Erbil’den bir heyet bütçe yasasını görüşmek üzere Bağdat'a gidiyor

16-07-2023
Etiketler Kürdistan Bölgesi Irak Bütçe Yasası
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden bir heyet, federal bütçe yasası ve uygulanması konusunda Irak hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere bugün Bağdat'ı ziyaret edecek.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Maliye ve Sanayi Komisyonu üyesi Sipan Şêrwani, heyetin, 2023 bütçe yasasının uygulanmasını görüşmek, Maliye ve Petrol Bakanlığı da dahil olmak üzere ilgili bakanlıklardan bir dizi yetkiliyle görüşmek üzere Bağdat'a gideceğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanı ve Bakanlar Kurulu'ndan yetkililerin yer alacağı heyet, bütçenin ayrıntılarının nasıl uygulanacağını ve her iki tarafın taahhütleri ile Kürdistan Bölgesi'nin mali haklarını görüşecek.

Irak Parlamentosu tarafından onaylanan ve ardından Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan bütçe yasası Resmi Gazete’de de 26 Haziran 2023 tarihinde yayımlandı. Ancak Maliye Bakanlığı henüz yasanın uygulanmasına yönelik gerekli yönergeleri yayınlamadı.

Sipan Şêrwani, "Yönergelerin yayınlanması konusunda çok geç kalındı" değerlendirmesinde bulundu.

Irak Parlamentosu, 5 gün süren görüşmelerin ardından 12 Haziran’da 198,9 trilyon dinarlık (153 milyar dolar) 2023 bütçesini onayladı.

Buna göre Kürdistan Bölgesi bütçeden yüzde 12,67 oranında pay alacak.

Bütçe yasasına göre Kürdistan’dan yapılan petrol ihracatı SOMO tarafından denetlenecek, Erbil hükümeti Bağdat'a günlük 400 bin varil petrol teslim edecek ve petrol ihracatından elde edilen gelirler Irak Merkez Bankası'nda açılan bir hesaba yatırılacak.

Kürdistan Bölgesel Hükümeti heyetinin ziyareti, Erbil’in bütçeye sonradan eklenen 11, 13 ve 13’üncü maddeleri hakkındaki rahatsızlıklarının sürdüğü bir döneme denk geliyor.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Dr. Halil Doski, dün Rûdaw’a yaptığı açıklamada, yasasının 11, 12 ve 13’üncü maddelerinin Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve siyasi partilerin itiraz ettiği hükümler içerdiğini ve bu nedenle Federal Mahkemeye itirazda bulunduğunu söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli