Erbil (Rûdaw) – Irak'ta erken seçimlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hükümet hala kurulmadı. Cumhurbaşkanlığı için Kürt taraflara süre tanınırken Bağdat ve Erbil arasındaki diplomasi trafiği arttı. Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi, Fransa ve Almanya Bağdat büyükelçilikleri Erbil’i ziyaret etti.
Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde 10 Ekim 2021'de yapılan erken genel seçimlerinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen Bağdat’ta hükümet kurulamadı. Çarşamba günü Parlamentoda yapılacak oturumda Cumhurbaşkanı seçimi yapılacak.
Parlamento oturumu öncesi Erbil’de diplomasi trafiği sıklaştı.
Bugün Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi’nin de içerisinde yer aldığı Devleti Yönetme İttifakı adına bir heyet Erbil'e geldi. Heyetin Başkan Mesud Barzani ile görüşmesi planlanıyor. Heyette Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani ve Heşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyyaz da yer alıyor.
Irak’ta “Devleti Yönetme İttifakı” dün yaptığı açıklamada, KDP ve KYB liderliğine, cumhurbaşkanı adayını veya adayı belirleyecek mekanizmayı netleştirme çağrısında bulunmuştu.
Rûdaw’a konuşan Irak Yüksek İslam Konseyi Sözcüsü Ali Difayi, Devleti Yönetme İttifakı adına Erbil’e gelecek olan heyetin Başkan Barzani ile cumhurbaşkanı adayını belirleyecek bir mekanizmanın oluşturulması konusunda fikir alışverişinde bulunacağını söyledi.
Öte yandan Fransa ve Almanya Bağdat büyükelçileri Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü.
Görüşmelerde Irak’ta yaşanan siyasi krizin aşılması ve hükümet kurulması önündeki engeller ele alındı.
Fransa'nın hükümet kurma konusundaki çabaları
Başkan Neçirvan Barzani dün akşam saatlerinde Fransa’nın Bağdat Büyükelçisi Eric Chevalier’i kabul etti.
Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; görüşmede, Irak’taki son siyasi durum, Fransa’nın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri, Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmeler, seçimlerin ertelenmesi ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı.
Irak’ın güvenliği, siyasi istikrarı ve huzurunun korunmasının Iraklılar açısından önemine dikkat çekilen görüşmede, Irak’ın içerisinde olduğu tehlikeli ve kriz sürecinin aşılması için siyasi taraflar ile bileşenler arasında yapıcı bir diyalog başlatılması, sorunların karşılıklı ortak anlayış çerçevesinde çözülmesinin önemine dikkat çekildi.
Görüşmede, her iki taraf da Iraklıların daha iyi bir yaşam ve geleceği hak ettiği, dostlarının ve uluslararası toplumun destek ve işbirliğiyle sorunları çözebilecekleri, zorlukların üstesinden gelebilecekleri konusunda hemfikir kaldı.
Ayrıca, konuk heyet, Cumhurbaşkanı Macron ve Fransa hükümetinin, Iraklı taraflar arasındaki sorunları ortak bir anlayış çerçevesinde çözmek ve anlaşmaya varmaları konusunda teşvik edici çabalarının önemine atıfta bulundu.
Şengal ve Ezidi Kürtlerin durumu, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar görüşmede ele alınan diğer gündem konuları oldu.
Fransız büyükelçi, ülkesinin Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözümü çerçevesinde diyaloğun devam etmesini desteklediklerini, Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti.
Almanya’nın Bağdat Büyükelçisi Erbil’de
Başkan Neçhirvan Barzani bugün de, Almanya'nın Irak Büyükelçisi Martin Jaeger’i kabul etti.
Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; geçen yıl yapılan Irak genel seçimlerinin üzerinden geçen bir yıllık süreçte Irak'taki son siyasi gelişmeler, siyasi sürecin gidişatını düzeltmeye yönelik çabalar ve yeni hükümet kurma girişimleri değerlendirildi.
Neçirvan Barzani, Almanya'nın terörle mücadelede Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne sağladığı destekleri ve Alman askerlerinin Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki görev süresinin uzatılmasından dolayı Almanya hükümetine teşekkür etti.
Görüşmede taraflar Kürdistan Bölgesi'nin Almanya ile ilişkilerinin güçlendirilmesi, uluslararası toplumun Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne desteğinin sürdürmesi ve Irak halkının taleplerine yanıt olacak bir hükümetin kurulmasının önemini vurgu yaptı.
Erbil-Bağdat ilişkileri, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin komşu ülkelerle ilişkileri ve bölgedeki son gelişmeler de gündeme gelen diğer konuları arasında yer aldı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın