Serê Kaniyê’de cezaevinden 25 IŞİD’li firar etti

17-06-2023
Rûdaw
Etiketler Serê Kaniyê IŞİD Firar Türkiye Destekli Gruplar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - 25 IŞİD mensubu, Türkiye ve güdümindeki silahlı güçlerin kontrolündeki Serê Kaniyê’deki (Rasulayn) bir cezaevinden firar etti. Firar eden IŞİD'lilerin büyük kısmının Irak uyruklu olduğu öğrenildi.

Rojava’nın Serê Kaniyê kentinde Suriye Ulusal Ordusu’na (SMO) bağlı askeri polisin kontrolündeki bir hapishaneden 25 IŞİD’li tutuklu firar etti.

Bu kişilerin ne zaman firar ettiğine dair bir açıklama yapılmadı ancak haklarındaki bilgiler bugün yayınlandı.

2019 yılında Rojava'da Özerk Yönetim'in kontrolünde bulunan Girê Spî (Tel Abyad), Serê Kaniyê ve çevredeki yüzlerce köy Türkiye’nin kontrolüne girdi.

Yerel “güvenlik gücü” tarafından bugün yayınlanan firarilere ilişkin bilgi ve fotoğrafların yer aldığı belgelere göre, kaçan IŞİD’lilerin içinde Anbar, Selahaddin, Musul ve Samarra'dan 10 Iraklı ile bir Suudi Arabistan vatandaşı da var. Diğerler firariler ise 2021'de tutuklanan bir Kuveytli ile 13 Suriye vatandaşı.

Firarilerin Türkiye’ye kaçmaya çalışacağı yönünde spekülasyonlar yapılıyor.

Söz konusu firar olayı, Irak Göç Bakanlığı'nın dün Türkiye-Suriye sınırına yakın bölgelerden 102 Iraklının geri döndüğünü açıkladığı zamana denk geldi.

Bakanlık yaptığı açıklamada, geri dönenlerin "Ninova, Selahaddin ve Anbarlı” olduklarını belirterek, operasyonun Türkiye sınırındaki Habur Sınır Kapısı’nda gerçekleştiği belirtildi.

Irak Göç Bakanlığı, "Tüm ailelerin gönüllü olarak anavatanlarına geri getirilmeye devam edildiğini" belirtmişti.

Rusya merkezli Sputnik ajansının bildirdiğine göre ise, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu geri dönen Iraklı IŞİD aileleri Serê Kaniyê ve Tel Abyad bölgelerinde yaşıyorlardı.

Sputnik yerel kaynaklara dayandırarak, bu ailelerin Türkiye konsolosluğu ile koordineli olarak teslim Türkiye istihbaratının güvencesiyle Irak hükümetine teslim edildiğini belirtti.

Ajans, Türkiye ve SMO fraksiyonlarının, iki şehri kontrol etmelerinden bu yana, IŞİD'li birey ve ailelerin kasıtlı olarak Serê Kaniyê ve Gire Sp,î bölgelerine yerleştirdiğini öne sürdu. Ayrıca bu kişilerin daha çok “Resulayn kentindeki al-Mahatta ve al-Karabat mahallelerine, yerleştirildiklerini” kaydetti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli