Süleymaniye ve Halepçe’de binden fazla çocuk işçi bulunuyor

12-06-2023
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Kwestan Muhammed Çocuk işçi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Kwestan Muhammed, Süleymaniye ve Halepçe’de binden fazla çocuk işçi bulunduğunu söyledi.

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla Rûdaw'a değerlendirmelerde bulunan Bakan Xwestan Muhammed, bakanlık ve Rwanga Vakfı tarafından yürütülen ortak araştırmalara göre Süleymaniye ve Halepçe vilayetlerinde 1.466 çocuğun aktif olarak çalıştığını söyledi.

Bakan Muhammed, Erbil ve Duhok vilayetlerine ilişkin herhangi bir veri paylaşmadı.

Irak iş kanunu, ağır iş olmadığı sürece 15 yaşından büyük çocukların çalıştırılmasına izin veriyor. Çocukları ağır işlerde çalıştıran işletme sahipleri ise cezalandırılıyor.

Bakan Muhammed, "Süleymaniye'de çoğu çalışan çocukların haklarının ihlal edilmesiyle ilgili 5 bin işletme sahibi hakkında şikayette bulunuldu" dedi.

Öte yandan, Sivil Toplum Sosyal Eğitim ve Ekonomik Kalkınma Örgütü (SEED) de bugün, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle Irak hükümetinin Çocuk Koruma Yasası taslağını geliştirme çabalarını takdir eden bir bildiri yayınladı. SEED, kanun taslağını güçlendirmek için birkaç tavsiyede bulundu.

Geçen yılın Kasım ayında, Irak Parlamentosuna bir Çocuk Koruma Yasa taslağı sunuldu, ancak taslak, daha önce kabul edilen yasalarla çeliştiği ve içerdiği bazı noktaların "gerçekçi" olmadığı yönünde eleştirilere maruz kaldı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) göre Irak'ta, çocuklara yönelik ihlallerin izlenmesinin başlangıcından bu yana (2008'den 2022'nin sonuna kadar) 9 binden fazla çocuk yaşamını yitirdi ya da sakat kaldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli