Arslan: Kürdistan çok zengin madenlere sahip, Erbil 'evet' derse biz hazırız

17-05-2022
Şevket Herki
Gazeteci yazar Ahmet Arslan
Gazeteci yazar Ahmet Arslan
Etiketler Antep Maden Ahmet Arslan Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Antep (Rûdaw) – Gazeteci-yazar Ahmet Arslan, Kürdistan Bölgesi’nde petrolün dışında hangi madenlerin bulunduğunu araştırdıklarını ve bir çok alanda çok değerli madenler bulduklarını belirterek, “Kürdistan toprakları bin yıllardır Kürtler için çok şey saklamış ve Kürtlerin bunu açığa çıkarması gerekiyor” dedi.

Antep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalardan biri, klasik yöntemlerin aksine, uydu ve yapay zeka ile maden tetkik ve arama teknolojisi üzerinde çalışıyor.

Firmanın yöneticilerinden mühendis Burhan İnal, uydu görüntülerinin verdiği işaretleri yapay zeka ile desteklenen fotojeoloji tekniğini kullanarak yorumlattıklarını ve böylece sahalardaki cevher, maden yataklarının damarlarını ve alanlarını tespit ettiklerini belirtti.

“Uydudan tespit edip yapay zekaya yorumlatıyoruz”

Rûdaw’a konuşan İnal, bu gelişmiş teknolojiyi şöyle anlattı:

“Tekonoloji son yıllarda hızlı gelişti. Daha önce siyanür ve diğer tekniklerle maden araştırmaları yapılıyordu, sahaya gitmeniz gerekiyordu, siyanür kullanıp toprağı öldürmeniz gerekiyordu ve daha sonra topraktan çıkan madenin damarını böyle bulabiliyordunuz. Bizim kullandığımız fotojeoloji kullandığımız bir teknik. Ancak biz, yapay zeka ile robotları da işin içine katarak sahada, insansız ve öncesinde doğru alanları tespit edebilmek için yeni bir teknik geliştirdik. Fotojeoloji tekniğini yapay zeka ile destekleyerek saha keşif ve analizlerini yapıyoruz. Bizim jeoloji mühendisi arkadaşlarımız var. Şu anda alanlardan cevherleri toplama adına robotları geliştirme aşamasındayız. Çünkü mineralin çeşidini ve rezerv kaynağının büyüklüğünü tespit için bir ön çalışma yapmanız gerekiyor. Biz bunu tespit etmek için yeni ve komplike bir sistem geliştirdik ve bunu da sahalarda uyguluyoruz. Tabii ki toprak konuşuyor sizinle ama bizim en büyük uzmanlık alanımız metal madenleri ve doğal taşlar. Biz metal madenlerini (altın, bakır, çinko, gümüş, boksit yani alüminyumun hammaddesi) uydu vasıtası ile tespit edip yapay zekaya yorumlatıyoruz ve bunun sonucunda jeoloji mühendisi arkadaşlarımızı sahaya gönderiyoruz. Onlar topraktan örnekleri topluyor ve böylece biz alanlardaki cevher miktarını, çeşidini, yerin çapını ortaya çıkararak ruhsatlandırma ve tesisleştirme hizmetine veriyoruz.”

“Klasik yöntemlerle kıyaslandığında büyük avantaj sağlıyor”

Klasik yöntemlerle kıyaslandığında yüzde 100’lük bir fark sağladığını ifade eden İnal, “Normal şartlarda bir maden alanını bulabilmeniz için orayı siyanür veya dedektörler ile gezmeniz gerekiyor. Bu hem zaman kaybı, hem de maddi kayba yol açıyor. Biz burada ilgimizi çeken alanları uydu üzerinden tarıyoruz, oradan çıkan görüntüleri yapay zekaya yorumlatıyor ve bunun sonucunda da, normal şartlarda 1, 2 ve hatta 3 ay sürecek bir süreci bir haftada tamamlayıp sahaya ekiplerimizi gönderiyoruz. Onlar da araştırmalarını yapıyor” diye konuştu.

“Kürtlerin tek serveti petrol değil”

Firma daha önce Kürdistan Bölgesi’nde de bazı çalışmalar yürütmüş. Proje içerisinde yer alan gazeteci-yazar Ahmet Arslan da, Kürdistan ekonomisi üzerine çalışmalar yürüttüğünden bahsetti.

Arslan, “Kürdistan’da petrolün dışında maden olarak ne var ne yok araştırdık. Neticede bir çok alanda çok değerli madenler bulduk. Duhok’ta, Akre ve Amedi’de, İran sınırındaki bölgelerde hem altın, hem demir ve bakır madenleri var. bu madenleri Kürdistan ekonomisine nasıl katabilirsiniz? Şu an Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında petrol konusunda anlaşmazlıklar var. Ama Kürdistan toprakları bin yıllardır Kürtler için çok şey saklamış ve Kürtlerin bunu açığa çıkarması gerekiyor. Kürtlerin tek serveti petrol değil, demir var, bir çok yerde altın ve bakır var. Kürdistan Bölgesi hükumeti ve iş insanları bu serveti yer altından çıkaralım, halkımız ve gelecek nesiller bundan yararlansın diyorlarsa biz hazırız” dedi.

Bu konuda Kürdistan Bölgesi hükumetinin karar vermesi gerektiğini belirten Arslan, “Kürdistan Bölgesi’nde petrolün dışında doğalgaz da bulunuyor. Ancak hükumet bu konu üzerine bugüne kadar çok eğilmemiş” diye belirtti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli