2 üniversite bitirdi, köyde organik tarım yapıyor

13-09-2017
Ali Haydar Gözlü
Sertaç Geçgel
Sertaç Geçgel
Etiketler Dersim Organik tarım
A+ A-

Dersim (Rûdaw) - İki üniversiteden bitiren ve iş bulamayan Sertaç Geçgel (28), Dersim’deki köyüne yerleşip  organik tarıma başladı.

 

Dersim'in Pertek ilçesine bağlı Tozkoparan (Tanz) köyünde bulunan arazisinin 6 dönümünde fasulye, 20 dönümünde nohut, 20 dönümünde ise ceviz yetiştiren Sertaç Geçgel'e köylüleri de hasat zamanında yardım ediyor.

 

Yıllarca metropollerde çalışmak zorunda kalan Sertaç Geçgel, laboratuvar teknolojisi ve organik tarım bölümlerinde iki üniversite bitirmiş. Geçgel, metropol hayatından sıkılıp işsiz de kalınca köyüne dönerek organik tarım yapmaya karar vermiş. Tarımın nerdeyse bitme noktasına geldiği Dersim'de Sertaç Geçgel'in organik tarım yapma kararı önce çevresi tarafından şaşkınlıkla karşılanmış.

 

İşe, arazisinin bir kısmına organik fasulye ekmekle başlayan Geçgel, daha sonra nohut ve cevizi de eklemiş. Ürünlerin ortaya çıkmasıyla birlikte yakın arkadaşları ve köylüleri de Geçgel'in çalışmasına destek olmuş.

 

Bir yıldan beri bu işle uğraşan ve emek veren Sertaç Geçgel, hasat zamanı gelen fasulyesini, annesi ve komşularının desteği ile tarlada topladıktan sonra Dersim merkezde pazar yerinde satarak geçimini sağlıyor.

 


Rûdaw’a konuşan Geçgel, "1 buçuk yıl önce ceviz projesi ile buraya geldim. Ceviz ağacı dikip doğaya bir şeyler katmak istiyordum. Yıllardır doğadan aldığımız şeyleri geri vermemiz gerektiğine inanıyorum. Bir çok sorun ile karşılaştım ancak bu sorunlar karşısında hiçbir zaman pes etmedim daha çok yöneldim daha çok istedim” dedi.

 

Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamamasının kendisini beni buraya yönelttiğini söyleyen Geçgel, “Aslında iş imkanının olmaması beni mutlu etti. Çünkü olmam gereken yerde olduğumu hissediyorum. Komşularım, akrabalarım bu konuda bana yardımcı oldular. Ekim ve biçimde gelip destek oldular. Ürünlerin toplanmasında da yardımcı oluyorlar. Tarlada ekinlerin yeşermesinde hepsinin emeği var” diye konuştu.

 


Oğlunun tarım yapma kararına destek vermek için hergün tarlaya geldiğini ve saatlerce çalıştıklarını dile getiren Sultan Geçgel, "Sertaç iki üniversiteden mezun olduktan sonra iş imkanı bulamadı. Evimizin önünde 6 dönümlük arazide tarım işi ile uğraşmak istedi. Bizim için de iyi oldu. Oğlumuzun ailesine yakın bir yerde olması daha iyi oldu. Tarlada artezyen açıp su boruları döşeyerek tarım işi ile uzun süre uğraşmak istiyor" diye konuştu.

 

Fasulye tarlasında hasat yapan Hüsniye Al ise, "Sertaç'ın komşusuyum ona yardım etmek için buradayım. Sabah erken saatlerden gelip güneş batana kadar tarlada ürünleri topluyoruz. Ona destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde konuştu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli