Avrupa'nın en çok aranan insan kaçakçısı ‘Akrep’ Kürdistan’da yakalandı

13-05-2024
Etiketler Akrep ABD Kaçakçılık Müze Müdürü Gözaltı Profesör Barzan Kemal Mecid İnsan Kaçakçısı Kürdistan Bölgesi Avrupa
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Asayiş Genel Müdürlüğü, Interpol’ün talebi üzerine "Akrep" olarak bilinen Avrupa'nın en çok aranan insan kaçakçısı B.K.M’nin tutuklandığını açıkladı.

Asayiş Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı Interpol’ün talebi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, savcılığın kararı ile 12 Mayıs 2024 tarihinde “Akrep” olarak tanınan şüpheli B.K.M.’nin gözaltına alınarak adalete teslim edildiği belirtildi.

Şühpelinin dosyası hakkında incelemenin devam ettiğine vurgu yapılan açıklamada, “Hiç kimse hukukun üstünde değildir. Güvenlik güçleri vatandaşların huzur ve istikrarını sağlamak suçlularla mücadelesine devam ediyor” denildi.

“Akrep” kimdir?

Avrupa basının “Akrep” dediği Barzan Kemal Mecid isimli Kürt genç “Avrupa'nın en çok aranan insan kaçakçısı” olarak itham ediliyor.

İngiltere dahil birçok ülkede polis tarafından aranan Mecid, BBC’ye verdiği demeçte Manş Denizi üzerinden kaçırdığı göçmen sayısını bilmediğini savundu. Mecid, “Belki bin, belki 10 bin. Bilmiyorum, saymadım" dedi.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre, Barzan Kemal Mecid ve çetesi uzun yıllar boyunca göçmenleri tekne ve kamyonlarla İngiltere'ye taşıdı.

Mecid de tekneyle Birleşik Krallık'a taşınan her göçmen başına 7 bin 500 dolardan fazla para aldıklarını anlattı.

Nasıl deşifre oldu?

İngiliz polisi ülkeye ulaşan yasadışı göçmenleri yakaladığında cep telefonlarını alıp inceliyor ve 2016'dan itibaren aynı numarayla karşılaşıyor.

Bu numara birçok telefonda “Akrep” olarak kayıtlı duruyor.

İngiltere’deki Ulusal Suçla Mücadele Teşkilatı'nda (NCA) kıdemli polis memuru olan Martin Clarke, "Akrep" lakabı ile Kürt olan Barzan Mecid arasında bağlantı kurulmaya başlandığını söyledi.

Mecid, 2006 yılında henüz 20 yaşındayken bir kamyon kasasında İngiltere’ye kaçak geçmiş. Britanya'da oturum talebi reddedilmesine karşın İngiltere’den ayılmamış ve hatta silah bulundurma ve uyuşturucu suçlarından hapse girmiş.

İngilter’den 2015 yılında sınır dışı edilen Mecid’in daha sonra Belçika'da hapiste olan ağabeyinin kurduğu insan kaçakçılığı organizasyonunun başına geçtiğine inanılıyor.

Bu aşamadan sonra “Akrep" olarak nam salan Mecid’in çetesi ile birlikte 2016 ile 2021 yıllarında Avrupa ile İngiltere arasındaki insan kaçakçılığının çoğunu kontrol ettiğine inanılıyor.

İki yıl süren soruşturma sonunda çetenin 26 üyesi, İngiltere, Fransa ve Belçika’da yargılandı ve mahkum oldu. Ancak Akrep kaçmayı başardı.

Gıyabında yargılandığı Belçika mahkemesi onu 121 kez insan kaçakçılığı suçundan mahkum etti. Ekim 2022’deki kararda 10 yıl hapis ve 10 milyon euro para cezasına çarptırıldı.

Ancak o hapse girmeden kaçmayı başardı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli