Başkan Barzani'den Danielle Mitterrand açıklaması: Hakkını ödeyemeyiz

12-11-2024
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Başkan Barzani Mesud Barzan Danielle Mitterrand’ Danielle Mitterrand Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, Fransa’nın eski sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi Kürt dostu merhume Danielle Mitterrand için Erbil’de düzenlenen anma programında, “Sayın hanımefendi biz Kürtler üzerinde çok hakkı vardır, Kürt halkının davasını savunmakta büyük bir rol üstlendi ve elinden geleni yaptı. Büyük bir minnetle kendisini anmaya devam edeceğiz” dedi.

Bugün Başkent Erbil’de Fransa’nın eski sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi ve Kürt dostu merhume Danielle Mitterrand için anma programı düzenlendi.

Anma programına Başkan Mesud Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Fransa Konsolosluk yetkilileri ile çok sayıda tanınmış sima katıldı.

Burada bir konuşma yapan Başkan Barzani, hanımefendi Danielle Mitterrand’ın hakkının ödenmeyeceğini söyledi.

Mitterrand’ın Enfal katliamı sırasında Kürtler için gözyaşı döktüğünü anlatan Başkan Barzani, bundan çok etkilendiğini söyledi.

Başkan Mesud Barzani şunları söyledi:

“Yüce Allah’ın adıyla değerli konuklarımız sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Bugün sayın hanımefendi Danielle Mitterrand’ın 100. doğum gününü kutlamak için buradayız. Gerçekten hanımefendinin biz Kürtler üzerinde çok hakkı vardır, Kürt halkının davasını savunmakta büyük bir rol üstlendi ve elinden geleni yaptı. Eminim daha fazla yapmak isterdi ancak demek ki, bu kadarını yapmaya fırsatı vardı. İlk kez kendisini Temmuz 1989’da Paris’te gördüğümde Irak rejimi tarafından Kürdistan’da uygulanan büyük Enfal operasyonu sonrasına denk gelmişti. Birkaç gün öncesinden Türkiye’den Paris’e dönmüştü, o sırada Peşmerge aileleri ile Kürt aileler Badinan bölgesinden Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmışlardı. Orada (Türkiye’de) yerleşmişlerdi.

“ilk defa Avrupalı bir şahsiyet Kürtler için gözyaşı döküyordu”

Hanımefendi Danielle Mitterrand, o dönem oradaki insanları ziyaret etmişti, ben de Kürdistan halkının çektiği acıları anlatmak isterken baktım kendisi tüm detaylarına kadar olaylardan haberdar. Anlatmaya gerek yoktu. Sonra birçok kampı ziyaret ettiğini anlattı. Özellikle Diyarbakır ve çevresindeki kampları ziyaret ettiğini söyledi, bunları anlatırken gözyaşları döküyordu. Gerçekten bu benim için çok yeni bir şeydi. İlk defa Avrupalı bir şahsiyet Kürtler için gözyaşı döküyordu. Bu beni çok etkiledi. Daha sonra birçok uluslararası etkinliklerde veya Fransa’da her zaman Kürt halkının haklarının savunulması için mücadele etti.

“Kendimizi ona karşı borçlu hissediyoruz”

Büyük Raperin ayaklanması sonrası Hacı Omeran bölgesine ziyaret etti.  Biz kendisini orada da karşıladık. Kürdistan Parlamentosunun birinci döneminde de bir kez daha Kürdistan‘ı ziyaret ederek Parlamento’da bir konuşma yaptı.

O ziyareti sırasında az daha canından oluyordu. Çünkü Irak rejimi bomba dolu bir arabayı Halepçe ve Süleymaniye yolu üzerine bırakmışlardı. Araç infilak etti. Allah esirgedi mucize eseri hanımefendi kurtuldu. Buna rağmen yapmış olduğu programı iptal etmeden ziyaretini gerçekleştirdi. Daha sonra Halepçe‘yi de ziyaret etti. Hanımefendi mücadelesini devam ediyordu ve elinden geleni yapmaya çalışıyordu. Bu nedenle kendimizi ona karşı borçlu hissediyoruz.

1993’te insan hakları ödülü Washington’da Sayın hanımefendi Danielle Mitterrand’a verildiğinde kendisine bu ödülü verme şerefine nail olmuştum. Vefat ettiği güne kadar Kürt halkının davası onun öncelikleri arasındaydı. Bir keresinde Fransız bir bakandan şunları duydum; sayın Mitterrand’a bir konuyu anlatmaya başladığımda Kürt meselesini öne alıyor, Kürtler için şunu yapın daha fazla destek verin diye talimatlar verirdi.

Sayın Mitterrand’ın çok büyük fazileti vardı. Özellikle BM Güvenlik Konseyi’nin 668 nolu kararın çıkmasında, yine Mart 1991 hizmetine ulaştığımda kendisine 'seçimlere doğru gidiyoruz' dedim. 'Bu yaptığınız en iyi adımdır, en kutsal karardır' dedi. 'Kendisine sayın başkan sizin bir mesajınız varsa Kürdistan halkına götürelim' dedim. 'Kesinlikle Kürdistan halkına Eleyse sarayında vefalı bir dostunuz var mesajını verin'.

Bu anma organizasyonunu düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Hanımefendi için ne yaparsak yapalım hala azdır, onun hakkını ödeyemeyiz. Ama her zaman anımızda yaşayacaktır. Büyük bir minnetle kendisini anmaya devam edeceğiz her zaman gönüllerde kalacaktır mekânı cennet olsun inşallah çok teşekkür ediyorum.

Danielle Mitterrand kimdir?

Fransa’nın eski sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşi Danielle Mitterrand, yaşamı boyunca El Salvador’daki Marksistler, Tibetliler ve Kürtler için mücadele verdi.

François Mitterand ile İkinci Dünya Savaşı sırasında tanışan Mitterand, 1981 yılında first lady oldu.

1986 yılında Fransa Özgürlükler Vakfı’nı kuran Danielle Mitterrand çalışmalarıyla övgü topladı.

Solcu ve aktivist kişiliği ile tanınan Danielle Mitterrand, 22 Kasım 2011'de 87 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Fransa Özgürlükler Vakfı Başkanı Michelle Jully, daha önce Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Madam Mitterrand’ın ölmeden önce kendisine, “Ben öldükten sonra da Kürt halkına yardım edin, onlara vefalı olun çünkü bunu hak ediyorlar” dediğini belirtmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli