Kültürleri birleştiren Kürt tiyatrocu: Bako Sorani Hollanda’da alkış topluyor

3 saat önce
Hemin Abdullah
Etiketler Kürt tiyatrocu Hollanda Bako Sorani Sanat Tiyatro
A+ A-

Diaspora (Rûdaw)- Hollanda’da yaşayan ve 30 yılı aşkın süredir tiyatro sahnelerinde yer alan Kürt sanatçı Bako Sorani, başarılı performanslarıyla büyük takdir topluyor. Sorani, Kürt kültürünü ve dilini tiyatro aracılığıyla tanıtarak kültürler arası köprüler kurmaya devam ediyor.

1984’ten beri Hollanda’da yaşayan Bako Sorani, Rûdaw’da yayınlanan ve Hemin Abdullah’ın hazırlayıp sunduğu Diaspora programına konuk olarak tiyatro serüveni ve son projelerinden bahsetti.   

Avrupa'ya gelişinin ilk dönemlerinde tiyatroya olan ilgisinden bahseden Sorani, "Büyüdükçe hayallerim de büyüdü ve kendimi tiyatro dünyasının içinde buldum. Tiyatro, hareketin, olgunlaşmanın ve duygunun dilidir. Sahne, bizi Avrupa diasporasıyla bir araya getirdi" diye konuştu.

Sorani, "Şimdi ve Her Zaman Yağmur Yağıyor" adlı ilk eseriyle başladığı kariyerinde, 35 farklı tiyatro prodüksiyonu gerçekleştirdiğini belirtti. 

"Kürtler, tiyatro için çok güzel hikayelere sahip" diyen Sorani, en başarılı projelerinden biri olan "Sınırsız Tiyatro" adlı eserinde 30 farklı milletten insanın yer aldığını ve bunun büyük bir başarı elde ettiğini açıkladı. 

 Sorani, ortaya koydukları eserlerde sürekli bir şekilde Kürt kültürünü yansıttıklarını ve Kürtçe dilini birçok çalışmasında dahil ederek çok kültürlü bir tiyatro konsepti oluşturduğunu vurguladı.

Hollanda'da tiyatroya olan ilginin yoğunluğuna da değinen Sorani, ülkede günde 50 tiyatro gösterisinin sahnelendiğini söyledi.

Son projesi hakkında bilgi veren Sorani, "Xalat" adlı oyununun birlikte yaşama kültürünü ele aldığını anlattı. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli