Başkan Neçirvan Barzani Ezidi Kürtlerin Ezi Bayramı’nı kutladı

15-12-2023
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Neçirvan Barzani Ezidi Kürtler Ezi Bayramı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ezidi Kürtlerin “Ezi Bayramı”nı kutlayarak bayramın barış ve huzura vesile olmasını diledi.

Başkan Neçirvan Barzani, Ezi Bayramı için yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kürdistan, Irak ve dünyadaki tüm Ezidi kardeşlerimizin Ezi günü kutlu olsun. Bu vesileyle en içtenlikle kendilerini tebrik ediyor mutluluk, güven ve huzur dolu bir bayram geçirmelerini ümit ediyorum.

Bu vesileyle bir kez daha Ezidi erkek kardeşlerimi, geçmişte olduğu gibi onların haklarının destekçisi ve koruyucusu olmaya devam edeceğimi garantisini yineliyoruz.

Yaşadıkları bölgelerin yeniden inşası ve Kürdistan'ın tüm bileşenlerin barış içinde bir arada yaşama evi olarak kalması için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz.”

Ezi Bayramı nedir?

Ezidi inanışında “Ezda veya Ezi” Tanrı’nın isimlerinden biridir ve bu bayram Ezi ismi ile anılır.

Ezidiler, Ezidilerin temel dini ve toplumsal değerlerinden birisi olan ve “Büyük Oruç Bayramı” olarak da bilinen Ezi Bayramı’ndan önceki 3 gün oruç tutar.

Ezidi inancına göre oruç tutulan günlerde gün boyunca güneşin doğuşundan batışına kadar hiçbir şey yenilmez ve içilmez. Oruç günlerinde kötü söz söylenmez, adeta bir inziva hâli yaşanır.

Oruca başlanmadan önce “Roja Serbirê” denen günde Ezidiler birer kurban keser. Oruçtan bir gün önce de kutsal mekânlar ve tapınaklar ziyaret edilir. Oruç günlerinde asla kan dökülmez.

Orucun ardından gelen cuma gününde ise Ezi Bayramı kutlanır.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Irak İçişleri Bakanı Abdülemir Şemmeri

Şengal ve sınır bölgelerinin güvenlik dosyası Irak Ordusunda kalacak

Irak İçişleri Bakanı Abdülemir Şemmeri, Şengal ve çevresindeki güvenlik durumunu incelemek üzere Musul ilini ziyaret etti. Şemmeri’nin, bölgedeki güvenlik dosyasının polise devredilmesi konusunda önemli açıklamalar yapması bekleniyor.