Irak-Kürdistan Bölgesi Ekonomi Kurulu toplantısı sona erdi

10-09-2024
Etiketler Irak-Kürdistan Bölgesi Ekonomi Kurulu Toplantı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak ve Kürdistan Bölgesi ekonomi kurulu toplantısı sonrası yayımlanan açıklamada Irak federal hükümetine "askıya alınan maaşların gönderilmesi" yönünde öneri sunuldu.

Başkent Erbil'de düzenlenen ve iki gün süren Irak - Kürdistan Bölgesi ekonomi kurulu toplantı sona erdi. 

Irak ve Kürdistan Bölgesi ekonomi bakanlarından oluşan iki kurul arasında yapılan toplantıda; sınır geçişlerinin yönetimi, Kürdistan Bölgesi'nin mali hakları, maaş, bütçe, Irak Hükümetine ait kontrol noktalarından çiftçilerin ürünlerini ihraç etmesinin engellenmesi, vergi ve daha birçok konu gündeme geldi. 

İki tarafın katıldığı ekonomi kurulu toplantısı ardından  ortak bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada "Ekonomiden Sorumlu Bakanlar,  Kürdistan Bölgesi'nde biyometrik bilgilerin eksik olması gerekçesiyle askıya alınan maaşların çözüme kavuşturulması ve gönderilmesi için Irak  Maliye Bakanlığı'na talimat verilmesi yönünde Federal Bakanlar Kurulu'na tavsiye verilmesini kararlaştırdı" denildi.

Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İki gün süren toplantılarda, Federal Hükümet ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki ortak çıkarları ilgilendiren bazı konular samimi ve olumlu bir atmosferde tartışıldı. Tartışılan konuların bir kısmı karara bağlandı, bir kısmı da Federal Bakanlar Kurulu'na tavsiye edildi. Daha fazla toplantı gerektiren sorunları çözmek için görüşmelere devam edilmesi gerektiği vurgulandı.”

Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, toplantının Kürdistan Bölgesi'nin çıkarına sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

Erbil ve Bağdat heyetlerinin ortak açıklamasına göre, ekonomik kurul toplantısında ayrıca tarım, ihracat ve ithalat lisansları, fabrika lisansları, şirketlerin tescili, sınır geçişleri, gümrük, petrol ve enerji, bankacılık sektörü gibi birçok konu masaya yatırıldı.

Açıklamada "Ekonomi Bakanlar Konseyi'nin bir diğer tavsiyesi de, tüm Irak vatandaşlarının çıkarı temelinde ortak bir anlayışa varılması amacıyla bakanlıklar ve ilgili sektörler arasında ortak komitelerin çalışmalarına devam etmesi, kendilerine verilen görevleri tamamlamalarıdır” denildi.

Toplantının sonucunda tarafların bazı konular üzerinde anlaşmaya vardığı ifade edildi.

Her iki tarafın maliye bakanlarının gerçekleştirdiği ekonomi kurulu toplantısında ayrıca petrol, enerji, sınır geçişleri ve gümrükler gibi konuları görüşmek üzere üst düzey özel bir toplantı yapılması önerildi ve  Irak  Ekonomi Kurulu, Kürdistan Bölgesi Ekonomi Kurulunu Bağdat'ta ortak toplantı yapmaya davet edildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli