dekinden daha önemli
Muhammed Hacı Mahmud: Bu seçim 1992'dekinden daha önemli

Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud, "Kürdistan Bölgesi'nin parlamentosunun, hükümetinin ve siyasi büyüklüğünün meşruiyetinin yeniden sağlanması için oylama yapılması gerekiyor" dedi.

Süleymaniye'deki bir sandıkta oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Parlamentoya ihtiyacımız var çünkü o Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm kararların anasıdır" dedi.

Kürdistan Parlamentosu’nun 1992'de ilk oturumunun yapıldığını hatırlatan Hacı Mahmud,"Bu seçim 1992'dekinden daha önemli çünkü şimdi Bağdat'taki Federal Mahkeme parlamentoyu feshetti. Kürdistan Bölgesi'nin siyasi bütünlüğü yeniden sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Hacı Mahmud, "Seçimlerden sonra tek bir salonda toplanıp yeni hükümeti kurmaya karar vermemiz gerektiği konusunda tüm siyasi güçler hemfikirdir" dedi.

Devamını gör

11:43

Irak Seçim Komisyon Başkanı: Sonuçlar 24 saat içinde açıklanacak

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Omer Ahmed

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Omer Ahmed, oy kullanma sürecinin sorunsuz ilerlediğini ve herhangi teknik bir sorunun yaşanmadığını söyledi. Hakim Omer Ahmed,  ön seçim sonuçlarının 24 saat içerisinde açıklanacağını dile getirdi.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri için oy verme işlemi saat 07.00 itibariyle başladı.

Oy verme işlemi saat 18:00’de sona erecek. 2 milyon 683 bin 618 genel seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Oy kullanmak için Erbil’de sandığa giden Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Omer Ahmed Rûdaw’a  "Oy kullanmaya geldi. Şuana kadar seçim süreci sorunsuz ilerliyor ve herhangi bir teknik sorun yaşanmıyor. Seçim merkezleri belirlenen süreye kadar seçmenler için açık kalacak” dedi.

Henüz seçime katılım oranını belli olmadığını belirten Hakim Omer Ahmed,  seçime katılım oranını öğlen saatlerinde belli olacağını dile getirdi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Omer Ahmed "Saat 18.00'de sandıkların kapanmasının ardından sonuçlar elektronik ortamda Bağdat'taki komisyonun merkezine gönderilecek. Sonuçları 24 saat içinde açıklanması gerekiyor" dedi.

Devamını gör

11:19

Irak Cumhurbaşkanı Reşid: Kürdistan Bölgesi'ni seçim süreci için tebrik ediyorum

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Kürdistan seçimleri kapsamında Irak’ın başkenti Bağdat'ta oyunu kullandı.

Reşid oy kullandıktan sonra “Kürdistan Bölgesi'ndeki seçim süreci dün başladı ve bugün genel oylama yapılıyor. Öncelikle, Kürdistan Bölgesi'ni bu seçim süreci için tebrik etmek istiyorum ve Kürdistan Bölgesi halkına hizmet eden bir parlamento kurabileceklerini umuyorum" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı “Sürecin iyi bir şekilde yürütülmesinden dolayı mutlu ve umutluyuz” diye ekledi.

Devamını gör

10:46

Ali Bapir: Seçmenlere baskı yapmak meşru ve medeni değil

Ali Bapir: Seçmenlere baskı yapmak meşru ve medeni değil

Kürdistan Adalet Topluluğu (Komel) lideri Ali Bapir, vatandaşlara sandık başına giderek inandıkları partiye oy vermeleri çağrısında bulundu.

Ali Bapir, oylamanın ardından düzenlediği basın toplantısında, oylamanın barışçıl bir şekilde yapılmasını umduğunu ve sahtekarlığa izin verilmeyeceğini söyledi.

Bapir, "İktidardaki siyasi partiler, özel oylama sırasında güvenlik güçlerine oylarının fotoğrafını çekmeleri yönünde baskı yaptı, bu da bazı güvenlik güçlerinin oylarını geçersiz kılmasına yol açtı" dedi.

Bapir, "Seçmenlere baskı yapmak meşru ve medeni bir davranış değildir ve dinimize göre hiç kimse bir şey yapmaya zorlanmamalıdır" dedi.

 

 

Devamını gör

10:10

Halk Cephesi lideri Lahur Şeyh Cengi: Bugün tarihi bir gün

Halk Cephesi lideri Lahur Şeyh Cengi: Bugün tarihi bir gün

Halk Cephesi (Berey Gel) lideri Lahur Şeyh Cengi, Süleymaniye'nın Meşxelan sandık merkezinde ailesiyle birlikte oy kullandı.

Şeyh Cengi mesajında seçmenleri seçime katılmaya, sandık başına gitmeye ve bugünü bayram olarak görmeye çağırdı.

Şeyh Cengi bugünü tarihi bir gün olarak nitelendirdi ve “Bugün tarihi bir gün” dedi.  

Bu seçimin radikal değişiklikler yaratacağına inandığını söyleyen Şeyh Cengi, seçim sürecinin “demokratik bir şekilde” yürütülemesini umduğunu kaydetti.

Halk Cephesi lideri, “İktidar mı olacağız, muhalefet mi olacağız demeyeceğiz. Bu konuyu seçim sonrasına bırakacağız” dedi.


 

Devamını gör

09:52

Yeni Nesil lideri Şasuwar Abdulvahid ailesiyle birlikte oy kullandı

Yeni Nesil lideri Şasuwar Abdulvahid ailesiyle birlikte oy kullandı

Yeni Nesil lideri Şasuwar Abdulvahid, Süleymaniye'deki bir sandıkta oy kullandı.

Oy verme merkezlerinin açılmasıyla birlikte seçmenler Kürdistan Bölgesi parlamentosunun altıncı oturumunun üyelerini seçmek için sandık başına gidiyor.

Seçime katılan siyasi partilerin ve listelerin liderleri, seçimin erken saatlerinde sandık başına gitti.

Yeni Nesil (Newey Nwe) Hareketi lideri Şasuwar Abdulvahid, Süleymaniye'de ailesiyle birlikte Kürt ulusal kıyafetlerini giymiş şekilde oy kullandı.

Önümüzdeki dört yıl için seçimlerin önemini vurgulayan Abdulvahid, oylamayı vatandaşlar için en iyi fırsat olarak değerlendirdi ve seçmenleri seçimlere katılmaya ve oy vermeye çağırdı.

Devamını gör

09:18

Başkan Mesud Barzani oyunu Erbil'de kullandı

Başkan Mesud Barzani

Kürdistan parlamento seçimleri kapsamında Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesud Barzani bugün Erbil’in Pirmam ilçesinde oyunu kullandı.

 

Devamını gör

08:59

Yekgirtu lideri Bahaddin: Halkımız sandık başına gitsin

Yekgirtu lideri Bahaddin: Halkımız sandık başına gitsin

İslami Birlik (Yekgirtu) lideri Selahaddin Muhammed Bahaddin, Süleymaniye'de oyunu kullanarak, bölgenin ve Kürdistan halkının bu seçime ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bahaddin, "Bu güne geldiğimiz için öncelikle Allah’a şükürler olsun. Bu, önemli bir gün olacak. Halkımızın buna ihtiyacı var; hatta iktidarın ve otoritenin bile yenilenmesi ve yeni bir atmosferin kurulması gerekiyor" dedi. Bahaddin "Halkımızın sandık başına bilinçli bir şekilde gitmesini ve fikrini ifade etmesini umuyorum" diye ekledi.

Bahaddin, oylamanın ardından atılacak bir sonraki adımın "parlamentoyu ve hükümeti kurmak için hızlı adımlar atmak" olacağını söyledi ve oylama sonuçlarının seçimlerin ardından partinin duruşunu belirleyeceğini sözlerine ekledi.

Devamını gör

08:48

Kubat Talabani’den vatandaşlara oy kullanma çağrısı

Kubat Talabani’den vatandaşlara oy kullanma çağrısı

Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Süleymaniye'de oyunu kullandı. Talabani, halkı oy kullanmaya çağırırken partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Kürdistan Bölgesi'ni “yeniden düzenlemek” istediğini söyledi.

Talabani, "Herkesi gidip güvendikleri partiye oy vermeye ve söylediklerini yapan partiye oy vermeye çağırıyorum. KYB son üç yıldır yeniden örgütleniyor, üç yıldır saflarını yeniden örgütlüyor ve şimdi dört yıldır KYB Kürdistan Bölgesi'ni yeniden düzenleyecek" dedi.

Devamını gör

08:25

KYB Başkanı Bafıl Talabani oyunu Süleymaniye’de kullandı

KYB Başkanı Bafıl Talabani oyunu Süleymaniye’de kullandı

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin lideri Bafıl Talabani, Süleymani'deki Rewşen Bedirxan Okulu'nda oy kullandı, seçmenleri "uyanmaya" ve oy kullanmaya çağırdı.

Talabani, oylamanın ardından medya aracılığıyla seçmenlere mesaj göndererek, "Kürt halkının değerli evlatları, gelin oy verin, çabuk uyanın, acele edin" dedi.

Parlamento seçimleri için genel oylama bugün saat 07.00'de başladı. Oy verme işlemi saat 18:00’de sona erecek.

Seçim sürecini 16 konsolosluk ve yabancı kuruluştan bin 830 kişinin yanı sıra 22 yabancı ve uluslararası medya kuruluşundan 109 gazeteci izliyor.

 

Devamını gör

08:03

Başbakan Mesrur Barzani oy kullandı

Başbakan Mesrur Barzani oy kullandı

Başbakan Mesrur Barzani, seçimler kapsamında oyunu Erbil’in Pirmam ilçesinde kullandı.

Başbakan oyunu kullanırken “Oy verme hakkı olan tüm vatandaşlarımızın hükümetlerini belirlemek üzere sandığa gitmelerini umuyorum. Umarım bugünkü seçimler huzur içinde geçer ve Kürdistan vatandaşları haklarıyla oynayanları cezalandırır” dedi.

Devamını gör

07:46

Başkan Neçirvan Barzani oyunu kullandı

Başkan Neçirvan Barzani oyunu kullandı

Kürdistan Bölgesi'nde düzenlenen genel seçimler kapsamında liderler oylarını kullandı. 

Başkan Neçirvan Barzani, başkent Erbil'de oyunu kullandı.  

"Bu sürecin ilk kazananı Kürdistan Bölgesi halkıdır”

Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Başkan Neçirvan Barzani, demokratik bir ortamda huzur ve güven içiresinde gerçekleşen bir seçim olmasını umut ettiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Parlamento seçimlerinde oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bu sürecin ilk kazananı Kürdistan Bölgesi halkıdır ve kazanan Kürdistan'dır" dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, "Bazı küçük şeylere rağmen seçim kampanyasının barış içinde geçmesinden memnunum" dedi.

Barzani, "Kürdistan Bölgesi halkının bugün egemenliği pratikleştirmek ve kendi temsilcilerini seçip Kürdistan Parlamentosu'na göndermeleri  için oy kullanmalarını umuyorum. Bu, Kürdistan Bölgesi'nin kurumlarına meşruiyet kazandıracaktır" dedi.

Başkan Neçirvan Barzani, seçim sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesinden dolayı Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Yargı Konseyi Başkanı Feyiq Zeydan. Irak Seçim Komisyonu. BM Irak Misyonuna ve seçim sürecine gözlemci gönderen tüm ülkelere teşekkür etti.

"Türkiye ile iyi ilişkilere sahibiz"

Bir gazetecinin sorusu üzerine Başkan Neçirvan Barzani, seçim sonrası tüm tarafların hızla hükümeti oluşturmak için harekete geçmesi gerektiğini belirterek, “Hükümetin hemen kurulması tüm Kürdistan halkın çıkarınadır. Seçim sonrası yeni bir süreç başlıyor. Tüm taraflar hep birlikte hükümetin kurulması, Parlamentosu ile resmi dairelerin aktifleşmesi için oturmalıyız” ifadelerini kullandı.

Tüm siyasi partilerin seçim sonrası hükümet kurma arayışında olmasının normal olduğunu söyleyen Başkan Barzani, “Ancak hükümet kurulurken partilerin Kürdistan halkının çıkarlarını gözetmesi gerekir” dedi.

Geçtiğimiz Çarşamba Türkiye ziyaretine ilişkin gelen soruya ise Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani şu yanıtı verdi:

“Normal bir ziyaretti. Türkiye ile iyi ilişkilere sahibiz. Her ziyaret ilişkilerimizin daha da güçlenmesine vesile oluyor. Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin (Türkiye) ilişkilerinin geliştirilmesi çerçevesinde yapılan bir ziyarettir. Sayın Cumhurbaşkanı ile olumlu geçen kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilgili gerek ekonomik gerekse güvenlik yine bölgedeki değişimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Dr. İbrahim Kalın ile değerlendirdik.”

 

Devamını gör

07:00

CANLI BLOG: Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu sonuçları açıkladı

Rûdaw grafik

 KÜRDİSTAN SEÇİMLERİ – Türkmen ve Hristiyanların kazananı belli oldu

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde bileşenlere ayrılan 5 kotanın hangi adayların kazandığı belli oldu.

Kürdistan Parlamentosu 6’ncı dönem seçimleri için yo verme işlemi dün gerçekleşti. Seçimde 368'i kadın 1.191 aday yarıştı. Dün saat 07.00’de başlayan oy verme işlemi saat 18.00’de sona erdi.

Seçimlerine katılım oranı artış göstererek yüzde 72’ye ulaştı.

Sandıkların yüzde 95’i açıldı.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre; Kürdistan Demokrat Partisi (KDP): 40, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB): 23, Yeni Nesil: 16, Kürdistan İslami Birlik(Yekgirtu): 7, Helwest Hareketi: 3, Halk Cephesi(Beriya Gel): 2, Değişim Hareketi (Goran): 1, Kürdistan Adalet Topluluğu(Komal): 3 sandalye kazandı.

Bileşenlerin kazananı belli oldu

Kürdistan Parlamentosunda toplam 100 sandalye bulunuyor. Bu sandalyelerin 5’i Türkmen, Kildani, Süryani ve Asuri Hristiyan kota olarak ayrılmış durumda. Irak Yargı Konseyi geçmişte bileşenler için ayrılan 11 sandalyeli kota sayısını iptal etmişti. 5 kota içerisinde Ermeniler için ayrılan sandalye artık bulunmuyor.

Buna göre Erbil'de 2, Süleymaniye’de 2 ve Duhok’ta 1 sandalye bileşenler için belirlendi.  3 Hristiyan kota Asuri-Süryani-Kildanilere ayrıldı.

20 Ekim’de gerçekleşen seçimde bileşenleri hangi adayların kazandığı da netleşmeye başladı.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre;

ERBİL SEÇİM BÖLGESİ -  Türkmen aday Muna Kahveci, Hristiyan aday Rami Nuri

SÜLEYMANİYE SEÇİM BÖLGESİ – Hristiyan Babilyon Listesi adayı Dana Amanc, Türkmen aday Necdet Nuri

DUHOK SEÇİM BÖLGESİ – Hristiyan aday Jaymes Hesdo  kazandı.

Oy kullanma işlemi saat 07:00'de başladı

Kürdistan Parlamentosu seçimleri bugün yapılıyor. Oy verme işlemi saat 07.00 itibariyle başladı.

Oy verme işlemi saat 18:00’de sona erecek. 2 milyon 683 bin 618 genel seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor.

Seçim sürecini 16 konsolosluk ve yabancı kuruluştan bin 830 kişinin yanı sıra 22 yabancı ve uluslararası medya kuruluşundan 109 gazeteci izleyecek.

Öte yandan siyasi parti ve yerel sivil kuruluşlarının gözlemcileri dâhil isimleri doğrulanmış 9 bin 610 yerli gözlemci seçimleri izleyecek.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri öncesinde, 215 bin 960 güvenlik görevlisi önceki gün saat 07.00’den itibaren sandık başına gitti. Oylama yerel saatle 18.00'de sona erdi.

Açıklanan verilere göre, Kürdistan Parlamento seçimlerinin özel oylamasında yaklaşık 29 bin oy geçersiz sayıldı. Biyometrik kart sahibi özel seçmenlerin %16,8'inin ya oy kullanmadığı ya da geçersiz oy verdiği belirlendi.

Komisyona göre, özel oylamaya güvenlik güçlerinin katılım oranı %96,6 olarak kaydedildi.

Kürdistan Bölgesi'nde parlamento seçimleri en son 2018'de yapılmıştı. Seçimlerde bu yıl ilk kez elektronik oylama sistemi kullanılacak.

Kürdistan Parlamentosu’nun 6. dönem seçimlerinde listeler, siyasi partiler ve bağımsız adaylar olmak üzere toplam 1.191 aday meclise girmek için yarışıyor. Adayların 368’i kadın.

Adayların partilere dağılımı ise şöyle:

  • Kürdistan Demokrat Partisi: 190 aday
  • Kürdistan Yurtseverler Birliği: 172 aday
  • Halk Cephesi: 123 aday
  • Yeni Nesil: 92 aday
  • Kürdistan Bölgesi İttifakı: 84 aday
  • Helwest Hareketi: 72 aday
  • Değişim Hareketi (Goran): 64 aday
  • Kürdistan İslami Birliği: 63 aday
  • Kürdistan Adalet Topluluğu: 59 aday
  • Ulusal İttifak: 59 aday
  • Serdem Listesi: 41 aday
  • Kürdistan İslami Hareketi: 35 aday
  • Kürdistan İslami İlişkiler Hareketi: 15 aday
  • Irak Türkmen Cephesi: 11 aday

Dört Bölgeli Sistem

Önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerde Kürdistan Bölgesi genelinde dört seçim bölgesi bulunuyor:

  • Erbil: 34 sandalye - 2 kota sandalyesi
  • Süleymaniye: 38 sandalye - 2 kota sandalyesi
  • Duhok: 25 sandalye - 1 kota sandalyesi
  • Halepçe: 3 sandalye
Devamını gör