Hestyar Kadir
Erbil (Rûdaw) – İran Devrim Muhafızları'nın Erbil'e yönelik balistik füze saldırısına karşı sert tavır alan Irak hükümeti, saldırıyı "İran'ın düşmanca eylemi" olarak nitelendirdi. Bağdat yönetimi İran'ın bu düşmanlığını New York'taki BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etme kararı aldı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından dün gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 11 balistik füze ile saldırı düzenledi.
Saldırılarda Falcon Group sahibi ünlü Kürt iş insanı Peşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, evde misafir olarak bulunan Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ile Filipin vatandaşı bir çalışan yaşamını yitirdi, 16 kişi de yaralandı.
Bağdat Tahran’a karşı 2003’ten beri en sert tavrı aldı
Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani liderliğindeki Irak federal hükümetinin bu tavrı, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden bu yana İran saldırılarına karşı alınan en sert tavrı oldu.
Irak Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı “İran’ın düşmanlığı” diye nitelendiren sert bir açıklama yaptı ve "İran'ın Erbil'de balistik füzelerle güvenli yerleşim yerlerini hedef alan ve sivillerin ölümüne neden olan düşmanca saldırısını kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
Irak hükümetinin bu davranışı “Irak'ın egemenliği ve güvenliğine saldırı ve iyi komşuluk ilişkilerine karşı “düşmanca” olarak gördüğüne vurgu yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine şikayet gibi kanuni yollara başvurulacağı kaydedildi.
Irak konuyu BMGK’ye götürecek
Açıklamada, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin şikayeti tüm delillerle birlikte New York'taki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunmakta ısrar ettiğine vurgu yapıldı.
Bu amaçla saldırıyla ilgili Başbakan’ın Ulusal Güvenlik Müsteşarının başkanlığında inceleme komisyonu kurulmasına karar verdiği bilgine yer verilen açıklamada, "İncelme sonuçları Irak ve dünya kamuoyuyla paylaşılarak kınanacak bu eylemlerin ardındaki iddiaların asılsız olduğu Irak ve dünya kamuoyuna duyurulacak" denildi.
Irak hükümeti bu açıklamanın ardından bazı tedbirler alıp pratik adımlar da attı.
Irak Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Bağdat'taki Maslahatgüzarı Ebufazıl Azizi’yi bakanlığa çağırdı ve Erbil'e düzenlenen saldırıları şiddetli bir şekilde kınadığını belirten protesto notası verdi.
Daha sonra Erbil'de sivillerin ölümüne neden olan İran saldırısından dolayı Tahran Büyükelçisi Nasir Abdulmuhsin, istişare için Dışişleri Bakanlığına çağırıldı.
Ayrıca İran’ın saldırısını araştırman üzere oluşturulan 5 kişilik heyet de bugün Erbil'e geldi. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin görevlendirdiği komisyonun, hazırlayacağı dosyayı 48 saat içinde Başbakana sunması gerekiyor.
Komisyonun başkanlığını yürüten Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, Erbil’de bombalanan Kürd iş insanı Pêşrew Dizayi’nin evinde imcelemelerde bulunduktan sonra "Erbil’de Mossad karargahının hedef alındığı iddiaları asılsızdır” açıklamasını yaptı.
Öte yandan Rûdaw’a konuşan Başbakan Sudani'nin danışmanı Hüseyin Allavi, araştırma komisyonun hazırlayacağı dosyayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ileterek İran hakkında şikayetçi olacaklarını söyledi.
Allavi, “Başbakan Sudani, ülkenin her tarafında güvenlik meselesine aynı gözle bakıyor, aynı ulusal hassasiyeti gösteriyor” dedi.
Irak’ın tavrı ne anlama geliyor?
İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun 15 Aralık 2024 gecesi başkent Erbil'e 11 balistik füze ile saldırısının ardından Bağdat’ın soruşturma komitesi kurma kararı ve kınama mesajları, İran'ın Irak’tan beklemediği şekilde sert bir tavra yol açtı.
Irak'ın bu tutumu, İran'ın saldırısına diğer ülkelerin de sert tepki vermesine yol açtı.
Irak Dışişleri Bakanlığı, Erbil'e yönelik saldırılara ilişkin dört saatten kısa sürede üç açıklama yaptı. Bu açıklamalardan biri tutuma yönelik iken diğer ikisi ise direk pratik adımları içeriyordu.
Erbil'i hedef alan 11 balistik füzeden 5’i Erbilli iş insanı Peşrew Dizayi'nin evine isabet etti. Saldırıda Dizayi’nin yanı sıra küçük kızı, bir misafiri ve evinde hizmet eden bir çalışanı hayatını kaybetti. Peşrew Dizayi’nin kızı Jina, 10 gün sonra 1 yaşına basacaktı. Filipinli çalışan Michelle aynı zamanda küçük Jina’nın bakıcısıydı.
Evde hayatını kaybeden konuk ise Iraklı Hıristiyan girişimci Kerem Mikhail Saridar’dı. Musul’da 1981 yılında doğan Saridar, İngiltere'de büyümüştü. İki çocuk babası iş insanı Rayana şirketinin sahibi ve aynı zamanda hem Samsung hem de Sony'nin Irak bayisi sahibiydi.
İran ikinci defadır Erbil’de “Mossad karargahı” olduğu iddiasıyla Kürd iş insanlarının evlerini hedef alıyor. İran Mart 2022'de Kürd iş insanı Şeyh Baz Berzenci'nin Erbil'deki evini hedef almış ve yine "Mossad üssü" vurduğunu iddia etmişti. Ancak Irak hükümeti tarafından kurulan komisyon, incelemelerinin ardından İran’ın bu iddialarının asılsız olduğunu açıklamıştı.
Dönemin Mustafa Kazımi liderliğindeki Irak federal hükümeti, saldırıyı “iyi komşuluk ilişkilerine ve iki halkı birbirine bağlayan tarihi bağlara yönelik bir saldırı” olarak nitelendirdi. İran büyükelçiliğine de protesto muhtırası sunuldu ancak İran BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet edilmedi. İran da Irak'ın rahatsızlıklarına aldırış etmedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın