SÜLEYMANİYE - Zorla haraç toplayan zorbanın malikanesi boldozerle yıkıldı

12-02-2024
Etiketler Süleymaniye Kwêxe Derin Uzeyr Asayiş Haraç
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye’de iş insanlarından zorla ve tehditle haraç topladığı için hakkında yakalama kararı çıkarılan “Kwêxe Derin Uzeyr” olarak tanınan eski KYB’li Derin Ahmed Muhammed’in evi, Asayiş ve Komando birlikleri tarafından yıkıldı.

Süleymaniye’de 30 Ocak 2024 tarihinde iş insanı Ahmed Kamil, uğradığı silahlı saldırıda yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan iş insanı, kendisini “Asayiş görevlisi” diye tanıtan iki şahıs tarafından haraç vermediği için vurulduğunu belirtmiş ve şikayetçi olmuştu.

Olay hakkında başlatılan soruşturma kapsamında saldırganlardan biri yakalanmış ve “Kwêxe Derin Uzeyr” olarak tanınan eski Kürdistan Yurtseverler Birliği yöneticisi Derin Ahmed Muhammed adına hareket ettiklerini itiraf etmişti.

Süleymaniye mahkemesinin hakkında yakalama kararı çıkardığı Derin Ahmed Muhammed ise kayıplara karışmıştı.  

Süleymaniye Asayiş Müdürlüğü, Kwêxe Derin’in daha önce de kentte yatırım yapan iş insanlarını aynı şekilde tehdit ederek haraç istediğini, vermek istemeyenlerden birini yaraladığını duyurdu.

Bu kamsamda bugün Asayiş ve Komando ekipleri, Derin’in zorla el koyduğu bir arazi üzerinde inşa ettiği malikanesine baskın düzenleyerek yapısı boldozerlerle yıktı.

“Hükümet desteğini esirgemedi”

Öte yandan Rûdaw muhabiri Horvan Rıfat, Süleymaniye’deki hastanede tedavi altına alınan iş insanı Kamil Ahmed ile görüştü.

Kendisini yaralamadan önce Kwêxe Derin’e 1 milyon dolar “haraç” verdiğini belirten Ahmed, “İki kişi gelip otomobilimin kapısını açtı ve kendilerini Asayiş personeli olarak tanıttı. Benden kimliğimi istediler, ardından iki bacağıma dört mermi sıktılar” dedi.

Saldırıdan iki gün önce Kwêxe Derin’in çalıştığı imar bölgesine gelerek kendisinden bir kez daha haraç istediğini, vermeyi kabul etmediği için adamlarını gönderdiğini belirten iş insanı Kamil Ahmed, “Ben bu kişilerin Kwêxe’nin adamları olduğunu bilmiyordum. Şikayetçi olduktan sonra Asayiş saldırganlardan birini yakalıyor ve o itiraf ediyor” diye anlattı.

Olayın ardından KYB lideri Bafıl Talabani’nin kendisini aradığını ve “O kurşunlar bana sıkılmıştır” dediğini anlatan Ahmed, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin de hastaneye gelerek kendisini ziyaret ettiğini hükümetin desteğini esirgemediğini söyledi.

Kamil Ahmed, “Bugün malikanesine yapılan baskın ben ve benim gibi bu haksızlığa maruz kalanların can güvenliğine yöneli bir garantidir” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli