Neçirvan Barzani: Kürdistan birlikte yaşam vatanı olmaya devam edecek

06-10-2023
Rûdaw
Etiketler Neçirvan Barzani Kürdistan Ezidi Kürtler Cema Bayramı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) Başkan Neçirvan Barzani, Cema Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Kürdistan dini ve etnik unsurların birlikte yaşadığı bir vatan olmaya devam edecek” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Ezidilerin Cema Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Şengal’de kaçırılan ve akıbetlerine ilişkin hâlâ bir bilgi bulunamayan binlerce Ezidi Kürdün bulunması için çalışmalara devam edeceklerinin altını çizen Başkan Neçirvan Barzani, mesajında şunlara yer verdi:

"Kürdistan, Irak ve dünyanın her yerindeki tüm Ezidi kardeşlerimizin Cema Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum. Huzur dolu bir bayram geçirmenizi temenni ediyorum. Önümüzde günlerde hepimizi en iyi koşullar ve atmosferler bekliyor.”

Kürdistan’ın birlikte yaşam vatanı olmaya devam edeceğini vurgulayan Neçirvan Barzani, “Bu vesileyle Ezidi kardeşlerimizin hak ve mücadelesine  destek vereceğimizi, kaçırılan Ezidilerin kurtarılması için çabalarımıza devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Kürdistan'ın dini ve etnik unsurların birlikte yaşadığı vatan olmaya devam edeceğinin güvencesini veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Cema Bayramı nedir?

Ezidi inancına göre hac mevsimi olarak kabul edilen ve 6-12 Ekim tarihlerinde kutlanan Cema (Toplanma) Bayramı yedi gün sürüyor. Yedi gün boyunca mumlar yakılıyor ve birçok etkinlik gerçekleştiriliyor.

Törenler yedi güne bölünüyor; ilk gün akşam dini ayin yapılıyor.

İkinci gün Laleş tapınağının tüm türbeleri tavaf ediliyor. Bu ritüeller üçüncü ve dördüncü günlerde tekrarlanıyor.

Beşinci gün “yedi peri” töreni yapılıyor. Bu günde yedi genç kız, cennetin yedi meleğine gönderme yaparak yedi peri olarak gibi beyaza bürünüyor.

Altıncı gün ise "qebax" töreni yapılıyor. Bu törende bir öküz kesiliyor. Öküzün etinden "simat" adı verilen kutsal bir yemek hazırlanıyor.

Yedinci gün “bersiwarkirdin” töreni yapılır ve bu da bayramın sona erdiği anlamına gelir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli