KERKÜK- 50 Kakeyi Kürt aile köylerini boşaltmak zorunda kaldı

15-08-2019
Rûdaw
Etiketler Kerkük IŞİD Dakuk
A+ A-

Kerkük (Rûdaw) - IŞİD’in son iki haftada Kerkük’e bağlı Dakuk kasabasına saldırması nedeniyle çoğunluğu Kakeyi Kürtleri olmak üzere 50 aile köylerini boşaltmak zorunda kaldı.

 

Örgüt mensuplarının bir süre önce Dakuk’un güneyindeki köyleri hedef alması sonucu 13 sivil hayatını kaybetti, bazı siviller de yaralandı.

 

IŞİD’in geçen pazartesi Eli Sera köyüne saldırması sonucu 2 polis hayatını kaybetmişti.

 

Rûdaw’a konuşan Peşmerge komutanlarından Westa Resul, IŞİD’in bölgedeki güvenlik boşluğunda yararlandığını belirterek, “Bazı IŞİD’liler açık bir şekilde bölgede bulunan köylerde kalıyor. Irak askerleri çok sayıda köyü gözardı etmiş sayılıyor”dedi.

 

Westa Resul, söz konusu sorunun Irak ile Peşmerge Güçleri’nin kuracağı ortak hareketle çözülebileceğini belirterek, “Sadece Irak askeri bu bölgeleri koruyamıyor”diye konuştu.

 

Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı arasında ortak bir gücün kurulması için bir süredir görüşmeler yapılıyor ancak şimdiye kadar yapılan görüşmelerde sonuç alınmış değil.

 

Rûdaw’a konuşan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, “Ortak bölgelerde Peşmerge ile işbirliği içerisindeyiz. IŞİD’e ait hücre evlerinin bulunduğu bu bölgelerde düzenlediğimiz operasyonlarda bölgeyi kontrol altına almayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunun ardından KYB’ye bağlı bazı peşmergelerin başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgelerden çekilmesi sonucu Heşdi Şabi ve Irak ordusu söz konusu bölgelere girmişti.

 

Bölgede yaşanan güvenlik boşluğundan dolayı ise IŞİD, bölgedeki faaliyetlerini artırdı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli