İlhami Işık, Sivil Vicdan Hareketi’nin içeriği ve amaçlarını açıkladı

12-08-2020
Rûdaw
Yazar İlhami Işık
Yazar İlhami Işık
Etiketler İlhami Işık Sivil Vicdan Hareketi Türkiye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Yazar İlhami Işık, başlatmak istedikleri “Sivil Vicdan Hareketi” girişiminin sadece eleştirmeyen aynı zamanda çözüm yolları öneren bir girişim olacağını ve toplumun her türlü ihtiyacına dikkat çekerek muhattapları ile yüzleştirmeye çalışacaklarını söyledi.

2015’tek Çözüm Süreci’nde rol alan ve “Balıkçı” lakabıyla bilinen gazeteci yazar İlhami Işık, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de sadece eleştirmeyen aynı zamanda çözüm öneren bir “Sivil Vicdan Hareketi”ne ihtiyaç olduğunu ve Eylül ayın da 81 ilde oluşturmak için bir girişimde bulunmak istediğini belirtimişti.

Rûdaw TV’de yayınlanan ve Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine konuk olan Işık, Sivil Vicdan Hareketi’nin içeriği ve amaçları hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de şu an ciddi bir kutuplaşmanın yaşandığına dikkat çeken Kürt yazar, “Sorgulanmayan, birbirini dinlemeyen, birbirini ötekileştiren acı ve hayalde ortaklaşmayan bir toplumdan söz ediyoruz. Şimdiye kadar birbirinden değerli sivil toplum hareketleri olduğu açık. Ama ne yazık ki sivil toplum hareketlerinin çoğu kendilerini var olan hedef kitlesi ile yada ideolojik kodlama ile sınırlı tutuyorlar. Bu da toplumun geniş kesimine ulaşabilmenin yol ve yöntemini azaltıyor” dedi.

Girişimde bulundukları Sivil Vicdani Hareketin bir “vatandaş dayanışma ağı” olduğunu belirten Işık, Her düşünceden, her kimlikten, her inançtan, her mezhebten ve siyasal kimliği ne olursa olsun farketmeksizin bu ülkede hayali olan, her kesi kucaklayan bir girişim. Diğer sivil toplum örgütlerinden bir farkı da bu olacak” ifadelerini kullandı.

Örgütlenme ve çalışmalarını daha çok sosyal medya üzerinden yürüteceklerini, sosyal medya üzerinden çağrılar yapacaklarını belirten İlhami Işık, 2017’de kendisinin başlattığı “çocuklar üşümesin” adlı proje ile özellikle Kürt illerinde 90 bine yakın insanın yüreğine dokunduklarını ve birçok çocuğu giydirdiklerini hatırlattı.

“81 ilde temsil kabiliyetini yaratacağız”

Işık sözlerine şunları ekledi:

“Böyle baktığımızda sosyal medyanın sesleniş alanı ve insanların birbirileri ile iletişime geçme konusundaki durumu diğer diğer kurumsal ilişkilerden çok daha geniş. Kurumsallaşmayı sosyal medya üzerinden yürüteceğiz ve 81 ilde temsil kabiliyetini yaratacağız, bunun üzerinden topluma sesleneceğiz. Sorunların varlığına işaret edceğiz ve buna yönelik de çözüm yollarını, gerek kişisel, gerek sosyal, gerek siyasal, gerek etnik ve gerekse de düşünsel, inançsal anlamdaki sorunlara değineceğiz. Bu sorunların asgari çözümü için de harekete geçeceğiz. Düşündüğümüz, yapamak istediğimiz şey budur. Zor bir şey değil, istemekle alakalıdır. Bu ülke her alanda sorunların doruğunu yaşıyor. Sorun varsa çözüm de vardır. Tıbbi deyimle hastalık varsa ilaç da vardır. Yeterki birbirimizin elini tutalım. Biz yüreğiğmizi açtık, seslenişimizi yaptık, Eylül ayında bunu toplu bir ses ile duyurmak istiyoruz.”

“Lokomatif görevi de görmek istiyoruz”

Yazar İlhami Işık, hiçbir ayrım yapmadan güçlerinin yettiği her yere ulaşmak istediklerini belirterek, “Bu bir duruş ve niyet ifadesidir. Mesela siz önyargısız iseniz ve bir etnik kimliği kendinize düşman görmüyorsanız kadim bir halkın varlığına ve sorunlarına yönelik beyninizde ideolojik bir zaaf, hastalık yok ise bunun önünde bir engel yoktur. Ama üzücü olan da budur. Güneydoğu illerinde yaşanan büyük yoksulluk, büyük drama duyarlılık göstermek istiyoruz. Yoksulluğun olduğu her yere gücümüz yettiğince yetişmek istiyoruz. Yetişemediğimiz yerlerde ise çağrılarla toplumun farklı kesimlerinden bireyleri ya da örgütleri, yapıları buna davet edeceğiz. Biz daha çok lokomatif görevi de görmek istiyoruz. Bu tür dayanışmaları güçlendirmek anlamında, sorunu ve adresi gösterip o adrese ulaşmayı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

Eylül ayında hareketi açık adrese dönüştüreceklerini ifade eden Işık, “Şu anda örgütlenme tartışma sürecindeyiz. Biz bunun adını ve amacını belirledik. Ama iskeletini oluşturmak için bir aylık bir zamana ihtiyacımız var. çünkü Türkiye genelinde bir seslenişe gitmek istiyoruz” dedi.

Ne devletle ne de farklı kesimlerle organik bağları olmadığını ve olmayacağını vurgulayan Işık, “Bizim açımızdan doğru görmüyoruz. Biz hiçkimseden birşey almayacağız. Sadece adreleri tarif eceğiz. Sadece yoksulluk açısından değil, hukuki, adli, siyasi prblemler açısında da şu ilde, ya da şu ilçe de, şu köyde şöyle bir problem var, onu duyuracağız. Buralarda hukuki bir yardıma ihtiyaç varsa avukatlara çağrıda bulunacağız. Sağlıkla alakalıysa doktorlara, yoksullukla alakalıysa varlıklı hayırseverlere çağrıda bulunacağız. Biz kimseden bağış almayacağız, böyle bir amacımız da yok, biz sadece köprü rolü görüp sorunları muhatapları ile buluşturacağız” değerlendirmesinde bulundu.  

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli