Zazaca mezunları iş bulamıyor

10-06-2017
Rûdaw
Mezunlar işsiz
Mezunlar işsiz
Etiketler Dersim Zaza dili mezuniyet İşsiz
A+ A-

Dersim (Rûdaw) - Munzur Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan öğrenciler iş bulma konusunda kaygı duyuyor.

 

Munzur Üniversitesi'nin fakülte ve yüksek okullarından mezun olan bin 500 öğrenci, düzenlenen törenle mezun oldu.

 

2015-2016 eğitim öğretim yılında Türkiye’de ilk mezunlarını veren Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden sadece iki kişi sözleşmeli öğretmen olarak işe başladı.

 

Geriye kalan diğer  27  mezun ise halen istihdam edilmeyi bekliyor.

 

Kuzey Kürdistan’da (Türkiye Kürdistanı) dil çalışması yürüten kurumların ve ana dilde yayın yapan medya kuruluşların kapatılması ile Zazaca bölümünden mezun olan öğrencilerin iş bulma alanları iyice  daralmış oldu.

 

Munzur Üniversitesi birincisi olan Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Ümit Karabulut, “Ben Zazaca bölümünde okuyorum. Bu yıl mezun oldum. Bu fakülte içinde birinci seçildim. Biz Zazaca öğretmeni olduk ancak şöyle bir sıkıntımız var. Okullarda  Zazaca  öğretmen alımı yok. Bununla ilgili bölüm açmıyorlar ve alım yapmıyorlar. Biz istiyoruz ki öğretmen alımı yapılsın ve çocuklara bu dili öğretelim”dedi.

 

Mezunlardan Hıdır Sönmez, “Bizim bölümüz geçen ilk mezunlarını verdi. Burada kendi dilimiz üzerine okumak çok güzel bir duygu. Biz istiyoruz ki Zazaca  sevenler ve okumak isteyenlerde bu bölüme gelip okusunlar” diye konuştu.

 

Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü görevlilerinden Hüseyin Çağlayan ise şunları söyledi:

 

“Zazaca bölümü 2 yıldır mezun veriyor. 5 yıldan beri bu bölüm kurulmuş. Biz istiyoruz ki bu bölümden çıkan öğretmenler ders verebilsin ve bu bölüm öğretmen çıkarabilsin.

 

Ana dilini kreşlerde ve okullarda  öğrenebilsinler. Bizim isteğimiz bu dilin daha büyümesi çünkü bu dil burada yoğun konuşuluyor. Bu bölümün üniversitede ana bölüm olmasını istiyoruz.”

 

Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler, başarı belgelerini aldıktan sonra müzik eşliğinde hep birlikte keplerini havaya fırlattı.

 

Tören, müzik etkinliğiyle son buldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli