Hollanda'nın Erbil Başkonsolosu: Irak’ta yolsuzluk sorunu yatırımcılar için büyük engel oluştuyor

15-10-2023
Rûdaw
Etiketler Hollanda Erbil Başkonsolos Yolsuzluk Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) Hollanda'nın Erbil Başkonsolosu Jaco Beerends, Irak'a yönelik uluslararası algının "istikrarsız bir ülke" şeklinde olduğunu belirterek, bunun Hollanda'dan gelen yabancı yatırımcılar için sorun teşkil ettiğini söyledi

Başkonsolos Jaco Beerends, uygun bir iş ortamının teşvik edilmesi ve yolsuzluğun üzerine gidilmesi gerektiğini de vurguladı.

Beerends bugün katıldığı canlı yayında Rûdaw spikeri Nıma Nabaz’ın sorularını cevapladı.

Başkonsolos Beerends, Irak'ın güvensiz, istikrarsız ve tehlikeli bir yer olarak algılanmasının, ülkeye yatırım yapmak isteyen Hollandalı şirketlerin karşısına çıktığını söyledi.  

Girişimcilerin ülkeye yatırım yapmaya karar verdikten sonra iş yapabilecekleri “şeffaf” bir ortamla karşılaşmalarının önemli olduğunu vurgulayan Beerends, Hollandalı şirketlerin alacaklarının  ödenmemesi gibi geçmişte yaşanan zorlukların zaman zaman Hollandalı yatırımcılar arasında Irak'ta iş yapma “korkusuna” yol açtığını vurguladı.

“Yolsuzluk sorunu ciddi şekilde ele alınmalı”

Irak’ta yolsuzluk sorununun ciddi şekilde ele alınması gerektiğinin altını bir kez daha çizen Beerends, "Aslında en önemli olan şey, hükümetin hem Bağdat'ta hem de Kürdistan Bölgesinde şeffaf bir iş ortamını sağlamasıdır" dedi.

Başkonsolos Jaco Beerends, yolsuzluk sorununun hükümet tarafından, merkezi, eyalet ve yerel düzeyde çözülebileceğini belirterek, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani’nin yolsuzluk sorununun önemini kabul ettiğini vurguladı.

Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi süreci

Jaco Beerends, banka transferlerinin ve hizmetlerin dijitalleştirilmesinin, yolsuzlukla mücadelede temel unsur olduğuna dikkat çekerek bunun "potansiyel yolsuzluk riskini büyük ölçüde atlatmaya" olanak sağladığını kaydetti.

Hollanda'nın aktif olarak katıldığı Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi sürecine ilişkinse Başkonsolos Beerends, "Memnunuz ama yeterli değil" diyerek, ilave somut adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Erbil Başkonsolosu Beerends ağustos ayı sonlarında Rûdaw'a yaptığı açıklamada Peşmerge güçleri içinde reforma gidilmezse uluslararası desteğin kaybedilebileceğine işaret etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli