Filistin Konsolosu: Efrin'de koloni yapılmasını kabul etmiyoruz

10-01-2023
Etiketler Nazmi Hazuri Filistin Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Filistin'in Erbil Başkonsolosu Nazmi Hazuri, Efrin’de Filistinliler için yerleşim yeri yapmasına ilişkin, “Efrin’de koloniler yapılmasını kabul etmiyoruz. Bazı örgüt ve derneklerin Filistin adı altında yürüttüğü projeler Filistin'i temsil etmiyor" dedi. Hazuri, bu yaklaşımı "iki halk arasında fitne çıkarma" çabası olarak değerlendirdi.

Türkiye destekli silahlı grupların kontrolü altında bulunan Rojava’nın Efrin kentine bağlı Cinderes kasabası yakınlarında, “Ejnadin Filistin” isimli bir dernek ve Filistinli bağışçılar tarafından kurulan yerleşim yeri geçtiğimiz gün açılmıştı.

Türkiye ile işbirliği çerçevesinde yapılan projeye, Kuveyt ve Katar gibi Körfez ülkelerinin destek verdiği ve ayrıca Filistinlilerden de bağış toplandığı öğrenilmişti.

Rûdaw’a konuşan Filistin'in Erbil Başkonsolosu Nazmi Hazuri, Filistin yönetiminin Suriye'de yerleşim yeri inşa etmek gibi resmi bir projesi olmadığını ve Filistin vatandaşlarının Suriye'de “misafir” olduklarını söyledi.

“Filistin yönetiminin böyle bir projesi yok”

Filistin'in bu şekilde yerleşim yeri kurulmasına karşı olduğunu vurgulayan Hazuri, projeyi uygulayan örgüt ve kurumların da Filistin hükümetini ve halkını temsil etmediğini ifade etti.

Hazuri, şunları söyledi:

"İlk olarak şunu belirtelim; ne Efrin'de ne de Suriye'nin herhangi bir yerinde koloni kurulması yönünde Filistinlilerin bir projesi veya çabası yok. Filistinliler Suriye'de misafir ve oradaki vatandaşlarımız zaten Suriye hükümetiyle varılan anlaşma kapsamında belirlenen kamplarda kalıyor. Geri dönüş hakkımıza bağlı olduğumuz için kendimizi kalıcı bir yerleşim veya koloni oluşturulmasını tasvip etmiyoruz. Bu Filistin'in esas tavrıdır ve değiştirilemez. Çünkü Filistin vatandaşları Suriye'de, Lübnan'da, Ürdün'de veya diğer ülkelere dağılmış durumda. Amacımız geri dönüş hakkına bağlı kalmaktır.”

Son zamanlarda koloni ve yerleşim birimlerinin inşası veya başka bir adla inşa edilmesi gibi olgular medyada yer aldığı gibi, diğer Arap ülkelerinin kontrolündeki bölgelerdeki Filistin adı altında dini kurum ve derneklerin yaptığı projelerdir.

Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistin devleti ve temel Filistin Ulusal Otoritesi olarak tavrımız nettir ve bu tür projeleri reddediyoruz. Filistin adına ne yaparlarsa asla meşru olarak Filistin’i temsil etmezler. Bu, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki’nin Efrin’den gelen ileri gelenlere ilettiği net bir mesajdır. Filistin adına yerleşim yerlerinin yapılmasını asla kabul etmeyiz. Çünkü bir inşa veya yardım olacaksa Lübnan ve Suriye'deki resmi kamplarımızda yada işgal altındaki Filistin'de olmalıdır. Bu dernekler ve kurumlar Filistin'in resmi konumunu temsil etmiyorlar.”

“Kürtlere karşı vefalıyız”

Nazmi Hazuri, “Filistin davasında kanıyla, şehadetiyle, duruşuyla, inancıyla her zaman yanımızda olan Kürtlere ve Suriye Kürtlerine karşı tavrımız vefadır” dedi.

“İki halk arasında fitne yaratmayı amaçlayan Filistin'in resmi siyasi sistemini temsil etmeyen hiçbir çalışma ve faaliyeti kabul etmiyoruz” diyen Hazuri, “Bizim onlara sadakat, sadakat, sadakat dışında söyleyecek sözümüz yok" ifadelerini kullandı.

Rûdaw'ın bölgeden edindiği bilgilere göre, sadece Mabata ilçesinde 11 yerleşim yeri kuruldu ve bunlara 1029 aile yerleştirildi. Ayrıca Avraz köyüne de 348 aile yerleştirildi.

Yerel kaynakların Rûdaw’a aktardığına göre; söz konusu yerleşim yerlerinin kurulması kararını Türkiye veriyor, Katar ise projeleri finanse ediyor.

Bazı Suriye, Kuveyt ve Filistinli kurum ve kuruluşlar da bu projelerin hayata geçirilmesinde ve Efrin bölgesinin demografik değişime uğratılmasında kullanılıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli