KDP'li Mesud Saleyi: Kerkük'te halk çok zor durumda ama seçimler için umutlu

10-12-2023
KDP Mücadelecileri Yüksek Konseyi Sorumlusu Mesud Saleyi (solda)
KDP Mücadelecileri Yüksek Konseyi Sorumlusu Mesud Saleyi (solda)
Etiketler Kerkük Irak İl Genel Meclis seçimleri KDP Kürtler Kürtlere statü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – KDP Mücadelecileri Yüksek Konseyi Sorumlusu Mesud Saleyi, Kerkük halkının çok zor bir dönemden geçtiğini, ancak Kürtlerin İl Genel Meclis seçimlerinin olumlu yönde sonuçlanacağı konusunda iyimser olduklarını söyledi.

Irak’ta, 18 Aralık tarihinde İl Genel Meclisi seçimleri yapılacak. Seçimler Kürdistan Bölgesi dışında Kerkük ve Musul da dahil Irak vilayetlerinin tümünü kapsıyor.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Mücadelecileri Yüksek Konseyi Sorumlusu Mesud Saleyi, Rûdaw TV’de Senger Abdulrahman’ın sunduğu  12.00 bültenine canlı bağlanarak Kürdistani bölgelerdeki seçim hazırlıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mesud Saleyi, “Kürtler seçimlere tek listeyle katılsaydı oyları daha güçlü olurdu, ancak artık tüm Kürtlerin seçimlere katılması önemli. Kerkük'teki İl Genel Meclisi seçimleri çok önemli ve kader belirleyici. Mevcut durumdan çok rahatsızız. Kerkük’ün normale dönmesi gerekir" dedi.

Mesud Saleyi sözlerini şöyle sürdürdü:

"İl Genel Meclis i seçimleri birçok sorunu çözüme kavuşturacak ve çok sayıda netleşmemiş konuyu karara bağlayacak. Kürtlerin bu seçimlere katılımı önemli. Kerkük'te hâlâ baskı ve Araplaştırma politikaları devam etmekte.  Kerküklü çiftçilerin toprakları ilhak edildi, bazılarına el konuldu. Kent merkezinde Kürt mahallelerine hizmet götürülmüyor ile mahalleler arasında büyük ayrımcılık yapılıyor.  Kürtlerin yaşadığı mahalleler ihmal ediliyor.”

KDP’li Saleyi, “Kerkük halkı kentteki mevcut durumdan memnun değil ve çok zor durumda. Ancak Kürt halkının Kerkük'teki seçimlere aktif katılımı Kerkük'teki durumun normalleştirilmesine vesile olacaktır" dedi.

"Kürtlerin Kerkük valiliğini tekrar kazanabileceklerini umuyoruz"

KDP Mücadelecileri Yüksek Konseyi Sorumlusu Mesud Saleyi "Kürtlerin Kerkük valiliğini tekrar kazanabileceklerini umuyoruz ve bu, Kürtlerin Kerkük'te seçimlere katılımına bağlı. Bunun gerçekleşmesi için de siyasi tarafların parti çatışmasından uzak durması ve herkesin Kerkük için çalışması gerekir" dedi.

Kerkük Valisi görevden alınmıştı

Kürdistan Bölgesi bağımsızlık referandumundan yaklaşık bir ay sonra 16 Ekim’de Heşdi Şabi milisleri Kerkük başta olmak üzere Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürt bölgelerini işgal etti. Dönemin Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ve Kerkük İl Meclisi başkanı Rebuwar Talabani başta olmak üzere çok sayıda Kürt yönetici referanduma destek oldukları için Bağdat hükümetince görevden alındı. Haklarında yakalanma kararı çıkartıldı.

Irak seçim yasasına göre valiler İl Meclisi içerisinden seçilmesine rağmen Irak hükümeti Kerkük’e Arap Rekan Cubiri’yi atadı. Çok sayıda Kürt idareci görevinden uzaklaştırılarak yerlerine Arap isimler atandı. Ardından Kürt köylerindeki çiftçilerin topraklarına dışardan Saddam dönemi yerleştirilen ithal Araplar getirilerek çiftçilerin topraklarını ilhak etmeye başladı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi atanmış vali Ciburi hakkında görevden alınması için karar çıkarsa da görevinde olmaya devam etti.

Seçimler 18 Aralık'ta

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu (IHEC), İl Genel Meclis seçimlerinin 18 Aralık’ta yapılacağını duyurdu.

Irak İl Genel Meclis seçimlerinde 285 sandalye için 5 bin 904 kişi yarışıyor.

Adayların  4 bin 242'si yani yüzde 71,8'i erkek. Adayların  bin 662'si kadın, yani adayların yüzde 28,1'ine tekabül ediyor. Buna göre her bir kürsü için ortalama 20 aday yarışacak.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli