KDP: Kürdistan Bölgesi'ne yönelik planları boşa çıkarmak için çabaladık

11-06-2023
Etiketler KDP Kürdistan Bölgesi Irak Bütçesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – KDP Politbürosu, bütçe yasasının onaylanması adı altında Kürdistan Bölgesi’nin konumunu küçülten ve yetkilerini azaltan planların boşa çıkarılması için büyük çaba sarf etiklerini açıkladı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbürosu Irak Parlamentosunda Bütçe yasa tasarısının oylanması sürecinde yaşananlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada “KDP, Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının yaşamına karşı sorumlu davranarak, Irak Federal  Hükümetinin 2023 bütçe yasasını madde ve hükümlerini, devlet yönetiminin kabineyi kurma anlaşmasına ve Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasında varılan anlaşmaya uygun hale getirmek ve Kürdistan Bölgesi hükümetinin mali gelir elde etmesini sağlamak için büyük çaba sarf etmiştir ” denildi.

Açıklamanın devamında KDP’nin bütçe görüşmeleri adı altında, "Kürdistan Bölgesi'nin egemenliğine müdahale etme", "konumunu küçültme"ye ve "anayasada yer alan yetkilerini azaltma"ya yönelik planların bozulması, yapılan komploları boşa çıkarmak için büyük bir çaba harcadığı ifade edildi.

Irak Bütçe Görüşmelerinde 14’üncü maddenin 8’inci fıkrasında kriz yaşanmıştı. Yasada birçok kez yapılan değişiklik sonunda en son;  Kürdistan Bölgesi Hükümeti, memur ve emekli maaşlarının ödenmesine öncelik vermesi ve vilayetlerin gelirlerinin adil bir şekilde ödenmemesi halinde Irak Başbakanın gerekli önlemleri alacağı, yani doğrudan vilayetlere ödeme yapılacağı belirtiliyor. KYB, Süleymaniye ile diğer vilayetlerin doğrudan Bağdat ile ilişkilenmesi için tüm Kürdistani partileri karşısına almıştı.

KDP Politbürosu açıklamasında bu duruma değinerek,  KYB’nin hedefinde başarılı olamadığı ve bu emellerine ulaşmasının engellendiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca,  Irak Bakanlar Kurulu'nun bütçe yasasının değiştirilememesi kararına, beklentileri karşılamamasına rağmen, maaşların ödenmesi ve yatırımların sürdürülmesi, sorunların krize dönüşmemesi için KDP olarak bütçe yasasının onaylanmasını kararlaştırdıkları kaydedildi.

KDP Politbürosu, Kürdistani fraksiyonlar ve Irak Bakanlar Kuruluna, özverili bir şekilde rollerini oynadıkları için teşekkür etti.

Irak Parlamentosu, Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol gelirleri ve bunun Bağdat tarafından denetlenmesine ilişkin Federal Genel Bütçe Yasası'nın 14’üncü maddesini onayladı. 14’üncü maddenin 8’inci bendi ise KYB ile KDP arasında yeni bir tartışmaya yol açtı.

Irak Parlamentosu’nda 3 gün art arda düzenlenen oturumlarda Bağdat ve Erbil arasında yaşanan “petrol ihracatı” anlaşmazlığından dolayı bütçenin oylanması tamamlanamadı. 67 maddelik bütçenin şuana kadar sadece 17 maddesi Parlamento'da onaylandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani

Başkan Neçirvan Barzani’den Hicri yeni yılı mesajı

Hicri yılbaşı dolayısıyla mesaj yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, “Bu kutsal yıldönümünü Kürdistan ve Irak'taki tüm dini ve etnik topluluklar arasında karşılıklı kabulu, daha fazla dayanışmayı ve hoşgörü kültürünü teşvik etmek için bir fırsat haline getirelim” dedi.