AMUDE SİNEMASI - 58 yıl geçti facianın acıları hala taze

13-11-2018 1 Yorumlar
Rûdaw
Etiketler Amude Sineması yangın Rojava Kürt çocukları
A+ A-

Amude (Rûdaw) - Rojava’nın Amude kentinde 13 Kasım 1960 tarihinde 283 Kürt çocuğun yanarak can verdiği Amude Sineması faciasının üzerinden 58 yıl geçti.

 

Amude Sineması faciası kurbanları 58’inci yıl dönümünde Amude’de olayın yaşandığı sinemanın yerinde düzenlenen etkinlikte anıldı.


O dönem Fransızlara karşı bağımsızlık mücadelesi veren Cezayir'e destek amacıyla Amude'deki ilkokullarda bir sinema etkinliği düzenlendi ve katılım zorunlu tutuldu. 200 kapasiteli sinemaya 500 çocuk dolduruldu ve film gösterimi başladı.

 

Filmin ortasında perdede başlayan yangın kısa sürede tüm salona sıçradı ve sinema kapısının kapalı olmasından dolayı 283 çocuk yanarak hayatını kaybetti.

 

Amude Sineması faciası 58 yıldır tazeliğini koruyor ve aradan geçen onca yıla rağmen yangının çıkış sebebi ile ilgili bir ipucu elde edilemedi. Çoğu hayatında ilk defa sinemayı gören 283 çocuk alevler arasında yanarak can verirken onlarcası yaralandı.

 

Amude Kürtlerinden Said Ağayê Dekori, sinemanın kapısını kırarak alevlerin arasında dalıyor ve kurtarabildiği çocukları dışarısıya çıkarmaya başlıyor. Ancak Said Ağayê Dekori de alevler arasında kalarak hayatını kaybediyor.

 

Rûdaw’a konuşan facianın tanıklarından Muhammed Emin Abdusselam, “Okul müdürü Cezayir’e destek için çocukları sinemaya götürmek üzere herkesten para istedi. O dönem sinama bilinmeyen bir şeydi. Bazı arkadaşlarımız yeni elbiselerini giyerek sinemaya geldiler. Sinemanın şartları çok kötüydü. Film başladıktan bir süre sonra arkadaşlarımızdan birisi bağırarak yangın çıktığını söyledi” dedi.

 

Abdusselam, olayın büyük bir facia olduğunu ifade etti.

 

Ardından onlarca soru işareti bırakan facia halen aydınlatılamadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 
  • 14-11-2018
    doğruya doğru
    ama kürtler hala zihniyetini değiştirmedi hala kavga yapıyorlar birbirleriyle kürtler önce burda kurulan kürt yönetimini tanımalı adamlar parti kurmak için izin istemiyor ..esed olsaydı enks koşa koşa izin isterdi ..kürtler bu kıskançlık hastalığından vazgeçmeli..