ERBİL – Hristiyanların ardından Türkmenler de Federal Mahkemeye başvurdu

14-05-2024
Etiketler Irak Irak Federal Yüksek Mahkemesi Kürdistan Parlamentosu Türkmenler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu'nda temsiliyeti bulunan Türkmen partiler, kota sandalyeleri hakkındaki kararı geri çekilmesi için Irak Federal Yüksek Mahkeme'sine şikayette bulundu.

Türkmen Kalkınma Partisi Genel Başkan Muhammed Sadettin İlhanlı, Irak Federal Mahkemesi’nin 21 Şubat’ta kota sandalyelerine ilişkin kararının “anayasaya aykırı” olduğu gerekçesi ile geri alınmasını istedi.

Bu amaçla Federal Mahkemeye başvuruda bulunan İlhanlı ve Kürdistan Parlamentosu’nda grubu bulunan Türkmen Millet Grubu milletvekilleri, Irak Anayasası'nın 49. maddesinin 1. paragrafında yer alan parlamentodaki sandalyelerinin dağılımı konusunda Kürdistan Bölgesi'ndeki toplulukların ve vatandaşların haklarının dikkate alınmadığını savundu.

Şikayet başvurusunda söz konusu karar ile anayasanın 14, 16 ve 25’inci maddelerinin ihlal edildiğine vurgu yapıldı.

Rûdaw’a konuşan Türkmen lider İlhanlı, “Bu, Kürdistan Parlamentosu'ndaki koltuk dağılımına karşı alınan karara Türkmenler tarafından yapılan ilk şikayettir. Türkmen toplumunun Kürdistan Parlamentosu'ndaki sandalye hakkının iadesini talep ediyoruz” dedi.

Irak Federal Mahkemesi, 21 Şubat’ta Kürdistan Bölgesi’nin dört seçim bölgesine bölünmesi ve 111 sandalyeli Kürdistan Parlamentosunda Türkmenlere 5 ve Hristiyanlara 6 olmak üzere 11 kişilik kotanın "anayasaya aykırı" olduğuna karar vererek, parlamentodaki koltuk sayısının da 100'e düşürüldüğünü açıklamıştı.

Kürdistan Parlamentosu Millet Grubu Başkanı Azad Ekrem de, “Irak Bağımsız Seçim Komisyonu kendi başına toplulukların koltuk hakkını kaldıramaz, böyle hakka sahip değil. Başvurumuzda beş sandalye olan hakkımızın iade edilmesini talep ettik. Bu sandalyeler için de yalnızca Türkmen adaylar yarışmalı. Bunun içinde Kürdistan Bölgesi’nin tek seçim bölgesi olması gerekiyor” diye konuştu.

Öte yandan Türkmen partiler de kararın geri alınması için Irak Federal Mahkemesine başvuru yaptı.

Mahkeme Mesrur Barzani’nin itirazını önümüzdeki hafta değerlendirecek

Başbakan Mesrur Barzani de 6 Mayıs 2024 tarihinde Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı hakkında Federal Mahkemeye şikayette bulunmuş ve ayrıca Mahkemenin Kürdistan Parlamentosundaki sandalye dağılımına ilişkin kararına itirazda bulunmuştu.

Federal Mahkemenin Başbakan Mesrur Barzani’nin itirazına ilişkin kararını 19 Mayıs’ta karara bağlayacağı öğrenildi.

Federal Mahkeme, 7 Mayıs 2024’te düzenlenen torumda şikayeti değerlendirmiş, aday listelerinin kayıtları ile onay sisteminde 2’nci maddenin 2'nci fıkrası hakkındaki kararı durduruştu.

Federal Mahkemenin ilgili kararında Kürdistan Bölgesi dört seçim bölgesine bölünmüş 100, Erbil’e 34, Süleymaniye’ye 38, Duhok’a 25 ve Halepçe’ye 3 sandalye belirlenmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan

Başkan Neçirvan Barzani'den Irak Yüksek Yargı Başkanına destek

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bir ABD kongre üyesi tarafından ‘İran’ın adamı olmakla’ suçlanan Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zidan’a desteğini açıkladı.