İtalya'nın Erbil Başkonsolosu: Roma, Kürdistan Bölgesi'nde seçimleri teşvik ediyor

11-06-2024
Rûdaw
Etiketler İtalya Roma Kürdistan Bölgesi Genel Seçim İtalya'nın Erbil Başkonsolosu Michele Camerota
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İtalya'nın Erbil Başkonsolosu Michele Camerota, Roma'nın Kürdistan Bölgesi'nde uzun süredir geciken parlamento seçimlerinin mümkün olan en kısa sürede yapılmasını teşvik ettiğini söyledi.

Rûdaw'a konuşan Camerota, “İtalya'nın tutumu benzer düşüncelere sahip diğer ülkelerle aynı. Seçimler demokrasinin önemli bir parçasıdır, demokrasinin önemli bir direğidir. Bölgenin ve Kürdistan halkının iyiliği için seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılmasını teşvik edebiliriz” dedi.

Kürdistan Bölgesi'nde iki yıl önce yapılması planlanan seçimler 10 Haziran'da yapılacaktı ancak Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu (IHEC) bu tarihte süreci denetleyemeyeceğini belirterek resmi olarak yeni bir tarih talep etti.

Komisyon 5 Eylül'ü önerdi ancak Kürdistan Bölgesi yetkilileri henüz kesin bir tarih ilan etmedi.

Bölgenin en güçlü siyasi partisi olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), seçim mekanizmasına ilişkin kaygıları gerekçe göstererek süreci boykot etmişti.

Ancak üst düzey bir KDP yetkilisi bu ayın başlarında, oylama mekanizmasında yapılan son değişikliklerin uygulanması halinde seçime katılacaklarını söylemişti.

KDP geçen pazar günü de; Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki üç vilayette azınlıklara beş sandalye tahsis etme kararı da dahil olmak üzere, oylama mekanizmasında çok sayıda değişiklik yapıldıktan sonra seçime katılacağını bildirdi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ayrıca oylama için kayıt işlemlerini yeniden açtığını ve KDP'nin yanı sıra oylamayı boykot eden Hıristiyan ve Türkmen partilere de kayıt işlemleri için izin verildiğini duyurdu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli