Türkmen Cephesi: Bizi haritadan sildiler

16-01-2015
Rûdaw
Etiketler Irak Türkmen Cephesi Erşed Salihi IŞİD Harita
A+ A-

Haber Merkezi- Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşed Salihi, "Terör örgütü IŞİD, Irak'a bir proje getirdi. IŞİD, Sünni, Şii ve Kürt bölgesini de çizdi. Ama Türkmen bölgelerini haritadan sildi" dedi.

 

AA’ya konuşan Salihi, Irak'ta Sünni Arap bölgesiyle Kürt yerleşim birimleri arasında kalan bir Türkmen coğrafyası olduğunu belirterek  şunları söyledi:

 

"Maalesef IŞİD, bu bölgelerin bir kısmını Sünni bölgelerine ilhak etti. Bir kısmı da Kürtler’in bölgesine girmiş oldu. Terör örgütü IŞİD, Irak'a bir proje getirdi. IŞİD, Sünni bölgesini de Şii ve Kürt bölgesini de çizdi. Ama Türkmen bölgelerini haritadan sildi. Ancak bu, Türkmen halkının emrivakiyi kabul etmesi anlamına gelmez."

 

Türkmen lider Salihi, "Irak'ta maalesef parası ve silahı olan etkili oluyor. Bunların her ikisi de şu anda Irak Türkmenleri’nde yok. Bizi duyanlar, feryadımıza, derdimize, problemimize lütfen katılsınlar" dedi.

 

Türkmenler’in yaşanan olumsuzlukların önüne geçebilmesi için her şeyden önce Irak siyasetinde güçlü olması gerektiğini belirten Salihi, bunun için başta Türkiye olmak üzere herkesten destek beklediklerini bildirdi.

 

Salihi, Irak Türkmenler’i coğrafyasının bu sefer "ciddi bir tehdit" altında olduğunu, kendileri için çok önemli olan Kerkük ve diğer Türkmen bölgelerinin ilhak edilmesine izin verilmemesi gerektiğini kaydetti. 

 

"Türkmen nüfusun çoğunlukta olduğu Kerkük için çözüm öneriniz nedir" sorusu üzerine Salihi, şunları söyledi:

 

"Kerkük, geçici olarak özerk bir bölge haline getirilsin. Kerkük ne Kürt bölgesine ilhak edilsin ne de sadece bir tarafın hakimiyetine bırakılsın. Kuzey Irak Kürt yönetimi gibi kendi başına özerk bir bölge olduğu zaman kendi bütçesi ve anayasası olacaktır. Ancak bu, bir çözüm getirebilir. Onun dışında Kürt yönetiminin bu konuda bir emrivakisi olursa gelecekte aramızda sorun çıkar.”

 

Kerkük'teki peşmergenin varlığına da değinen Salihi, "Peşmerge, anayasaya göre Irak savunma sisteminin bir parçasıdır. Ancak terör örgütü IŞİD bittikten sonra peşmerge tekrar Kuzey Irak'a dönmelidir" dedi.

 

Irak'taki Türkmenler’in silahlanmasını "Kuzey Irak Kürt yönetiminin engellediğini" savunan Salihi, konuşmasına şöyle devam etti:

 

"Türkmeler’in silahlanmasını ve ordu kurmasını maalesef Kuzey Irak yönetimi engelliyor ve merkezi hükümet de Kuzey Irak yönetimini kırmamak için Türkmenler’in silahlanmasının önünde duruyor. Kürtler’le Türkmenler silahlanırsa, birlikte IŞİD'e karşı savaşırlar."

 

Salihi, kendilerini korumak için ilk etapta merkezi hükümetten silah istediklerini, Kürtler’e silah veren Batı ülkelerinden de destek beklediklerini kaydetti.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli