Kürdistan Bölgesi'ni tehdit eden Şii gruplar

13-07-2017
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Heşdi Şabi Tehdit İran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – IŞİD’in yavaş yavaş silinmesiye bölgede güç kazanan Şii Heşdi Şabi’ye bağlı bazı gruplar, zaman zaman Kürdistan Bölgesi'ne tehditlerde bulunuyor.

 

IŞİD'in ortadan kaldırılması, bölgedeki çekişmelerin sonu anlamına gelmiyor. Aksine IŞİD sonrası dönemde bazı grupların daha fazla boy göstereceğine dair işaretler var.

 

Heşdi Şabi'ye bağlı Esayib Ehli Hak grubu lideri Kays Gazali, 2016'nın Aralık ayında bir televizyona verdiği röportajda, “Irak'taki en büyük tehlike IŞİD’den sonra Kürtlerdir” sözlerini sarfetmişti.

 

Gazali'nin bu sözleri büyük tepkilere yol açmıştı.

 

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Sözücüsü Umed Sabah, “Her kim, Kürdistan topraklarını işgal etmeyi düşünürse, sonu IŞİD gibi olacak” açıklamasında bulunmuştu.

 

Peşmerge Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise, “Kürdistan halkı Saddam'ın Enfal'i ve kimyasal saldırısını gördü, Nuri Maliki tarafında ekmeği kesildi ve bunların benzerlerini yaşadı. Eğer siz de Kürtlere karşı yeni bir Enfal'i gerçekleştirmek istiyorsanız buyrun deneyin” denilmişti.

 

Kürtler, peş peşe tehditler savuran Heşdi Şabi'nin bazı gruplarını tehlike olarak görüyor.

 

Ekrem Kabi liderliğindeki Nuceba Hareketi'nin sözcüsü Ebu Wars Musevi 2014'te, “Kürdistan’ın, emrivaki politikasını dayatmaya devam etmesi halinde füzeler Erbil'i vuracak” şeklinde tehditte bulunmuştu.

 

Irak hükümeti şimdiye kadar bu tür açıklamalara ilgili net bir tavır sergilemedi.

 

Tek komitesi olduğu halde Heşdi Şabi, 67 farklı gruptan oluşuyor. 100 bin dolayında üyesi olan Heşdi Şabi içindeki gruplar, farklı görüş ve düşüncelere sahip.

 

Heşdi Şabi içinde 3 farklı grup hakim:

 

Birinci grup, dini olarak İran İslam Cumhuriyeti dini lideri Ali Hameneyi bağlı. En güçlü ve en donanımlı grup olarak bilinin bu takım, Irak’tan çok İran'a yakınlık duyuyor. Hadi Amiri liderliğindeki Bedir örgütü, Kays Gazali liderliğindeki Esayib Ehli Hak ve Ekrem Kabi liderliğindeki Nuceba Hareketi bu gruptaki örgütlerden.

 

İkinci grup, Irak'taki Şii siyasi partilere bağlı. Mukteda es Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi'ne bağlı Selam es Saraya ve Ammar Hekim başkanlığındaki Yüksek İslami Meclisi'ne bağlı Cihat es Saraya ve Ensar eş Şaria es Saraya.

 

Üçüncü grup ise, 2014'te Irak'taki Şii merci Ali Sistani'nin fetvası üzerinde kurulan ve Necef havzası ilee Sistani'ye bağlı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli