AB seçim gözlem heyeti: Basın özgürlüğü kampanya sırasında tam olarak korunmadı

12-10-2021
Rûdaw
Etiketler AB Gözlemci Irak Erken Seçim
A+ A-

Erbil (Rudaw) - Avrupa Birliği Irak Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Cramon, Pazar günü yapılan oylamanın genel olarak iyi geçtiğini, ancak düşük katılım ve basın özgürlüğü konusunda bazı endişeleri olduğunu söyledi.

Viola von Cramon, seçim süreciyle ilgili bugün Bağdat'ta basın toplantısı düzenledi.

Kampanyanın genel olarak adil bir şekilde yürütüldüğünü belirten Cramon, "Seçmen eşitliği açısından zorluklara ve yasal çerçevenin sorunlu yönlerine rağmen, 2021 erken parlamento seçimleri teknik olarak yapıldı. Süreç iyi yönetildi. Seçim günü oylama büyük ölçüde barışçıl ve düzenliydi. Seçmenler kendilerini özgürce ifade edebildiler, ancak katılım düşüktü” ifadelerini kullandı.

Olumlu gidişata rağmen basın özgürlüğüne riayet edilmediğini kaydeden Cramon, "Bazı gazetecilerin tehdit edilip uzun hapis cezalarına çarptırılması ve çok sayıda televizyon kanalının geçici olarak kapatılması nedeniyle basın ve ifade özgürlüğü kampanya sırasında tam olarak korunmadı” dedi.

Avrupa Parlamentosu Delegasyonu Başkanı Domenec Ruiz Devesa da katılımın düşük olduğunu belirterek, "Bu, özellikle gençler arasında, Irak’ta siyasete olan güvenin azaldığının bir işaretidir" dedi.

Domènec Ruiz Devesa yeni parlamentoyu, "Sivil toplumla aktif olarak ilişki kurmaya ve vatandaşların sorunlarını çözmeye" çağırdı.

Pazar günkü erken genel seçimlerde yaklaşık dokuz milyon kayıtlı seçmenin yüzde 41'i sandık başına giderek oy kullandı.

Bazı kesimler, oylamanın gerçek bir fark yaratmayacağını düşündükleri için boykot çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli