Dersim'de binlerce yıllık tarihin izlerini taşıyan alanda kazı çalışmaları sürüyor

15-09-2021
Ali Haydar Gözlü
Foto: Ömer Ertuğrul / AA
Foto: Ömer Ertuğrul / AA
Etiketler Dersim Höyük
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim'in Pertek ilçesine bağlı Tozkoparan (Tanz) köyünde yer alan ve binlerce yıllık tarihin izlerini taşıdığı değerlendirilen höyüğün, köy yerleşim alanında kalması ve tahribata uğraması nedeniyle başlatılan kurtarma kazıları devam ediyor.

Bölgede önemli bir kazı çalışması olan ve Dersim'de de ilk olma özelliği taşıyan kazı  Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valilik  destekleri ile üç aydır devam ediyor.

Höyükte yapılan kazılarda şuana kadar çocuk iskeletinin yanı sıra çok sayıda çömlek parçası, obsidiyen, ok ucu, kemik ve taştan alet tarihe ışık tutacak.

Kentte 1968 yılından sonra ilk defa bilimsel metotlar kullanılarak yapılan kazı çalışmalarında antropolog, arkeolog, sanat tarihçi ve stajyer öğrencilerden oluşan yaklaşık 15 kişilik ekip görev alıyor.

Fırça ve spatula yardımıyla bulunduğu yerden çıkarılan iskelet parçaları, Tunceli Müzesi'nde koruma altına alındı.

6 yıldır yüzey araştırması çalışmalarının sürdürüldüğü Dersim'de Alt Paleolitik dönemden itibaren olan tüm arkeolojik dönemleri tespit edildi.

Dersim'de yapılan kazı çalışmasının başladığı Tozkoparan(Tanz) köyü de vatandaşlar tarafından da ziyaret edilmeye başlandı.

Arkeolojik çalışma alanını ziyaret eden vatandaşlardan Hüseyin Kaya, "Burası benim çocukluğumun geçtiği bu alanda çocukluğumda oyun oynardık, ama burada tarihi eserlerin gömülü olduğunun farkında değildik çünkü öyle bir bilince sahip değildik. Burada kazı çalışması yapıldığını duyduk ve köye geldim kazı yerini inceledik. Köyüm adına sevinç duydum ancak burada yaşayan hiçbir köylü tarihin yattığını bilmiyordu "dedi.

Nurcan Beyaz, "Bu kazı memleketimize hayırlı olsun, bu çalışma iyi olmuş "diye konuştu.

Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel, "Birçok açıdan Tunceli için referans oluşturabilecek bir kazı, biz höyükteki tahribatın yoğun olduğu bölgede sondaj kazıları ile başladık bu alanda yaptığımız kazılarda milattan önce 5 binlere kadar indik. Bölge için Doğu Anadolu için önemli bir referans oluşturabileceğini düşünüyoruz. Yine kazıda Geç Kalkolitik dönem ve son günleder Ubeyd Kültürüne ait bulgular ele geçirdik. Yine açtığımız sondajlardan birinde ise Kalkolitik Çağa ait yaklaşık 6 bin yıl öncesine ait bir çocuk mezarı bulduk, mezarın baş kısmında bir tahribat vardı. Onu olduğu yerden kaldırdık ve müzemize getirdik. Müzede onun çalışmalarını yapıp bakanlığımızın doğrultusunda yerlerini alacak. Bu alanda bulduğumuz eserlerin, seramiklerin hepsini müzeye taşıdık ve bakımlarını yapıyoruz. Envantere girecek eserler Tunceli Müzesi'ni zenginleştirecek ve sergilenecek” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli