İşte resmi tahmin: 2040’ta Kürdistan’ın nüfusu ne kadar olacak?

10-01-2024
Etiketler Kürdistan Bölgesi Nüfus Kürdistan Bölgesi İstatistik Kurulu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi İstatistik Kurulu Nüfus ve İşgücü İstatistikleri Dairesi Müdürü Guhdar Muhammed Ali, Kürdistan Bölgesi’nde 1987’den bu yana resmi nüfus sayımı yapılmadığını hatırlattı. Muhammed Ali, 2040 yılına kadar Kürdistan Bölgesi’de nüfusun 9 milyona ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Rûdaw TV’de sabah bülteni Nûroj’a konuk olan  Guhdar Muhammed Ali, Kürdistan Bölgesi’nde nüfus sayımına ilişkin verilerin tahmin olduğunu, çünkü 1987’den bu yana resmi sayım yapılmadığını belirtti.

Şu anki verilerin Irak'ta 2009’daki nüfus sayımı ablukasına dayandığını belirten Muhammed Ali, “Bu işlem nüfus sayımından önce yapılıyor. Vatandaşların kaldıkları adreste bulunması sağlanıyor. Ondan sonra sayım yapılıyor ama her nedense sayım yapılmadı” dedi.

Mevcut nüfus 6.5 milyon kişi

Bu nedenle ellerindeki istatistiklerin tahmin olduğunu kaydeden İstatistik Kurulu Nüfus ve İşgücü İstatistikleri Dairesi Müdürü, “2023 itibariyle Kürdistan Bölgesi’nin nüfusunun 6.5 milyon olduğunu tahmin ediyoruz. Nüfusun 2030’da 7.5 milyona, 2040’ta da 9 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

Nüfus sayımı yapıldığında büyüme oranlarının da doğru belirlendiğine vurgu yapan Muhammed Ali, “İki nüfus sayımı arasındaki büyüme oranı biliniyor. Elimizde nüfus sayımı rakamları olmadığı için istatistik kurulunun kullandığı başka anketler ve istatistikler var. Büyüme oranını hesaplamak için kullanılabilecek bazı bilimsel yöntemler var, onları kullanıyoruz. Dolayısıyla buna göre Kürdistan Bölgesi'nin nüfus artış hızı yüzde 02 civarındadır. Ancak Irak'ta doğum oranı daha yüksek olduğu için büyüme oranı daha yüksek. Irak'ta büyüme oranı yüzde 2,7 civarında” dedi.

Kent nüfusu kır nüfusundan daha fazla

Guhdar Muhammed Ali, yaş dağılımı hakkında ise, “Nüfusun yaş oranı genel gruplara ayrılıyor. 15 beş yaş altı, 15-64 yaş arası, 65 yaş ve üzeri. Kürdistan Bölgesi'nde 15 yaş altı oranı yüzde 37 civarında. 15 ila 64 yaş arasın yüzde 60 ve 65 üzeri yaş oranı ise yüzde 03,3 civarında” diye belirtti.

Kır ve kent nüfus oranının ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye değiştiğini belirten Muhammed Ali, “Kürdistan Bölgesi’nde şehirde yaşayanlar nüfusunun yüzde 77’sini oluşturuyor. Kırsal kesimde yaşayanlar ise yüzde 23. Kırsal nüfusun en yoğun olduğu bölge Duhok. Ardından Erbil, Süleymaniye ve Halepçe geliyor. Ancak son iki yılda kırsal kesimde de bir artış yaşanıyor” bilgisini paylaştı.

Bu yıl nüfus sayımı yapılacak

Irak'ta 1997, Kürdistan Bölgesi'nde ise en son 1987'de nüfus sayımı yapıldı. Irak hükümeti 2024'de Irak ve Kürdistan Bölgesinde nüfus sayımı yapmayı planlıyor.

Daha önce Rûdaw’a konuşan Irak Planlama Bakanlığı sözcüsü Abdulzehra Hindavi, bu yıl nüfus sayımı yapmak istediklerini belirtmişti.

Abdulzehra Hindavi, Kürdistan Bölgesi de dahil Irak nüfusunun 43 milyon 324 bine ulaştığını söyledi.

Hindavi nüfusunda yüzde 50,5’i erkek, yüzde 49,5’inin ise kadınların oluşturduğunu, nüfus artış hızının yüzde 2,5 düzeyinde olduğunu belirtti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli