Türkiye Ceyş el Şarkiye’den Efrin’i terk etmesini istedi

10-06-2024
Rûdaw
Etiketler Efrin Türkiye Ceyş el Şarkiye Hamza Tugayı Yağma Gasp
A+ A-

Xalid Cemil

Erbil (Rûdaw) - Türkiye, bir silahlı gruptan Efrin'i terk ederek Girê Spî (Tel Abyat) ve Serêkaniyê’ye (Resulayn) gitmesini istedi.

Edinilen bilgiye göre 3 Haziran 2024'te Ceyş el Şarkiye ve Hamza Tugayı arasında çatışma çıktı.

Bu çatışmanın ardından Türkiye, Ceyş el Şarkiye grubu başta olmak üzere bazı silahlı gruplardan Efrin'i terk ederek Girê Spî ve Serêkaniyê'ye gitmelerini istedi.

Ceyş el Şarkiye ve Hamzat Tugayı, Efrin'de Kürtlere ait toprak ve mülklerin paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle uzun zamandır birbirleriyle çatışıyor.

Türkiye'nin kontrolündeki silahlı grup Ceyş el Şarkiye, bölgeyi terk etmeden önce vatandaşlardan zorla para toplamak ve gasp ettiği arazi ve mülkleri silahlı grıuplar ile çevredeki Araplara satmak istiyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre Ceyş El Şarkiye, Kürt çiftçi Cahid Axa'nın çocuklarından da tarım arazilerinin teslimi karşılığında 300 bin dolar istedi.

Ceyş el Şarkiye mensuplarının çoğu eskiden IŞİD için çatışıyordu. Grubun elemanlarının çoğunun Deyrezor bölgesinden devşirildiği belirtiliyor.

Mart 2018'den bu yana Efrin bölgesindeki silahlı gruplar Kürtlerin mülklerine el koyuyor ya da haraç topluyor.

Türkiye ordusu ve kontrolündeki silahlı gruplar, 20 Aralık 2018'de Kürtlerin yönetiminde bulunan Efrin'e askeri harekat başlattı. İki ay süren savaşın ardından 18 Mart 2018'de Efrin, Türkiye ile güdümündeki silahlı grupların eline geçti. Yüzbinlerce Kürt topraklarından sürülerek göç ettirildi. O zamandan beri Efrin, Türkiye’nin güdümündeki silahlı gruplar tarafından geçekleştirilen yağma, haraç, hırsızlık, gasp, tecavüz, yaralama, cinayet, insan kaçırma ve işkence gibi olaylarla gündeme geliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli