ABD, Kürdistan Bölgesi partilerini seçimlerle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı

29-07-2023
Karwan Faidhi Dri
Etiketler ABD Kürdistan Bölgesi Seçim Parlamento
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ABD, Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi partileri ertelenen parlamento seçimlerini düzenlemeye çağırdı ve partilerin bu konuda gerekli adımları atmakla yükümlü olduklarını yineledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kürdistan Bölgesi siyasi partilerinden, yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve seçimleri demokratik ilkelere, yasalara ve Irak anayasasına uygun şekilde gerçekleştirmeleri için gerekli adımları atmalarını bekliyoruz" denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Rûdaw’ın ilgili sorusuna e-posta üzerinden cevap verdi.

Kürdistan Bölgesi'nde Ekim 2022'de milletvekilliği seçimi yapılacaktı, ancak mevcut seçim yasası ve seçim komisyonu konusunda başta iktidar partileri olmak üzere Kürt siyasi partileri arasındaki anlaşmazlıklar sürecin planlanan zamanda yürümesini engelledi. Dört yıllın sonunda yenilenmesi gereken parlamento seçimleri bir yıl ertelendi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı seçim için 18 Kasım 2023 tarihini belirledi ancak Mayıs ayında Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosu’nun seçimleri bir yıl ertelenmesini "anayasaya aykırı" bularak kararı feshetti.

Bu da sorunu daha karmaşık hale getirdi. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı geçtiğimiz günlerde yeni bir seçim tarihi belirlemek üzere yeni bir müzakere turu başlattı. Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre parlamento seçimleri için belirlenen tarih 25 Şubat 2024.

ABD'li yetkili, "ABD, düzenli, özgür ve adil seçimleri, hükümetlere meşruiyet kazandırdığı, vatandaşlara kendilerini hükümette kimin temsil edeceği konusunda söz hakkı verdiği ve nasıl yönetilecekleri konusunda katılım sağlamalarına imkan sağladığı için uzun süredir destekliyor" diye ekledi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ziyaret ettikleri siyasi partilerin Başkan Neçirvan Barzani'nin seçimlerin düzenlenmesi yönündeki çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ettiklerini söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli